Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 7th july


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Which is the fundamental element of all organic compounds? 
सभी कार्बनिक यौगिकों का मूल तत्व क्या है?
(a) Nitrogen /नाइट्रोजन
(b) Oxygen /ऑक्सीजन
(c) Carbon / कार्बन
(d) Brimstone / ब्रमस्टोन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The organic compounds are a large class of chemical compounds in which one or more atoms of carbon are covalently linked to atoms of other elements, most commonly Hydrogen, Oxygen or Nitrogen.

Q2. Which one of the following sets of elements was primarily responsible for the origin of life on the Earth? 
तत्वों के निम्नलिखित में से कौन सा सेट मुख्य रूप से पृथ्वी पर जीवन की उत्पत्ति के लिए ज़िम्मेदार था?
(a) Hydrogen, Oxygen, Sodium/हाइड्रोजन, ऑक्सीजन, सोडियम
(b) Carbon, Hydrogen, Nitrogen/कार्बन, हाइड्रोजन, नाइट्रोजन
(c) Oxygen, Calcium, Phosphorus/ऑक्सीजन, कैल्शियम, फास्फोरस
(d) Carbon, Hydrogen, Potassium/कार्बन, हाइड्रोजन, पोटेशियम
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Biologist considers that six elements were primarily responsible for the origin of life on the earth. They are Hydrogen, Oxygen, Carbon, Nitrogen, Phosphorus and Sulphur. The matter within every living earthly creature mainly consists of these chemical compounds. Protein, Neucleic Acid, Carbohydrates, Vitamins, Hormones, etc. 

Q3. Which one of the following is the correct sequence in increasing order of molecular weights of the hydrocarbons? 
हाइड्रोकार्बन के आणविक भार के बढ़ते क्रम में निम्नलिखित में से कौन सा सही अनुक्रम है?
(a) Methane, Ethane, Propane and Butane/  मीथेन, एथेन, प्रोपेन और ब्यूटेन
(b) Propane, Butane, Ethane and Methane/ प्रोपेन, ब्यूटेन, एथेन और मीथेन
(c) Butane, Ethane, Propane and Methane / ब्यूटेन, एथेन, प्रोपेन और मीथेन
(d) Butane, Propane, Ethane and Methane / ब्यूटेन, प्रोपेन, एथेन और मीथेन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The increasing order of atomic weight of Hydrocarbons are:
Methane CH4
Ethane C2H6
Propane C3H8
Butane C4H10

Q4. Which one of the following was used as a chemical weapon in the First World War? 
निम्नलिखित में  से क्या पहले विश्व युद्ध में रासायनिक हथियार के रूप में उपयोग किया गया था?
(a) Carbon monoxide/कार्बन मोनोऑक्साइड
(b) Hydrogen cyanide/हाइड्रोजन साइनाइड
(c) Mustard gas/मस्टर्ड गैस
(d) Water gas/ जल गैस
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Mustard gas or sulphur mustard is a chemical compound which has been used as a chemical weapon in First World War. Its chemical name is ‘Dichlorodiethyl Sulphide.’ It is a poisonous gas. It can cause ulcers on the skin.

Q5. Leakage of which of the following gases had caused the Bhopal Gas Tragedy? 
निम्नलिखित में से किस गैस के रिसाव के कारण भोपाल गैस त्रासदी हुई थी?
(a) Methyl isocyanate / मिथाइल आइसोसाइनेट
(b) Carbon Mono-oxide /कार्बन मोनोऑक्साइड
(c) Nitric Oxide / नाइट्रिक ऑक्साइड
(d) Sulphur dioxide / सल्फर डाइऑक्साइड
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Bhopal disaster or Bhopal Gas Tragedy was a disaster that resulted from an accident. It happened at a Union Carbide subsidiary pesticide plant in Bhopal, India. On the night of 2-3 December 1984, the plant released 42 tonnes of toxic methyl isocyanate (MIC) gas, exposing more than 500,000 People to toxic gases.

Q6. Which of the following gases is used in cigarette lighters? 
सिगरेट लाइटर में निम्नलिखित में से किस गैस का प्रयोग किया जाता है? 
(a) Butane/ब्यूटेन
(b) Methane/मीथेन
(c) Propane/प्रोपेन
(d) Radon/रेडॉन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Butane is a flammable hydrocarbon with the molecular formula C4H10. It is a natural gas perhaps best known for its use as a fuel cigarette lighters. It is also an organic compound known as NGL, a Natural Gas Liquid.

Q7. Methane gas producing field is- 
मीथेन गैस का उत्पादन क्षेत्र है-
(a) Wheatfield / गेहूं का खेत
(b) Paddy field / धान का खेत
(c) Cotton field / कपास का खेत
(d) Groundnut field / मूंगफली का खेत
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Paddy fields are a major source of atmospheric methane and have been estimated to contribute in the range of 50 to 100 million tonnes of the gas per annum. 

Q8. Which one of the following catalysts is used for hydrogenation of vegetable oils?
वनस्पति तेलों के हाइड्रोजनीकरण के लिए निम्न में से कौन सा उत्प्रेरक उपयोग किया जाता है?
(a) Zinc dust / जस्ता धूल
(b) Nickel / निकेल
(c) Platinum / प्लेटिनम
(d) Copper  / तांबा
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Hydrogenation is a chemical reaction between molecular hydrogen and another compounds or elements, usually in the presence of a catalyst such as Nickel, Palladium or Platinum. The process is commonly employed to reduce or saturate the organic compounds. 

Q9. Which of the following chemicals is used for ripening? 
निम्नलिखित में से किस रसायन का उपयोग पकाने के लिए किया जाता है?
(a) Sodium Chloride / सोडियम क्लोराइड
(b) Calcium Carbide / कैल्शियम कार्बाइड
(c) Potassium Chloride / पोटेशियम क्लोराइड
(d) None of the above / उपर्युक्त में से कोई भी नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. In the artificial ripening of fruit, Calcium Carbide is sometimes used as a source of Acetylene gas, which is a ripening agent similar to Ethylene. Its chemical formula is CaC_2.

Q10. Fruit ripening is promoted by which of the following?
फल पकाने की प्रक्रिया निम्नलिखित में से किसके द्वारा की जाती है?
(a) Carbon dioxide / कार्बन डाइऑक्साइड
(b) Sulphur dioxide / सल्फर डाइऑक्साइड
(c) Nitrogen / नाइट्रोजन
(d) Ethylene / इथिलीन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Ethylene gas is also an important natural plant hormone, used in agriculture to force the ripening of fruits.


Q11. Which of the following gas mixture is used in welding gas? 
निम्नलिखित में से कौन सा गैस मिश्रण वेल्डिंग गैस में प्रयोग किया जाता है?
(a) Acetylene and Hydrogen / एसिटिलीन और हाइड्रोजन
(b) Oxygen and Acetylene / ऑक्सीजन और एसिटिलीन
(c) Hydrogen and Oxygen / हाइड्रोजन और ऑक्सीजन
(d) Hydrogen and Helium / हाइड्रोजन और हीलियम
Show Answer
Ans.(b)
Sol. In gas welding, the mixture of Oxygen and Acetylene are used.

Q12. Which one of the following is also known as ‘wood spirit’? 
निम्नलिखित में से किसे ‘वुड स्पिरिट’ के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Methyl alcohol / मिथाइल अल्कोहल
(b) Ethyl alcohol / एथिल अल्कोहल
(c) Ethylene glycol / इथाइलीन ग्लाइकॉल
(d) Glycerol / ग्लिसरॉल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Methyl alcohol (CH3OH) is called as wood spirit. It is obtained by the destructive distillation of wood.

Q13. Fermentation of sugar leads to- 
चीनी के किण्वन से क्या प्राप्त होता है?
(a) Ethyl alcohol /एथिल अल्कोहल
(b)Methyl alcohol / मिथाइल अल्कोहल
(c) Acetic acid / सिरका अम्ल
(d) Chlorophyll / क्लोरोफिल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ethyl alcohol is formed by the fermentation of sugar, which is made of glucose and fructose.

Q14. Polymer of Natural Rubber is- 
प्राकृतिक रबर का पॉलिमर है:
(a) Ethylene /एथिलीन
(b) Isoprene / आइसोप्रेन
(c) Acetylene / एसिटिलीन
(d) Hexane / हेक्सेन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Polymerization is the process of joining together a large number of small molecules to make a number of the very large molecule. The reactants (i.e. the small molecules from which the polymer is constructed) are called monomers and products of the polymerization process are called polymers. Natural rubber is the natural polymer of Isoprene. Isoprene is a colourless liquid made by destructive distillation of petroleum.


Q15. Which of the following is not a Natural polymer? 
इनमें से कौन सा एक प्राकृतिक बहुलक नहीं है?
(a) Wool / ऊन
(b) Silk / रेशम
(c) Leather /चमड़ा
(d) Nylon / नायलॉन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Wool, silk, leather are the natural polymers but nylon is not a natural polymer. 


 



                 

No comments