Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 23rd July


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1.Biologists have so far known, found and identified a large number of species in the plant and animal kingdom. In terms of numbers, the largest found and identified so far is from among the –
जीवविज्ञानी अब तक पौधे और प्राणिजगत में बड़ी संख्या में प्रजातियों की खोज और पहचान कर चुके हैं. संख्याओं के संदर्भ में, अब तक सबसे अधिक पाए जाने और पहचाने जाने वाला कौन है- 
(a) Fungi / कवक
(b) Plants / बैक्टीरिया
(c) Insects / कीड़े
(d) Bacteria / जीवाणु
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Biologists scientifically estimated the number of arthropod species. About 10 million accounts for over 80% of all known living animal species. All insects belong to the group ‘Insecta’ which is a class of phylum Arthropoda. Class Insects represents the largest number of world species.

Q2.Assertion (A) : Amoeba reproduces by fission.
अभिकथन(A): अमीबा विखंडन द्वारा पुनरुत्पादित करता है
Reason (R) : All unicellular organism reproduce by asexual methods.
तर्क (R) : (R) :सभी एककोशिक जीव अलैंगिक तरीकों से पुन: उत्पन्न होते हैं.

(a) (A) and (R) both correct, and (R) is correct explanation of (A)/(A) और (R) दोनों सही, और (R) (A) की सही व्याख्या है
(b) (A) and (R) both correct, but (R) is not the correct explanation of (A)/(A) और (R) दोनों सही, लेकिन (R) (A) का सही स्पष्टीकरण नहीं है.
(c)(A) is correct, (R) is wrong/(A) सही है, (R) गलत है
(d) (A) is wrong, (R) is correct/(A) गलत है, (R) सही है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. An Amoeba is a type of cell or organism which has the ability to alter its shape, primarily by extending and retracting pseudo-pods.In Amoeba, binary fission is a type of asexual reproduction practiced by unicellular organisms in which the parent cell divides into two daughter cells.

Q3. Warm-blooded animals are those which are able to keep their body temperature :-
गर्म खून वाले जानवर वे हैं जो अपने शरीर के तापमान को _______ रखने में सक्षम हैं: -
(a) Lower than environment / पर्यावरण से निम्न
(b) Higher than environment/ पर्यावरण से उच्च
(c) Constant temperature all time / हर समय निरंतर
(d) Equal to the atmospheric temperature / वायुमंडलीय तापमान के बराबर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Warm-blooded creatures like mammals and birds are able to keep their bodies at a constant temperature. They do this by generating their own heat when they are in a cooler environment and by cooling themselves in a hotter environment. This process of maintaining a consistent environment inside the body is called homeostasis.

Q4. Which is the largest organ in human beings?
मनुष्य के शरीर का सबसे बड़ा अंग कौन सा है?
(a) Skin/ त्वचा
(b) Large Intestine/ बड़ी आँत
(c) Small Intestine/ छोटी आंत
(d) Liver/ यकृत
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The skin is the largest organ of the body, with a total area of about 20 square feet. The skin protects us from microbes and the elements, helps regulate body temperature, and permits the sensations of touch, heat, and cold.

Q5. Of the following which one is not a fish ?
निम्नलिखित में से कौन एक मछली नहीं है?
(a) Starfish/स्टारफिश
(b) Sawfish/सॉफ़िश
(c) Pipefish/पाइपफ़िश
(d) Guitarfish/गिटारफिश
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Starfish popularly called sea stars are related to the phylum Echinodermata while true fishes belong to the phylum Chordata. Starfish do not have gills, scales or fins which are basic characteristics of fishes.

Q6. Smallest man-like ape is : 
मनुष्य जैसा सबसे छोटा बन्दर होता है:
(a) Gibbon/लंगूर
(b) Chimpanzee/चिंपांज़ी
(c) Gorilla/गोरिल्ला
(d) Orangutan/आरंगुटान
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The gorilla, chimpanzee, and orangutan are called great apes in recognition of their comparatively large size and human like features. The gibbons are called lesser apes. They are smallest, cleanest and gentlest man like an ape.

Q7. Nilgai belongs to the following family: 
निम्नलिखित में से किस फैमिली से नीलगाय सम्बन्धित है ? 
(a) Cow / गाय
(b) Goat /बकरी
(c) Sheep /भेड़
(d) Deer / हिरण
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Nilgai is the largest Asian antelope species. Antelope are creatures, who has strong permanent horns. There are more than 90 species of antelope.

Q8. Octopus is : 
ऑक्टोपस क्या है 
(a) arthropod /एक आर्थ्रोपॉड
(b) An echinoderm/ एक एचिनोडर्म
(c) A hemichordate/ एक हेमिकोर्डेट
(d) A mollusc /एक मोलस्क
Show Answer
Ans.(d)
Sol. An octopus is a cephalopod mollusc of the order Octopoda, also knows devil fish. It has two eyes and four pairs of arms and like other cephalopods, it is bilaterally symmetric.

Q9. The largest invertebrate is- 
सबसे बड़ा अकशेरूक है-
(a) Octopus / ऑक्टोपस
(b) Squid / स्क्वीड
(c) Coral / मूंगा
(d) Jellyfish / जेलिफ़िश
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Invertebrate is the animals that do not have a backbone. The colossal squid is the largest invertebrate. It’s maximum size is 12 – 14 metre.

Q10. Among the following organisms, which one does not belong to the class of other three? 
निम्नलिखित जीवों में से, कौन सा अन्य तीनों के वर्ग से संबंधित नहीं है? 
(a) Crab / केकड़ा
(b) Mite / घुन
(c) Scorpion / बिच्छू
(d) Spider / मकड़ी
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Class of crab : Malacostraca
Class of mite : Arachnida
Class of scorpion : Arachnida
Class of spider : Arachnida 

Q11. White leg-horn is a variety of : 
सफेद पैर-सींग ____की किस्म है:
(a) Parrot /तोता
(b) Peacock / मोर
(c) Fowl / मुर्गा
(d) Owl /उल्लू
Show Answer
Ans.(c)
Sol. White leg-horn is a variety of fowl. 

Q12. Ticks and mites are actually: 
टीक्स और मैट्स वास्तव में हैं:
(a) Arachnids / अरचिन्ड
(b) Crustaceans / क्रसटेशियन
(c) Insects / कीट
(d) Myriapods / माईरियापॉड्स
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ticks and mites belongs to one of the most diverse groups of class, Arachnids. They have 4 pairs of legs, although some juveniles only have 3 pairs gaining the fourth pair with their first molt. There is no external segmentation of the abdomen, individuals appear as a single body mass.

Q13. Which of the following parts of potato is edible? 
निम्नलिखित में से आलू का कौन सा हिस्सा खाने योग्य है?
(a) Stem / तना
(b) Seed / बीज
(c) Root /जड़
(d) Fruit/ फल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The edible part of the potato is tuber (modified stem), not root. Thus, option (c) is not correctly matched.

Q14. Which one of the following is a fruit- 
निम्नलिखित में से कौन सा एक फल है?
(a) Potato / आलू
(b) Radish / मूली
(c) Lady finger / भिन्डी
(d) Sweet Potato  / शकरकंद
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Ladyfinger (okra) is a flowering plant in the mallow family. Its botanical name is Abelmoschus esculentus. Its fruit is a capsule up to 18cm long with the pentagonal cross section, containing numerous seeds. The entire part of the fruit is edible. In remaining options, the edible part of the potato is tuber and root are edible part of radish and sweet potato.


Q15. A plant bud is- 
एक पौधे की कली है-
(a) An embryonic shoot / एक भ्रूण टहनी
(b) An embryonic leaf / एक भ्रूण पत्ती
(c) An endosperm / एक अन्तर्बीज
(d) A seed / एक बीज
Show Answer
Ans.(a)
Sol. In botany, a bud is an undeveloped or embryonic shoot and normally occurs in the axil of a leaf or at the tip of the stem.




 



                 

No comments