Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 9th July (Video Solutions)



Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.



Q1. Arthritis is caused by the deposition of which ‘of the following’ in the joints of the body?
गठिया शरीर के जोड़ों में "निम्नलिखित में से" किसके निक्षेप के कारण होता है?
(a) Urea/यूरिया
(b) Uric acid/यूरिक अम्ल
(c) Albumin/एल्बुमिन
(d) Cholesterol/कोलेस्ट्रॉल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Arthritis is cause by deposition of uric acid crystals (monosodium urate) in joints and fluids within the body gout, is a painful form of arthritis.

Q2. Which one of the following human organs is  mainly responsible for detoxification of alcohol?
निम्नलिखित मानव अंगों में से कौन सा एक शराब की विषाक्तता के लिए मुख्य रूप से जिम्मेदार है?
(a) Liver/  यकृत
(b) Lung/ फेफड़े
(c) Heart / हृदय
(d) Kidney/ किडनी
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The liver is responsible for the detoxification of alcohol. Liver detoxify harmful substances through the complex chemical reactions.

Q3. The organ affected by malaria is
मलेरिया द्वारा कौन सा अंग प्रभावित होता है?
(a) Heart / हृदय
(b) Lungs /फेफड़े
(c) Kidney /किडनी
(d) Spleen / तिल्ली
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Malaria is transmitted most commonly by Plasmodium parasite whose carrier is female anopheles mosquito. The spleen, which often becomes enlarged in malaria, is most affected part of the body. Quinine is the age-old traditional drug for treatment of molaxia. Other effective drugs are camaguing daraprim, resochin, etc.


Q4. Which one of the following is NOT common between Malaria and Dengue?
निम्नलिखित में से कौन सा एक मलेरिया और डेंगू के मध्य सामान्य नहीं है?
(a) fever / बुखार
(b) Mosquito bite / मच्छर काटना
(c) Human species/ मानव प्रजातियां
(d) Mosquito species मच्छर प्रजातियां
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Malaria is transmitted by the bite of female Anopheles mosquito while dengue is from female Aedes aegypti mosquito. Except this, Elephantiasis and yellow fever is also spread by mosquito.

Q5. Which of these decreases in human the body due to dengue fever?
इनमें से कौन सा डेंगू बुखार के कारण मानव शरीर में कम हो जाता है?? 
(a) Platelets  /प्लेटलेट्स
(b) Hb / एचबी
(c) Sugar / शुगर
(d) Water  / पानी
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Platelets are rapidly decreased due to dengue fever. These are important to prevent more bleeding in body. So due to decreasing level of platelets the suffers from an excess of internal bleeding.

Q6.Yellow fever is spread by –
पीत ज्वर किसके द्वारा फैलता  है?
(a) Air/ वायु
(b) water / पानी
(c) Housefly / मक्खी
(d) None of these/ इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Yellow fever is contagious viral disease. In most cases, symptoms include fever, chills, loss of appetite, nausea, muscle pain particularly in the back and headaches. The disease is caused by the yellow fever virus and is spread by the bite of the female mosquito ‘Aedes aegypti’.

Q7. Anthophobia is fear of the following
एंथोफोबिया निम्नलिखित किसका डर है:
(a) Boss/मालिक
(b) Fire/आग
(c) Flowers /पुष्प
(d) Dogs/कुत्ते
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Anthophobia is an abnormal and persistent fear of flowers. The term coms from the Greek roots Anthos means flower and Phobos means fear.

Q8. Hydrophobia is caused by
हाइड्रोफोबिया किसके कारण होता है –
(a) Bacteria/जीवाणु
(b) Fungus/कवक
(c) Virus/वाइरस
(d) Protozoan/प्रोटोजोआ
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Fear of water is known as hydrophobia. Such type of patients gets afraid from river, lake, sea etc. Hydrophobia is the old name of Rabies which is viral disease. Its virus affects the nervous system.

Q9. The disease caused by swelling of the membrane over spinal cord and brain is
रीढ़ की हड्डी और मस्तिष्क पर झिल्ली की सूजन से होने वाली बीमारी कौन सी है?
(a) Leukaemia/लेकिमिया
(b) Paralysis/पैरालिसिस
(c) Sclerosis/स्केलेरोसिस
(d) Meningitis/मैनिन्जाइटिस
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Meningitis is a disease caused by the inflammation of the protective membranes covering the brain a spinal cord known as meaninges.

Q10. One out of every 200 babies born in India, dies of diarrhea caused by :
भारत में पैदा हुए हर 200 बच्चों में से एक, डायरिया की वजह से मर जाता है, डायरिया किसके कारण होता है:
(a) Bacteria/जीवाणु
(b) Rotavirus/रोटावायरस
(c) Amoeba/अमीबा
(d) Fungus/कवक
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The rotavirus is a group of RNA virsus, some of which cause acute enteritis in humans. Rotavirus is the most common cause of severe diarrhea among infants and young children. It is a genus of double-stranded RNA virus in the family Reoviridae.

Q11. The disease hysteria is classed in
हिस्टीरिया रोग किसमें वर्गित है-
(a) Married women / विवाहित महिलाएं
(b) Old women / बूढी महिलाएं
(c) Young women / युवा महिलाएं
(d) Young men & women / युवा पुरुष और महिलाएं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Hysteria disease is mainly classed in young & unmarried women. It is a genital disease in which the symptoms of anxiety, discomfort and faintness are found.

Q12. ‘SILICOSIS’ is a –
‘सिलिकोसिस’  क्या है - 
(a) Kidney disease/गुर्दे की बीमारी
(b) Liver disease/यकृत की बीमारी
(c) Lung disease/फेफड़ों की बीमारी
(d) Neurological disorder/मस्तिष्क संबंधी बीमारी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Silicosis is a lung disease that is caused by inhaling tiny bits of silica. Silica is a common mineral, which is part of sand, rock and mineral ores like quartz.

Q13. Match the following and select the correct answer from the codes given below –
निम्न का मिलान करें और नीचे दिए गए कोड से सही उत्तर चुनें-
A. Anaemia (अनीमिया )1. Vitamin B deficiency (विटामिन बी की कमी)
B. Goiter(गोइटर) 2. Iron deficiency (आयरन की कमी)
C. Night-blindness(रतौंधी) 3. Iodine deficiency(आयोडीन की कमी)  
D. Beri-beri(बेरी-बेरी) 4. Vitamin A deficiency (विटामिन ए की कमी)

Code / कोड :
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 1 2 3 4
(d) 2 4 3 1
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The deficiency of iodine causes goiter in which the neck becomes thicker. Anemia is caused by iron deficiency. Vitamin A & B are useful to prevent night blindness and beri-beri respectively.

Q14. MRI is a diagnostic tool, which means
MRI का पूर्ण रूप क्या है - 
(a) Magnetic Resonance Index
(b) Magnetic Resolution Information
(c) Magnetic Resonance Imaging
(d) All the above / उपरोक्त सभी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Magnetic resonance imaging (MRI) is a test that uses magnetic field and pulses of radio wave energy to make picture of organs and structures inside the body.

Q15. BMD test is held for diagnosis of –
बीएमडी परीक्षण _________के निदान के लिए आयोजित किया जाता है -
(a) Dengue/ डेंगू
(b) Malaria / मलेरिया
(c) Osteoporosis / ओस्टियोपोरोसिस
(d) AIDS / एड्स
Show Answer
Ans.(c)
Sol.BMD test is used for the diagnosis of osteoporosis. It is a disease of bones in which the chances of fracture increases. In this disease, the bone mineral density decreases and bone microstructure is destroyed.







                 

No comments