Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 4th July



Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Which of the following vitamins contain cobalt- 
निम्न में से किस विटामिन में कोबाल्ट होता है-
(a) Vitamin B6 / विटामिन बी 6
(b) Vitamin B2 / विटामिन बी 2
(c) Vitamin B1 / विटामिन बी1
(d) Vitamin B12 / विटामिन बी12
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Vitamin B12 (Cyanocobalamin) is a water soluble vitamin. It contains a metallic ion cobalt.

Q2. Thiamine is: 
थायमीन है: 
(a) Vitamin C   / विटामिन C
(b) Vitamin B2 / विटामिन B2
(c) Vitamin B6 / विटामिन B6
(d) Vitamin B1 / विटामिन B1
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Thiamine (Vitamin B1) is a water-soluble vitamin that is necessary for carbohydrate and amino acid metabolism.

Q3. Which one of the following pairs is no correctly matched? 
निम्न में से कौन से जोड़े सही ढंग से मेल नहीं खाते? 
(a) Vitamin A/विटामिन A           -Night Blindness/रतौंधी
(b) Vitamin B_3/विटामिन  B_3      -Pellagra / पेलाग्रा
(c) Vitamin D/ विटामिन डी          -Colour Bindness/ रंग अंधापन
(d) B6/B6                       -Anaemia/अनीमिया
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Colour blindness is a sex-linked genetic disorder. It does not relate to vitamin D. The deficiency of Vitamin A causes night blindness. Vitamin B3 is also called niacin . Its deficiency causes pellagra. The deficiency of folic acid causes anaemia.

Q4. What are vitamins? 
विटामिन क्या हैं? 
(a) Organic compound / कार्बनिक यौगिक
(b) Inorganic compound / अकार्बनिक यौगिक
(c) Living organism / जीवित जीव
(d) None of these / इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Vitamins are organic compounds and a vital nutrient that an organism requires in limited amounts.

Q5. Itai-Itai disease is caused by chronic poisoning of- 
निम्नलिखित में से किस धांतु से इटाई-इटाई रोग होता है?
(a) Mercury/ पारा
(b) Nickel / निकल
(c) Cadmium / कैडमियम
(d) Lead/ लेड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Itai-Itai disease is caused by prolonged poisoning of cadmium. The first documented occurrence of mass cadmium poisoning in the world occurred in 1950 in Toyama Prefecture in Japan. However, for the first time, the disease was reported in 1912.

Q6. Deficiency of which vitamin can cause night blindness? 
किस विटामिन की कमी रात का अंधापन पैदा कर सकता है?
(a) B1
(b) C
(c) A
(d) E
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Vitamin A is needed by the retina of the eye in the form of retinol, which combines with protein opsin to form rhodopsin, the light absorbing molecules necessary for both low light (scotopic vision) & colour vision.

Q7. The source of Vitamin ‘D’ is- 
विटामिन ‘D’ का स्रोत है: 
(a) Lemon/ नींबू
(b) Sun rays/ सूरज की किरणे
(c) Orange /संतरा
(d) Cashewnut / काजू
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The source of Vitamin D is sun rays. In fact, vitamin D is synthesized in our dermal cell by sun rays which is released in the blood. Besides of sun ray, Vitamin D is obtained from butter, the yolk of egg, liver, and kidney, etc. Rickets in children and osteomalacia in adults occur due to deficiency of Vitamin D. Together with Calcium deficiency of vitamin D causes osteoporosis in older adults.

Q8. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists: 
सूची II के साथ सूची I का नीचे दिए गए कोड से, सही उत्तर का चयन करें: : 
List I         List II 
सूचीI            सूची II
(Disease)                      (Cause)
(रोग)                        (कारण)
A. Nightblindness(रतौंधी)     1. Vitamin D(विटामिन D)
 B. Rickets(सूखा रोग )        2. Vitamin C (विटामिन C )
C. Scurvy(रक्त स्राव)          3. Vitamin B( विटामिन B )
D. Beri-beri(बेरी-बेरी)          4. Vitamin A( विटामिन A )
Code: / कोड :
      A    B     C    D
(a)  1   2    3     4
(b)  3   4     1     2
(c)  4   1    2     3
(d) 2   3      4     1
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Nightblindness is caused due to deficiency of vitamin A, Rickets caused due to deficiency of vitamin D, Scurvy is caused by deficiency of vitamin C and Beri-Beri is result of deficiency of Vitamin B1.

Q9. Water soluble vitamin is- 
जल में घुलनशील विटामिन है-
(a) Vitamin A / विटामिन A
(b) Vitamin C / विटामिन C
(c) Vitamin D / विटामिन D
(d) Vitamin E / विटामिन E
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Vitamin B and C are water soluble vitamins whereas A, D, E and K are fat-soluble Vitamins.

Q10. Vitamin ‘C’ help in absorption of which of following elements? 
विटामिन ‘C’ निम्नलिखित में से किस तत्व के अवशोषण में सहायता करता है?
(a) Iron /आयरन
(b) Calcium /कैल्शियम
(c) Iodine /आयोडीन
(d) Sodium /सोडियम
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Vitamin C is helpful in iron absorption whereas vitamin D helps in absorption of magnesium and calcium.

Q11. Which one of following hormones stimulates pancreas for the production of digestive juice? 
निम्न में से कौन सा हार्मोन पाचन रस के उत्पादन के लिए अग्न्याशय को उत्तेजित करता है? 
(a) Rennin /रेनिन
(b) Trypsin / ट्रिप्सिन
(c) Secretin / सेक्रेटिन
(d) Pepsin / पेप्सिन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Secretin is a hormone that stimulates pancreas for the production of digestive juice. Secretin also helps to regulate the pH of the duodenum by inhibiting the secretion of gastric acid from the parietal cells of the stomach. It also stimulates the contraction of the pancreas.

Q12. Yeast is an example of
खमीर _____ का एक उदाहरण है
(a) Bacteria /जीवाणु
(b) Fungus / कवक
(c) Virus / वाइरस
(d) Algae / शैवाल
Show Answer
Ans. (b)
Sol .Yeasts, molds and mushrooms are example of fungi.

Q13. Which of the following is a source of bio-fertilizer?
इनमें से कौन सा जैव उर्वरक का स्रोत है?
(a) Yeast / ख़मीर
(b) Chlorella /च्लोरेल्ला
(c) Azolla / अज़ोल्ला
(d) Mold /फफूंद
Show Answer
Ans. (c)
Sol. Azolla has the capability of nitrogen-fixing. That is way it is being widely used as a bio-fertilizer, especially in parts of southeast Asia.

Q14. Fish generally breathe through 
आम तौर पर मछली _______ के माध्यम से साँस लेती है:
(a) Skin / त्वचा
(b) Nose / नाक
(c) Gills / गलफड़ा
(d) Fins / पंख
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Fish use gills to breath and gills can only bring in oxygen when moist. Out of water, a fish’s gills dries out and then the fish dies. 

Q15. The sugar present in DNA is : 
DNA में मौजूद चीनी है:
(a) Glucose / शर्करा
(b) Fructose / फ्रुक्टोज
(c) Deoxyribose / डीओक्स्रिबोस
(d) Ribose / राइबोज़
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The deoxyribose is sugar found in DNA. It is a variant of five carbon sugar called ribose. The DNA is an informational molecule found mainly in the nucleus of the cell. 







                 

No comments