Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 16th july (With Video Solution)


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.


Q1. “Athlete’s Foot” is a disease caused by: 
‘एथलीट फुट’ एक बीमारी है जो ______ के कारण होती है:
 (a) Bacteria / जीवाणु
(b) Fungus / कवक
(c) Protozoan / प्रोटोजोआ
(d) Nematode / निमेटोड
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. “Athlete’s foot” is caused by Trichophyton fungus. It is a disease in which infection occurs between the toes.

Q2. Brain diseases are diagnosed by- 
मस्तिष्क रोगों का निदान किसके द्वारा किया जाता है-
(a) E.E.G.
(b) E.E.C.
(c) E.M.G.
(d) E.K.G.
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Many diseases of the human brain can be identified by Electro Encephalo Graph (EEG). Scientist Hunsberger has recorded the waves the of brain by putting to electrodes on it. These waves are explained as a graph which is called as E.E.G.

Q3. Anosmia is- 
घ्राणहीनता है -
(a) Loss of the sense of taste / स्वाद के बोध में कमी
(b) Loss of the sense of smell / गंध के बोध में कमी
(c) Loss of the sense of touch/ स्पर्श के बोध में कमी
(d) Loss of the sense of heat / गर्मी के बोध की कमी
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Anosmia is the inability to perceive odour or a lack of functioning olfaction – the loss of the sense of smell. It is caused by nasal congestion from a cold, allergy, sinus infection or poor air quality.

Q4. Down syndrome is a genetic disorder, which is caused due to:- 
डाउन सिंड्रोम एक अनुवांशिक विकार है, यह _____के कारण होता है: -
(a) Due to changes in the number of the chromosomes  / गुणसूत्रों की संख्या में परिवर्तन के कारण
(b) Due to changes in the structure of the chromosome/ गुणसूत्र की संरचना में परिवर्तन के कारण
(c) Due to changes in the structure of D.N.A. / डीएनए की संरचना में बदलाव के कारण
(d) Due to changes in the structure of R.N.A. /आरएनए की संरचना में बदलाव के कारण
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Down syndrome is a genetic disorder which is caused due to changes in chromosomes. In this 21st pair of the chromosome are 3, instead of 2. So the chromosome group is [2x + 1 (chromosome number 21) = 47]. This syndrome is known as mongoloid idiocy.

Q5. Hepatitis-B is caused by which micro-organism?  
हेपेटाइटिस-बी किस सूक्ष्म जीव के कारण होता है?
(a) Virus / विषाणु
(b) Protozoa / प्रोटोजोआ
(c) Bacteria / जीवाणु
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Hepatitis-B one of is the most common serious liver infection in the world. It is caused by the hepatitis B virus (HBV) which attacks liver cells and can lead to cirrhosis, liver cancer or liver failure if it is not detected and managed. The virus is transmitted through contact with infected blood and bodily fluids that contain blood.

Q6. Which one of the following diseases is caused by bacteria?   
निम्नलिखित में से कौन सी बीमारी जीवाणु के कारण होती है?
(a) Tuberculosis / क्षय रोग / ट्यूबरकलोसिस
(b) Influenza / इन्फ्लूएंजा
(c) Polio / पोलियो
(d) Malaria / मलेरिया
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. P-amino salicylic acid is an antimicrobial drug which is used for the treatment of both tuberculosis and leprosy, Tuberculosis is an infection disease caused by bacteria “Microbacterium tuberculosis”. According to World Health Organisation, tuberculosis causes the death of the largest number of people at present time.

Q7. A specific test for detection of tuberculosis is: 
तपेदिक का पता लगाने के लिए एक विशिष्ट परीक्षण है:
(a) Robert’s Test / रॉबर्टस टेस्ट
(b) Widal’s Test / वाईडल टेस्ट
(c) Kahn’s Test / काह्न्स टेस्ट
(d) Mantoux Test / मैनटौक्स टेस्ट
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. The Montoux Tuberculin Skin Test (TST) or the TB blood test can be used to test for tuberculosis infection. This test is performed by injecting a small amount of fluid called tuberculin into the skin in the lower part of the arm.

Q8. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists:
सूची-II के साथ सूची-I का मिलान करें और सूची के नीचे दिए गए कोड से सही उत्तर का चयन करें:

List I (Disease)  List II (Causes)   
सूची I (रोग)  सूची II (कारण)
A. Khaira(खैरा) 1. Vitamin C deficiency (विटामिन सी की कमी)
B. Anaemia(एनीमिया) 2. Iodine deficiency (आयोडीन की कमी)
C. Goitre(गोइटर) 3. Iron deficiency(लौह की कमी)  
D. Scurvy (रक्तरोग) 4. Zinc deficiency (जिंक की कमी)

Code : / कोड:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Correctly matched list-
Khaira - Zinc deficiency
Anaemia - Iron deficiency
Goitre - Iodine deficiency
Scurvy - Vitamin C deficiency


Q9. The disease ‘Tetanus’ is also known as 
‘टिटनेस’ बीमारी _______रूप में भी जानी जाती है.
(a) Gangrene/ गैंग्रीन
(b) Shingles / दाद
(c) Lock jaw / दांत बैठना
(d) Whooping Cough / व्हूपिंग कॉफ़
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Tetanus is a bacterial disease caused by the bacteria Clostridium tetani. When the tetanus bacteria invade the body through a wound, they produce a toxin or poison, that causes muscles to become tight, which is very painful. Tetanus mainly affects the neck and abdomen, It is also known as “lock jaw” because it often causes a person’s neck and jaw muscles to lock, making it hard to open the mouth or swallow.

Q10. Minamata disease was caused by toxic quantities of the following metal :
मिनमेटा रोग निम्न में से किस धातु के विषाक्त मात्रा के कारण होता है? 
(a) Boron /बोरोन
(b) Nickel / निकल
(c) Arsenic /आर्सेनिक
(d) Mercury / पारा
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Minamata disease was first discovered in Minamata city in Kumamoto prefecture, Japan, in 1956. It was caused by the release of methyl mercury in the industrial wastewater from the Chisso Corporation’s chemical factory, which continued from 1932 to 1968. This highly toxic chemical bioaccumulated in shell fish and fish in Minamata Bay and the Shiranui Sea, Which when eaten by the local people, resulted in mercury poisoning. 

Q11. Which one of the following is not caused by infected mosquito bite: 
निम्नलिखित में से क्या संक्रमित मच्छर के काटने से नहीं होता है:
(a) Plague / प्लेग
(b) Yellow fever / पीला बुखार
(c) Malaria / मलेरिया
(d) Dengue / डेंगू
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Plague is a bacterial disease caused by Yersinia pestis, which primarily affects wild rodents. It is spread from one rodent to another by fleas. Humans bitten by an infected flea usually develop a bubonic form of plague, which is characterized by a bubo i.e. a swelling of the lymph node draining the flea bite site. If the bacteria reach the lungs, the patient develops pneumonic plague. If diagnosed early, bubonic plague can be successfully treated with antibiotics. But in case of Pneumonic plague, patients can die 24 hours after infection.

Q12. Which disease is caused by allergy?
 एलर्जी के कारण कौन सी बीमारी होती है? 
(a) Diabetes / मधुमेह
(b) Cholera / हैज़ा
(c) Ringworm / दाद
(d) Asthma / दमा
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. An allergy is a reaction by your immune system to something that does not bother most other people. People who have allergies often are sensitive to more than one thing. Substances that often cause reactions are pollen, dust mites, mold spores, medicines and etc. Allergies can cause a variety of symptoms such as a runny nose, sneezing, itching, rashes, swelling or asthma. Allergies can range from minor to severe. Anaphylaxis is a severe reaction that can be life threatening. Doctors use skin and blood tests to diagnose allergies.

Q13. Match List-I (Disease) with List-II (Types of disease) and select the correct the correct answer using the codes given below: 
सूची-I  का सूची-II के साथ का मिलान करें और सूची के नीचे दिए गए कोड से सही उत्तर का चयन करें:

List I (Disease)            List II (Causes)   
   सूची I (रोग)         सूची II (कारण)
A. Haemophilia / हैमोफिलिया       1. Deficiency disease कमी के कारण बीमारी
B. Diabetes / मधुमेह         2. Genetic disease / आनुवंशिक रोग
C. Rickets /रिकेट्स 3. Hormonal disorder/ हार्मोनल विकार
D. Ringworm/ दाद      4. Fungal infection / फंगल संक्रमण


Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 2 3 1 4
(c) 3 2 1 4
(d) 3 2 4 1
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. The correctly matched list are: 
Haemophilia - Genetic disease 
Diabetes - Hormonal disorder
Rickets - Deficiency disease 
Ringworm - Fungal infection 

Q14. A person with vision defect ‘Myopia’ can see-  
दृष्टि दोष "माइोपिया" वाला व्यक्ति देख सकता है- 
(a) Nearby objects clearly/आस-पास के वस्तुओं को स्पष्ट रूप से
(b) Distant objects clearly/दूर की वस्तु स्पष्ट रूप से
(c) Nearby as well as distant object clearly/पास की एवं दूर की वस्तुओं को सपष्ट रूप से
(d) Neither nearby nor distant objects/न तो पास की एवं न ही दूर की वस्तुओं को सपष्ट रूप से
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Near -sightedness or myopia as it is medically termed is a vision condition in which close objects are seen clearly, but objects faraway appear blurred. It can be corrected by wearing concave or divergent lenses.


Q15. The person is suffering from farsightedness face difficulties in-  
व्यक्ति दूरदर्शी सम्मुख कठिनाइयों में _______से पीड़ित होता है
(a) To see distant object clearly / दूरस्थ वस्तु को स्पष्ट रूप से देखने के लिए
(b) To see close object clearly / निकटस्थ वस्तु को स्पष्ट रूप से देखने के लिए
(c) To see both close and distant object clearly / दोनों निकटस्थ और दूरस्थ वस्तु को स्पष्ट रूप से देखने के लिए
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Hypermetropia or farsightedness or long-sightedness is a vision defect in which the image of nearer objects is blurred due to its being formed beyond retina due to eyeball being short or lens being flattened. It is corrected by wearing (spectacles with) convex or convergent lenses.




                 

No comments