Active Passive Voice Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 2 July


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Active Passive Voice Questions with detailed solutions. To make you learn English Grammar Rules effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Direction (1-15): In these questions a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

Q1.  India won the match. 
(a) The match had been won by India.
(b) The match was won by India.
(c) The match were won by India.
(d) None of the above.
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Active Voice: Subject + V2 (II) + Object.
Passive Voice: Object + was/were + V3 + by Subject.
Hence option B fits in the context.


Q2. The Chief Minister will be addressing the meeting.
(a) The meeting will be addressed by the Chief Minister.
(b) The meeting will have to be addressed by the Chief Minister.
(c) The meeting will be addressing by the Chief Minister.
(d) None of the above.
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.  There is no passive voice formation for Future Continuous Tense in Active Voice.
Hence option D is the correct choice.


Q3. Can he ask any question?
(a) Can any question asked by him?
(b) Can any question been asked by him?
(c) Can any question be asked?
(d) Can any question be asked by him?
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Active Voice: Modal + Subject + V1 (1st form) + object?
Passive Voice: Modal + object+ be + V3 (3rd form) + by subject?
Hence option D is the correct answer.


Q4. Hate the seven deadly sins.
(a) The seven deadly sins are to be hated.
(b) The seven deadly sins should be hated.
(c) The seven deadly sins should have been hated.
(d) The seven deadly sins be hated.
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. In the Imperative Sentences where a suggestion or an advice is implied, the conversion rule is as follows:
Active Voice: V1 (1st form) + Object.
Passive Voice: Object + should + be + V3 (3rd form)
Hence option B is the correct choice.


Q5. Do it for me, kindly.
(a) Let’s do it for me.
(b) You should do it for me.
(c) You are requested to do it for me.
(d) You are to do it for me.
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The imperative sentences denoting a request follows the below conversion rule:
Active Voice: V1 (1st form) + object (with words like kindly or please either in the beginning or at the end).
Passive Voice: You are requested + to +V1 (1st form) + object.
Hence option C is the correct answer.


Q6. She was to sell the watch.
(a) The watch to be sold by her.
(b) The watch was to be sold by her.
(c) The watch was to sold by her.
(d) The watch had to be sold by her.
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Active Voice: Subject + is/am/are/was/were + to + V1 (1st form) + object.
Passive Voice: Object + is/am/are/was/were (according to the object=new subject) + to + be + V3 (3rd form) + by subject.



Q7. You are to serve him.
(a) He must be served by you.
(b) He should be served by you.
(c) Let he be served by you.
(d) He is to be served by you.
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Explanation same as Q6.

Q8. I have got a novel to read.
(a) A novel got by me is to read.
(b) A novel to read have been got by me.
(c) A novel is to be read by me which I got.
(d) None of the above.
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. When a subject is followed by a noun which is then followed by an infinitive (To + V1) and subject does the work itself, then no passive voice formation exists for such case. Hence option D is the correct choice in the given context as no passive voice will be formed.

Q9. I have to deposit some money.
(a) Some money has to be deposited by me.
(b) Some money have to be deposited by me.
(c) Some money has to deposit by me.
(d) Some money has to be deposit by me.
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Active Voice: Subject + has/have + to + V1 (1st form) + object.
Passive Voice: Object + has/have (according to the object= new subject) + to + be + V3 (3rd form) + by subject. Moreover, money is an uncountable noun, hence will take ‘has’ with it.
Hence option A fits in the context.



Q10. They have been performing a drama at the stage. 
(a) A drama has been performing by them at the stage.
(b) They have been performing a drama.
(c) A drama has been performed at the stage.
(d) None of the above
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. No passive voice transformation exists for the Perfect Continuous Tense in Active Voice. Hence none of the options follows.



Q11. Sameer is playing guitar in his house.  
(a) Guitar is being played by Sameer in his house.
(b) Guitar is to be played by Sameer in his house.
(c) Guitar is being played by Sameer.
(d) Guitar is played by Sameer in his house.
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Active Voice: Subject + is/am/are + V1 (1st form) + object.
Passive Voice: Object + is/am/are (according to the new subject=object) + being + V3 (3rd form) + by subject.
Hence option A is the correct choice.


Q12. Ritika had killed a snake. 
(a) A snake was killed by Ritika.
(b) The snake had been killed by Ritika.
(c) A snake had been killed by Ritika.
(d) A snake had killed by Ritika.
Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. Active Voice: Subject + had + V3 (3rd form) + object.
Passive Voice: Object + had been + V3 (3rd form) + by subject.
Hence option C is the correct choice.


Q13. Have you broken the mirror?
(a) Has the mirror broke by you?
(b) Did you break the mirror?
(c) Has the mirror broken by you?
(d) Has the mirror been broken by you?
Show Answer
 S13. Ans.(d)
Sol. Active Voice: Have/Has + subject + V3 (3rd form) + object?
Passive Voice: Have/Has (according to the new subject=object) + object + been + V3 + by subject.
Hence option D is the correct choice.

Q14. People claim to have seen the suspect in several cities.
(a) The suspect is being seen in several cities.
(b) The suspect is claimed to have been seen in several cities.
(c) The suspect is claimed to be seen in several cities.
(d) The suspect is claimed to have seen in several cities.
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Present Indefinite Tense in Active Voice changes to ‘is/am/ are + V3’ in Passive Voice and Present Perfect Tense in Active Voice ‘has /have + V3’ changes to ‘has/ have + been + V3’ in Passive Voice. Rest conversion rule is same.
Hence option B fits in the context.


Q15.  They objected to my proposal.
(a) My proposal was to be objected by them.
(b) My proposal was to object by them.
(c) My proposal was objected by them.
(d) My proposal was objected to by them.
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Active Voice: Subject + V2 + Preposition + object.
Passive Voice: Object + was/were (according to the new subject= object) + V3 + Preposition + by subject.
 Hence option D is the correct choice.

You may also like to read:



  
  

      



No comments