Useful Synonym Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 5 June


Dear Students,

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Phrase Substitution Questions. To make you learn basic English with effective grammar rules is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1.  INTERNECINE 
(a) International
(b) Ruinous
(c) Stealthy
(d) Foolhardy
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Internecine (adjective): destructive to both sides in a conflict.
Ruinous (adjective): disastrous or destructive.
Stealthy (adjective): behaving or done in a cautious and surreptitious manner.
Foolhardy (adjective): recklessly bold or rash.
Hence Internecine and Ruinous are synonyms to each other.

Q2. HEDGE 
(a) Confine
(b) Deceive
(c) Belittle
(d) Compete
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Hedge(verb): limit or qualify (something) by conditions or exceptions.
Confine(verb): keep or restrict someone or something within certain limits of.
Deceive(verb): deliberately cause (someone) to believe something that is not true.
Hence Hedge and Confine are synonyms to each other.

Q3. AMBIT
(a) Barrier
(b) Excite
(c) Periphery
(d) Repeat
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Ambit (noun): the scope, extent, or bounds of something.
Periphery(noun): the outer limits or edge of an area or object.
Hence Ambit and Periphery are synonyms to each other.

Q4. AUGUR
(a) Presage
(b) Heal
(c) Wander
(d) Irritate
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Augur (verb): (of an event or circumstance) portend a good or bad outcome.
Presage(verb): predict.
Hence Augur and Presage are synonyms to each other.

Q5. EXCERPT 
(a) Artificial
(b) Speech
(c) Invitation
(d) Section
Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Excerpt(noun): a short extract from a film, broadcast, or piece of music or writing.
Section(noun): any of the more or less distinct parts into which something is or may be divided or from which it is made up.
Hence Excerpt and Section are synonyms to each other.



Q6. REQUITE
(a) Rankle
(b) Repay
(c) Rest
(d) Repudiate
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Requite(verb): return a favour to (someone).
Rankle (verb): (of a wound or sore) continue to be painful; fester.
Repay(verb): do or give something as recompense for (a favour or kindness received).
Repudiate (verb): refuse to accept; reject.
Hence Requite and Repay are synonyms to each other.

Q7. ADAGE 
(a) Sacred
(b) Order
(c) Journey
(d) Saying

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Adage(noun): a proverb or short statement expressing a general truth.
Saying(noun): a short, pithy, commonly known expression which generally offers advice or wisdom.
Hence Adage and Saying are synonyms to each other.

Q8. CRASS
(a) Dashing
(b) Puzzling
(c) Vacuous
(d) Colorful

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Crass (adjective): showing no intelligence or sensitivity.
Vacuous(adjective): having or showing a lack of thought or intelligence; mindless.
Hence Crass and Vacuous are synonyms to each other.

Q9. GAFFE
(a) Virtue
(b) Sweet
(c) Advice
(d) Blunder

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Gaffe (noun): an unintentional act or remark causing embarrassment to its originator.
Virtue(noun): behavior showing high moral standards.
Blunder (noun): a stupid or careless mistake.
Hence Gaffe and Blunder are synonyms to each other.

Q10. TENET
(a) Torsion
(b) Dogma
(c) Dry
(d) Crisp

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Tenet(noun): a principle or belief, especially one of the main principles of a religion or philosophy.
Torsion(noun): the action of twisting or the state of being twisted.
Dogma(noun): a principle or set of principles laid down by an authority as incontrovertibly true.
Hence Tenet and Dogma are synonyms to each other.

Q11. CLAIRVOYANT
(a) Purpose
(b) Precognition
(c) Shelter
(d) Creed

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Clairvoyant (noun): One who can predict the future.
Precognition (noun): foreknowledge of an event, especially as a form of extrasensory perception.
Hence Clairvoyant and Precognition are synonyms to each other.

Q12. BARGE
(a) Shove
(b) Shout
(c) Interpret
(d) Plead

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Barge (verb): move forcefully or roughly.
Shove (verb): push (someone or something) roughly.
Plead (verb): make an emotional appeal.
Hence Barge and Shove are synonyms to each other.

Q13. BUFF
(a) Injure
(b) Burnish
(c) Incite
(d) Insult

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Buff (verb): polish (something)
Burnish (verb): polish (something, especially metal) by rubbing.
Hence Buff and Burnish are synonyms to each other.

Q14. QUEASY
(a) Dynamic
(b) Peppy
(c) Funny
(d) Peaky

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Queasy (adjective): nauseous; feeling sick.
Peppy (adjective): lively and high-spirited.
Peaky (adjective): pale from illness or fatigue; sickly.
Hence Queasy and Peaky are synonyms to each other.

Q15. GLEAN
(a) Garner
(b) Comment
(c) Glunch
(d) Glare

Show Answer
S15.  Ans.(a)
Sol. Glean (verb): obtain (information) from various sources, often with difficulty.
Garner(verb): gather or collect (something, especially information or approval).
Glunch (verb): look bad-tempered or depressed
Hence Glean and Garner are synonyms to each other.

You may also like to read




  
  

Video Solution will be updated soon

No comments