Supplementary Synonyms Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 19 June

   

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Important Synonyms Questions. To make you learn basic English vocabulary is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.


Q1. ABSQUATULATE
(a) Attract
(b) Stimulate
(c) Animate
(d) Abscond
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.  Absquatulate (verb): to depart hurriedly.
Abscond (verb): leave hurriedly and secretly.
Hence Absquatulate and Abscond are synonyms to each other.


Q2. REDACT
(a) Revise
(b) Regain
(c) Restrict
(d) Remind
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Redact (verb): prepare for publication or presentation by correcting, revising, or adapting.
Hence Redact and Revise are synonyms to each other.

Q3. PROFFER
(a) Refrain
(b) Suggest
(c) Deplete
(d) Refresh
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Proffer (verb): hold out or put forward (something) to someone for acceptance.
Suggest (verb): put forward for consideration.
Hence Proffer and Suggest are synonyms to each other.

Q4. VENT
(a) Constrain
(b) Censor
(c) Express
(d) Inhale
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Vent (verb): give free expression to (a strong emotion).
Hence Vent and Express are synonyms to each other.


Q5. TRYST 
(a) Assignation
(b) Separation
(c) Commotion
(d) Argument
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Tryst (noun): an agreement to be present at a specified time and place.
Assignation (noun): an appointment of time and place for a meeting.
Hence Tryst and Assignation are synonyms to each other.




Q6. SOMATIC
(a) Drowsy
(b) Corporeal
(c) Passive
(d) Acute
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Somatic (adjective): relating to the body.
Drowsy (adjective): sleepy and lethargic; half asleep.
Corporeal (adjective): having, consisting of, or relating to a physical material body.
Acute (adjective): having or showing a perceptive understanding or insight.
Hence Somatic and Corporeal are synonyms to each other.


Q7. SLUR
(a) Applause
(b) Rectitude
(c) Modesty
(d) Calumny
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Slur (noun): an insinuation or allegation about someone that is likely to insult them or damage their reputation.
Rectitude (noun): the quality or state of being correct in judgment or procedure.
Modesty (noun): the quality of not being too proud or confident about yourself or your abilities.
Calumny (noun): the making of false and defamatory statements about someone in order to damage their reputation.
Hence Slur and Calumny are synonyms to each other.


Q8. REQUITE
(a) Avenge
(b) Remit
(c) Condone
(d) Request
Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Requite (verb): make appropriate return for (a favor or a wrongdoing).
Avenge (verb): to take vengeance for or on behalf of.
Remit (verb): to release from the guilt or penalty of.
Condone (verb): to regard or treat (something bad) as acceptable, forgivable.
Excuse (verb): to grant exemption or release to.
Hence Requite and Avenge are synonyms to each other.


Q9.  SCOFF 
(a) Commend
(b) Accept
(c) Laud
(d) Rag
Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Scoff (verb): speak to someone or about something in a scornfully derisive or mocking way.
Commend (verb): praise formally or officially.
Rag (verb): make fun of (someone) in a boisterous manner.
Hence Scoff and Rag are synonyms to each other.

Q10. RILE
(a) Gladden
(b) Nettle
(c) Oblige
(d) Please
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Rile (verb): make (someone) annoyed or irritated.
Gladden (verb): to make glad.
Nettle (verb): irritate or annoy (someone).
Oblige (verb): to do a favor for.
Hence Rile and Nettle are synonyms to each other.


Q11. IMPINGE
(a) Skirt
(b) Miss
(c) Impact
(d) Increase
Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Impinge (verb): to come into usually forceful contact with something.
Skirt (verb): to evade or miss by a narrow margin.
Impact (verb): to have a direct effect on.
Hence Impinge and Impact are synonyms to each other.

Q12. INVEIGLE
(a) Repulse
(b) Entice
(c) Coterie
(d) Compact
Show Answer

S12. Ans.(b)
Sol. Inveigle (verb): to persuade (someone) to do something by means of deception or flattery.
Entice (verb): attract or tempt by offering pleasure or advantage.
Hence Inveigle and Entice are synonyms to each other.

Q13. YEARN
(a) Contend
(b) Pine
(c) Hate
(d) Despise
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Yearn (verb): an intense feeling of longing for something.
Pine (verb): miss or long for.
Despise (verb): feel contempt or a deep repugnance for.
Hence Yearn and Pine are synonyms to each other.

Q14. DAFT
(a) Brittle
(b) Inane
(c) Flexible
(d) Hale
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Daft (adjective): silly; foolish
Inane (adjective): lacking sense or meaning; silly.
Hence Daft and Inane are synonyms to each other.


Q15. FICKLE
(a) Constant
(b) Nocturnal
(c) Erratic
(d) Staunch
Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. Fickle (adjective): changing frequently.
Nocturnal (adjective): done, occurring, or active at night.
Erratic (adjective): not even or regular in pattern or movement; unpredictable.
Staunch (adjective): strongly built.
Hence Fickle and Erratic are synonyms to each other.


You may also like to read:



  
  




          


No comments