Important Static Questions for SSC & Railway Exam 2018: 22nd June


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. The headquarters of Food and Agriculture Organization(FAO) is in ...?
खाद्य और कृषि संगठन (एफएओ) का मुख्यालय _________ में स्थित है ...?
(a) Montreal/ मॉन्ट्रियल
(b) Seatle/ सिएटल
(c) Rome/ रोम
(d) The hague/ दि हेग
Show Answer
Ans(c)
Sol. The Food and Agriculture Organization of the United Nations is a specialized agency of the United Nations that leads international efforts to defeat hunger. Serving both developed and developing countries, FAO acts as a neutral forum where all nations meet as equals to negotiate arguments and debate policy.

Q2. In which state is Jog falls located.......?
जोग फाल्स किस राज्य में स्थित है .......? 
(a) Maharastra/ महाराष्ट्र
(b) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(c) Tamil nadu/ तमिलनाडु
(d) Karnataka/ कर्नाटक
Show Answer
Ans(d)
Sol. Located on the border of Shimoga and Uttara Kannada districts of Karnataka, Jog waterfalls is the highest waterfall In the state and is regularly mistaken as the highest waterfalls of India. Also known as Gerosappa Falls or the Joga Falls, these falls are one of the most important attractions in all of South India.

Q3. Headquarter of National Housing Bank(NHB) is in which of the following city?
नेशनल हाउसिंग बैंक (NHB) का मुख्यालय निम्नलिखित में से किस शहर में है?
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Kolkata/ कोलकाता
(c) Mumbai/ मुंबई
(d) Banglore/बैंगलोर
Show Answer
Ans.(a)
Sol. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing.

Q4.What is the Currency of Hungary? 
हंगरी की मुद्रा क्या है?
(a) Litas/ लितास
(b) Euro/ यूरो
(c) Dram/ड्रम
(d) Forint/फ़ोरिंट
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The forint is the currency of Hungary. It is divided into 100 fillér, although fillér coins are no longer in circulation. Capital oh Hungary is Budapest.


Q5. Panna National Park is situated in which of the following Indian state/UT? 
पन्ना नेशनल पार्क निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य / केंद्रशासित प्रदेश में स्थित है
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Daman and Diu/ दमन और दीव
(c) Karnataka/ कर्नाटक
(d) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Panna National Park is a national park located in Panna and Chhatarpur districts of Madhya Pradesh in India. The protected forest was declared as a tiger reserve in 1994 and is the 5th tiger reserve in the state. Apart from the tiger, the Sloth bear, chital, Chinkara and King Vulture etc. can also be spotted at the Panna National Park.

Q6. On the banks of which river is the Jamshedpur, the steel city of India, situated?
किस नदी के तट पर जमशेदपुर, भारत का इस्पात शहर स्थित है?
(a) Tapti/तप्ति
(b) Narmada/ नर्मदा
(c) Subarnarekha/ सुवर्णरेखा
(d) Hooghly/ हुगली
Show Answer
Ans.(c)
Sol. City is located in the bank of rivers Subarnarekha and Kharkai, Subarnarekha flows from north of the city where as Kharkai flows from the west. Jamshedpur is the most populous city of Indian state Jharkhand, while it is the largest city in Jharkhand it is also a major industrial zone in Eastern India. Jamshedpur is the first planned industrial city of India, founded by Jamsetji Tata. It is also known as Steel City, Tatanagar. 

Q7. Shivkasi in Tamil Nadu is famous for which industry?
तमिलनाडु में शिवकाशी किस उद्योग के लिए प्रसिद्ध है?
(a) Glass/ कांच
(b) Leather/ चमड़ा
(c) Diamond/ हीरा
(d) Fireworks/ पटाखे
Show Answer
Ans.(d)
Sol. It is situated in Virudhunagar district of Tamilnadu state. It is a dry and hot region. Sivakasi is well known all over India for its industries like Fire works, Match Industries, Printing Industries.

Q8. In which union territory of India, would you meet the people of the Onge tribe? 
भारत के किस संघ शासित क्षेत्र में, आप ओंज जनजाति के लोगों से मिलेंगे?
(a) Daman and Diu/ दमन और दीव
(b) Lakshadweep/ लक्षद्वीप
(c) Dadra and Nagar Haveli/ दादरा और नगर हवेली
(d) Andaman and Nicobar Islands/ अंडमान व नोकोबार द्वीप समूह
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Onge are one of the Andamanese indigenous peoples of the Andaman Islands. Traditionally hunter-gatherers, they are a designated Scheduled Tribe of India.

Q9. On 1st July 1997, where was India's first Science City inaugurated?
1 जुलाई 1997 को भारत के पहले विज्ञान शहर का उद्घाटन कहाँ किया गया था?
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Bengaluru/ बेंगलुरु
(c) Hyderabad/ हैदराबाद
(d) Kolkata/ कोलकाता
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Science City, Kolkata is the largest science centre in the Indian subcontinent under National Council of Science Museums (NCSM), Ministry of Culture, Government of India, is at the crossing of Eastern Metropolitan Bypass and J B S Haldane avenue, Kolkata.

Q10. Who was popularly known as the 'Lady with the Lamp'?
किसे 'लेडी विद द लैंप' के रूप में जाना जाता था?
(a) Mother Teresa/ मदर टेरेसा
(b) Sister Nivedita/ सिस्टर निवेदिता
(c) Florence Nightingale/ फ्लोरेंस नाइटिंगेल
(d) The Mother (Mirra Alfassa)/ दि मदर (मिरा अल्फास्सा)
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Florence Nightingale was a celebrated English social reformer and statistician, and the founder of modern nursing. She gave nursing a highly favourable reputation and became an icon of Victorian culture, especially in the persona of "The Lady with the Lamp" making rounds of wounded soldiers at night.

Q11. Which of the following country is not a member of ASEAN? 
निम्नलिखित में से कौन सा देश आसियान का सदस्य नहीं है
(a) Cambodia/ कंबोडिया
(b) China/ चीन
(c) Indonesia/ इंडोनेशिया
(d) Philippines/ फिलीपींस
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Association of Southeast Asian Nations, or ASEAN, was established on 8 August 1967 in Bangkok, Thailand, with the signing of the ASEAN Declaration (Bangkok Declaration) by the Founding Fathers of ASEAN, namely Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand.

Q12. Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd. ( ECGC ) is a Government of India Enterprise which provides export credit insurance facilities to exporters and banks in India .Where is the headquarter of ECGC Bank?
 निर्यात क्रेडिट गारंटी निगम लिमिटेड (ECGC) भारत सरकार का एक उद्यम है जो भारत में निर्यातकों और बैंकों को निर्यात क्रेडिट बीमा सुविधाएं प्रदान करता है. ECGC बैंक का मुख्यालय कहां है?
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Mumbai / मुंबई
(c) Kolkata/ कोलकाता
(d) Chennai/चेन्नई
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The ECGC Limited (Formerly Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd) is a company wholly owned by the Government of India based in Mumbai, Maharashtra. It provides export credit insurance support to Indian exporters and is controlled by the Ministry of Commerce.

Q13. Peru is a country in South America that's home to a section of Amazon rainforest and Machu Picchu, an ancient Incan city set high in the Andes mountains. Capital of Peru is?
पेरू दक्षिण अमेरिका का एक देश है जो अमेज़ॅन वर्षावन और एंडीस पहाड़ों की ऊंचाईयों में एक प्राचीन इंकान शहर, माचू पिचू के एक वर्ग का घर है, जो प्राचीन इंकान शहर एंडीस पहाड़ों में ऊंचा है. पेरू की राजधानी है
(a) Havana/ हवाना
(b) Port Louis/ पोर्ट लुइस
(c) Damascus/ दमिश्क
(d) Lima / लीमा
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Peru officially the Republic of Peru is a country in western South America. It is bordered in the north by Ecuador and Colombia, in the east by Brazil, in the southeast by Bolivia, in the south by Chile, and in the west by the Pacific Ocean. Lima is the capital and the largest city of Peru.

Q14. The Idukki Dam is a double curvature arch dam constructed across the Periyar River in a narrow gorge between two granite hills Kuravan and Kurathi in which of the following state?
इडुक्की बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में दो ग्रेनाइट पहाड़ियों कुरवन और कुराथी के बीच एक संकीर्ण घाटी में पेरियार नदी में निर्मित एक डबल वक्रता आर्क बांध है?
(a) Karnataka/ कर्नाटक
(b) Tamil Nadu/ तमिलनाडु
(c) Kerala / केरल
(d) Uttarakhand/ उत्तराखंड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Idukki Dam is a double curvature arch dam constructed across the Periyar River in a narrow gorge between two granite hills Kuravan and Kuravathi in Kerala, India. At 167.68 metres, it is one of the highest arch dams in Asia. It was constructed and is owned by the Kerala State Electricity Board.

Q15. Headquarter of Indian Space Research Organisation is in which of the following city? 
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन का मुख्यालय निम्नलिखित में से किस शहर में स्थित है?
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Bangalore/बैंगलोर
(d) Dehradun/ देहरादून
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Indian Space Research Organisation, is the space agency of the Indian government headquartered in the city of Bangalore. Its vision is to "harness space technology for national development", while pursuing space science research and planetary exploration.

Check Video Solution:





You may also like to read:



  



No comments