Useful Sentence Improvement Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exams 2018: 15 June


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Sentence Improvement Questions. To make you learn basic English with effective grammar rules is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. Tell your leader that I grant him permission (of stay) in my kingdom. 
(a) for stay
(b) about staying
(c) to stay
(d) No Improvement
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.  Whether ‘grant him permission for staying’ or ‘grant him permission to stay’ is the right usage as ‘to stay’ is given in the option. Hence ‘to stay’ will improve the sentence.

Q2. Our dwindling supplies were (replaced) when the new shipment arrived. 
(a) restocked
(b) replenished
(c) refilled
(d) No Improvement
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Replenish (verb): restore (a stock or supply) to a former level or condition.
Dwindling means to become steadily less, hence the sentence reflects the correct meaning with the word ‘replenished’ as it implies the supplies which kept on declining in number or amount came to their former level.
Hence option B fits in the context.

Q3. Being a handicapped youth, he (was put hard to) complete his military course. 
(a) was hard put to
(b) was put to it hard
(c) was hardly put to
(d) No Improvement
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Hard put to (do something) is an idiom which means struggling to do or accomplish something,
Hence option A improves the sentence.

Q4. To learn a language well, one must have patience and (readiness to work) hard.
(a) readiness to working
(b) be ready to working
(c) ready to working
(d) No Improvement
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. No Improvement is required.

Q5. When it comes to lawsuits, everyone seems to want (piece of an action).
(a) piece of action
(b) a piece of the action
(c) a piece of the information
(d) No Improvement
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.  A piece of the action is an idiom which means a part of the profits or advantages that come from an activity.
Hence option B improves the sentence.


Q6. He seemed to (pander) when journalists asked pointed questions.
(a) gambol
(b) supplant
(c) prevaricate
(d) No Improvement
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Pander (verb): to provide gratification for others' desires.
Gambol (verb): run or jump about playfully.
Prevaricate (verb): speak or act in an evasive way.
Hence option C fits in the context.


Q7. It is high time they (burst with anger) for not getting justice from the High Court. 
(a) bursted with anger
(b) bursted for anger
(c) burst on getting angry
(d) No Improvement
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. ‘It is high time’ phrase takes V2/past form of verb after it. And ‘Burst’ is the verb that remains same in Present and Past form. Hence No Improvement is required.


Q8. Illness, injury, food poisoning, grief- any of these things can (prostate) people or lying down in a helpless position. 
(a) prostrate
(b) prospect
(c) prosecute
(d) No Improvement
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Prostate: A gland which is a part of a man’s reproductive system.
Prostrate: to make helpless or defenseless.
Prospect: to inspect (a region).
Hence option A improves the sentence.

Q9. Even after being sentenced to life in prison, the (impenitent) man was not sorry for his crimes.
(a) compunctious
(b) contrite
(c) insular
(d) No Improvement
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Impenitent (adjective): not feeling shame or regret about one's actions or attitudes.
Compunctious (adjective): Feeling or expressing regret for one's sins or misdeeds.
Contrite (adjective): feeling or expressing remorse at the recognition that one has done wrong.
Insular (adjective): ignorant of or uninterested in cultures, ideas.
Hence No Improvement is required.


Q10. The orphans have been clamouring for nutritious food (from the past) two weeks.
(a) since the past
(b) for the past
(c) for past
(d) No Improvement
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Perfect/ Perfect Continuous Tense +………….For + Time denoting phrase.
Hence option B improves the sentence.


Q11. (I think in my opinion) that all those who claim to be honest are not really so. 
(a) In my opinion, I believe
(b) It seems to me
(c) It is my believing
(d) No Improvement
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. The better and formal way to begin a sentence is ‘In my opinion’. And ‘I believe’ is correct to use as a subsequent part of ‘In my opinion’. Hence option A improves the sentence.


Q12. The (underlining) assumption is that the amount of money available is limited.  
(a) undermining
(b) underlying
(c) underwhelming
(d) No Improvement
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Underlying (adjective): serving as a basis or cause.
Hence option B improves the sentence.



Q13. The government has been (cutting the mustard) about legalizing marijuana for the past several years.
(a) sitting on the fence
(b) feeling a bit under the weather
(c) giving the benefit of the doubt
(d) No Improvement
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Sitting on the fence (idiom): To not make a decision or take a side when presented with two or more options or possibilities.
Feel a bit under the weather (idiom): Feeling slightly ill.
Give the benefit of the doubt (idiom): Believe someone's statement, without proof.
Hence ‘sitting on the fence’ is the correct idiom to use.

Q14. Though he worked hard, (but) he failed.
(a) and
(b) then
(c) yet
(d) No Improvement
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Though-yet is correct form of Conjunction pair.
Hence option C improves the sentence.


Q15. I (made him to do) the project against his wishes.
(a) made him to be done
(b) made him to have done
(c) made him do
(d) No improvement
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. (Make/Made+ Obj + V1) i.e. make when used in active voice takes bare infinitive.
 Hence option C improves the sentence.







  
  




          


No comments