Sentence Improvement Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exams 2018: 8 June


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Sentence Improvement Questions. To make you learn basic English with effective grammar rules is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. Bad habits must be (nipped at the bud) 
(a) nipped off the bud
(b) nipped in the bud
(c) nipped on the bud
(d) No Improvement
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. ‘Nip in the bud’ is an idiomatic expression which means halt something at an early stage or thoroughly check something.
Hence option B fits in the context.

Q2. (Day before yesterday) I saw her in the market.
(a) Day before the yesterday
(b) The day before yesterday
(c) The day before the yesterday.
(d) No Improvement
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. ‘The day before yesterday’ is the correct noun phrase which means two days ago.
Hence option B fits in the context.

Q3. You must (accustom yourself with) new ideas.
(a) accustomed with
(b) accustom to
(c) accustom yourself to
(d) No Improvement
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. ‘Accustom’ takes preposition ‘to’ with it.
Hence option ‘C’ fits in the context.

Q4. The roads are wet, it (must had) rained last night.
(a) might had
(b) must have been
(c) must have
(d) No Improvement
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. ‘Modal + has/have + V₃ (III form) justifies the sentence as the occurred event ended just a while ago.
Hence option ‘C’ fits in the context.

Q5. There is a dearth of (woman doctor) in our state. We shall have to recruit some from the other states.
(a) women doctor
(b) woman doctors
(c) women doctors
(d) No Improvement
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. ‘Woman doctor’ is a compound noun and its plural form should be ‘Women Doctors’.
Hence option ‘C’ improves the sentence.


Q6. (On some evenings) I leave office as late as seven O’clock.
(a) In some evenings
(b) some evenings
(c) On some of the evenings
(d) No Improvement
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. There no improvement is required as ‘on some evenings’ is the correct phrase to use.

Q7. The robber (entered into) the old man’s room very quietly.
(a) entered
(b) entered in
(c) entered inside
(d) No Improvement
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Replace ‘entered into’ with ‘entered’ as enter itself means come or go into (a place).
Hence it doesn’t take any preposition with it but use individually. Option ‘A’ fits in the context.


Q8. He prefers to (walk than to ride)
(a) walking than riding
(b) to walk over riding
(c) walking to riding
(d) No Improvement
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. ‘Prefer’ is a verb which takes infinitive (to + V₁) and Gerund (V₁ + ing) both with itself. And in terms of preposition, it takes ‘to’ with it.
Hence option ‘C’ fits in the context.


Q9. Let us (partake) a meal before we start.
(a) partake of
(b) partake off
(c) partake in
(d) No Improvement
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Partake of is the correct idiomatic expression which means to have a portion of something such as food or drink.
Hence option ‘A’ improves the sentence.


Q10. Do take an umbrella with you (lest you do not get well).
(a) lest you might not get well
(b) lest you should not get well
(c) lest you should get well
(d) No Improvement
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Lest takes ‘should’ with it but used in an affirmative sentence as it itself contains negative sense and hence is not followed by negative words.
Hence option ‘C’ fits in the context.


Q11. As there was no time, the remaining items (were deferred into) the next meeting.
(a) were deferred to
(b) were deferred till
(c) are deferred up to
(d) No Improvement
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Option ‘B’ fits in the context.
Defer: put off (an action) to a later time, postpone.


Q12. As soon as our plan is approved, I shall favor (its’) adoption.
(a) our
(b) it’s
(c) its
(d) No Improvement
Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. Here we need possessive pronoun ‘its’ to modify the noun.
Hence option ‘C’ fits in the context.



Q13. The country is in (as much disorder) that it will take years to set it right.
(a) most disorder
(b) so disorder
(c) so much disorder
(d) No Improvement
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Compound conjunction ‘so …………..that’ needs to be placed instead of ‘as’.
Hence option ‘C’ fits in the context.

Q14. He (makes friends) with all kinds of people.
(a) makes friendship
(b) makes friend
(c) made friendship
(d) No Improvement
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. ‘Make friends with’ is an idiom which means to work to become a friend of someone.
Hence ‘No Improvement’ is required.


Q15. The mother has not seen the child for several months and now eagerly (looks forward to seeing) him.
(a) look forward to seeing
(b) looking forward to seeing
(c) looks ahead to
(d) No Improvement
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Some particular form of verbs like (with a view to’, ‘look forward to’, ‘in addition to’ etc. take Gerund (V₁ + ing) with it.
Hence no improvement is required.



You may also like to read:





  
  




          


No comments