Sentence Improvement Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exams 2018: 29 June


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Also SSC CPO is nearby opportunity.  It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Sentence Improvement Questions. To make you learn basic English with effective grammar rules and vocabulary is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. The customer asked to show (him the another) model of mobile phones after he had rejected the earlier one.
(a) him another one
(b) him the other
(c) an another
(d) No Improvement
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Other is an adjective implying it is different than the object in discussion while ‘another’ implies extra or additional with respect to the current amount.
Also, determiner ‘the’ will be used before ‘other’ to denote its particularity.
Hence option B improves the sentence.

Q2. If you are living near a market place you should be ready (to bear for) the disturbances caused by traffic.
(a) to bear with
(b) to bear away
(c) to bear upon
(d) No Improvement
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. bear with (phrasal verb): to be patient with someone or something.
Hence option A improves the sentence.


Q3. He found himself (in a trouble) when he saw no rickshaw outside the station.
(a) in the trouble
(b) in trouble
(c) in getting a trouble
(d) No Improvement
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. ‘in trouble, in confusion, in debt, in demand, in detail’ are idiomatic expressions and don’t take any ‘article’ with them.
Hence option B improves the sentence.

Q4. The (bretherns) of this locality are always at daggers drawn without any apparent reason.
(a) brethern
(b) brother
(c) brethernses
(d) No Improvement
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. ‘Brethern’ is plural in itself. No need to add ‘s’ with it.
Hence option A improves the sentence.

Q5. When I was fourteen, I (sat) the entrance examination for senior secondary school.
(a) sat for
(b) sat in
(c) sat at
(d) No Improvement
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Option B improves the sentence.

Q6. They appointed him (as a manager) as he is efficient.
(a) as manager
(b) manager
(c) as the manager
(d) No Improvement
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Remove ‘as’ because ‘name’, ‘elect’ ‘think’, ‘consider’ ‘call’, ‘appoint’, ‘choose’ are certain verbs that do not take adverb ‘as’ with them.
Moreover, no need to use any article before the post ‘manager’.
Hence option B improves the sentence.


Q7. His voice had become increasingly (stark). 
(a) Penurious
(b) Strident
(c) Insular
(d) No Improvement
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Strident: loud and harsh, grating.
Stark: severe or bare in appearance or outline.
Penurious: poverty stricken.
Insular: ignorant of or uninterested in cultures ideas or peoples outside one’s own experience.
Hence option B improves the sentence.

Q8. The (conscription) for the job was someone with flexibility and experience in the field.
(a) Compendium
(b) Incertitude
(c) Desideratum
(d) No Improvement
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Conscription: Compulsory enlistment for state service, typically into the armed forces.
Desideratum: something that is needed or wanted.
Compendium: a collection of concise but detailed information about a particular subject.
Incertitude: a state of uncertainty or hesitation.

Q9. With extraordinary (acquisition), Jim actually predicted the economic crisis.
(a) Prescience
(b) Cavalier
(c) Desultory
(d) No Improvement
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Acquisition: an asset or object bought or obtained.
Prescience: the fact of knowing something in advance, foreknowledge.
Cavalier: showing a lack of proper concern, offhand.
Desultory: lacking a plan, purpose or enthusiasm.
Hence option A improves the sentence.


Q10. The architects (gave their cue) for the design of the new hotel from the nearby banks.
(a) got their cue
(b) took their cue
(c) demanded their cue
(d) No Improvement
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Take your cue from someone or something (idiom): to be strongly influenced by something/someone.


Q11. The project has been given funding for another year, but it is not (out of the woods) yet. 
(a) out of woods
(b) outing of the woods
(c) out of the wood
(d) No Improvement
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Be out of the woods (idiom): to no longer be in danger or difficulty.



Q12. Uncle Henry didn’t have much money, but he always seemed to (drop by) without borrowing money from relative.
(a) give in
(b) get by
(c) brush up
(d) No Improvement
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Drop by: visit without appointment.
Get by: survive.
Give in: To surrender; especially in a fight or argument.
Brush up: To practice and review your knowledge or a skill that you haven’t used in a while.
Hence option B improves the sentence.


Q13. I don’t know when I am going to (get on) writing the thank you cards for my well-wishers.
(a) get around to
(b) go over
(c) come down with
(d) No Improvement
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Get on (phrasal verb): step onto a vehicle
Get around to (phrasal verb): finally find time to do
Go over (phrasal verb): review
Come down with (phrasal verb): fall sick
Hence option A improves the sentence.


Q14. I (ran over) an old-school friend at the mall.
(a) ran out
(b) ran into
(c) gave out
(d) No Improvement
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Run over (phrasal verb): drive a vehicle over a person/thing.
Run out (phrasal verb): have none left
Run into (phrasal verb): meet unexpectedly
Give out (phrasal verb): give to many people at no cost.
Hence option B improves the sentence.


Q15. The teacher asked them (to stop write) as soon as the peon long the bell. 
(a) to be stop writing
(b) to stop writing
(c) to stop written
(d) No improvement
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Use ‘to stop writing’ in place of to ‘stop write’. The verb ‘Stop’ takes gerund form of verb i.e. V1 + ing.



You may also like to read:



  
  

      



No comments