Noteable Sentence Completion Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 18 June

F

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in the upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Important Sentence Completion Questions. To make you learn English grammar rules and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. Nobody else but these ________ young women have played a prank on you, but it is pitiable that you don’t understand it.
(a) vile
(b) homely
(c) insubstantial
(d) comely
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Vile: physically repulsive.
Homely: plain or unattractive in appearance.
Insubstantial: not having physical existence.
Comely: (typically of a woman) pleasant to look at; attractive.
As ‘young women’ denotes a positive expression it should be qualified by a positive trait according to the context. Hence Option D is the correct answer.


Q2. It is not easy to ___________ a young horse.  
(a) break forth
(b) break in
(c) bear out
(d) back down
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Break forth (phrasal verb): to burst out.
Break in (phrasal verb): to accustom to a certain activity
Bear out (phrasal verb): to confirm.
Back down (phrasal verb): give up a claim.
Hence option B fits in the context.

Q3. The teacher spoke so rapidly that the students could make ______________ of his lecture. 
(a) the grade
(b) water hold
(c) neither head nor tail
(d) eyes at
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Make the grade(idiom): to be up to a standard of quality.
Hold water (idiom): tenable
Make neither head nor tail (idiom): not to understand.
Make eyes at (idiom): looking at a person with your romantic interest.
Hence option C fits in the context.

Q4. I think Tiffany was under _________when she signed the agreement; she never would have voluntarily accepted those conditions.
(a) duress
(b) consent
(c) clique
(d) junta
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Duress (noun): threats, violence, constraints, or other action used to coerce someone into doing something against their will or better judgement.
Clique (noun): a small close-knit group of people who do not readily allow others to join them.
Junta(noun): a military or political group that rules a country after taking power by force.
Hence option A fits in the context.

Q5. A group of peacocks is called __________
(a) shoal
(b) muster
(c) cast
(d) clew
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. A group of peacocks is called muster.

Q6. They _________ the fields to reach their home. 
(a) cut in
(b) do out
(c) cut up
(d) cut across
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Cut in (phrasal verb): interrupt.
Do out (phrasal verb): decorate
Cut up (phrasal verb): cut into pieces.
Cut across (phrasal verb): Take a shorter route or to avoid following or being subsumed.
Hence option D fits in the context.

Q7. If we want our country to progress in every field, we must improve the economic conditions of the ____________
(a) men of straw
(b) rank and file
(c) men of letters
(d) notorious people
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. A man of straw (idiom): a man whose character is weak and who lacks definite beliefs
Rank and File (idiom): common man.
A man of letter (idiom): A man who is well-versed in literature and related scholarly pursuits.
Hence option B fits in the context.

Q8. Last week, our cat gave birth to a litter of kittens but we did not know where ________
(a) is our cat
(b) our cat was
(c) our cat is
(d) was our cat
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. The beginning of the sentence is in Past Indefinite Tense, hence the verb or helping verb used afterward will also be in past form. Secondly, structure of the subsequent part will be Sub + H.V/V + ………., not H.V/V  + Subject +….as this is not an interrogative sentence.


Q9.  In a __________ incident, a girl in West Bengal’s Hoogly district accidently shot and critically injured her mother.
(a) bizarre
(b) wonted
(c) prevalent
(d) rife
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Bizarre (adjective): very strange or unusual.
Wonted (adjective): usual or ordinary especially by reason of established habit.
Prevalent (adjective): widespread in a particular area or at a particular time.
Rife (adjective): (especially of something undesirable) of common occurrence.
Hence option A fits in the context.


Q10. My father has never taken or given a bribe in his life. He is a policeman and has never ________ to any municipal bribery. 
(a) slated
(b) pandered
(c) flayed
(d) panned
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Slate: criticize severely
Pander: to do or provide what someone wants or demands even though it is not proper, good, or reasonable.
Flay: criticize severely and brutally.
Pan: to criticize.
Option B fits in the context as use of  ‘never’ before it denotes a negative idea to justify which we need an appropriate word with no negative trait.

Q11. The gathering finished in _______ after the United States President abruptly rejected its general agreement statement. 
(a) decorum
(b) truce
(c) congruity
(d) disarray
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Decorum: behavior in keeping with good taste and propriety.
Truce: an agreement between enemies or opponents to stop fighting or arguing.
Congruity: a point of agreement.
Disarray: a lack of order: a confused or messy condition.
Hence option D fits in the context.

Q12.  How did you __________this rare book?
(a) come by
(b) let out
(c) come along
(d) come away
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Come by (phrasal verb): obtain
Let out (phrasal verb): utter
Come along (phrasal verb): make haste
Come away (phrasal verb): become detached
Hence option A fits in the context.


Q13. It was suggested by the doctor that the patient should be ____________
(a) taken care
(b) taken care of
(c) take care
(d) given care
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Option B fits in the context.

Q14. The needy man _____________ to the money lender and requested him to lend him some money. 
(a) was approached
(b) was being approached
(c) approach
(d) approached
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Here we don’t need to use ‘was’ before approached as the single subject ‘the needy man’ is involved in two actions viz. approaching and requesting. Hence option D fits in the context.


Q15.  ____________ have I turned a beggar away without giving him some alms.
(a) Seldom if never
(b) Seldom or ever
(c) Seldom or never
(d) Seldom never
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. ‘Seldom or never’ implies almost never.

You may also like to read:

Check latest updates of SSC CGL 2018

Check latest updates of SSC CPO 2018 






  
  




          


No comments