Previous Years Questions Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 13 June

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming months. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years Questions Quiz with detailed solutions. To make you learn basic English Vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2) In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q1. Good reading ______ the sense of liberal educated mind.
(a) beliefs
(b) loads
(c) reflects
(d) starts
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Reflect (verb): to have a bearing or influence. Hence option C fits in the context.

Q2. There are _____ books on computer science in your school library, so you need to purchase them from the market.
(a) a few
(b) a little
(c) few
(d) the few
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Book is a countable noun, hence between little and few, few is the appropriate choice. Now, few means very small in number that is almost equivalent to negligible while a few means small but more than what we have in ‘few’. And the meaning of the sentence clears it that ‘few’ is the correct choice. Hence option C fits in the context.

Direction (3-4): In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. 

Q3. TREPIDATION   
(a) Dismay
(b) Calm
(c) Diligent
(d) Violent
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Trepidation (noun): a feeling of fear or anxiety about something that may happen.
Calm (noun): the absence of strong emotions; calm feelings.
Hence Trepidation and Calm are antonyms to each other.


Q4. WAGGISH
(a) Jocular
(b) Dexter
(c) Flippant
(d) Solemn
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Waggish (adjective): humorous in a playful, mischievous, or facetious manner.
Solemn (adjective): very serious or formal in manner, behavior, or expression.
Hence Waggish and Solemn are antonyms to each other.

Direction (5-6): In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. 

Q5. HAGGARD
(a) Emaciated
(b) Insane
(c) Rejected
(d) Ridicule 
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Haggard (adjective): looking exhausted and unwell.
Emaciated (adjective): extremely thin because of serious illness or lack of food.
Hence Haggard and Emaciated are synonyms to each other.


Q6. OBLITERATE
(a) Construct
(b) Annihilate
(c) Reimburse
(d) Initiate
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Obliterate(verb): destroy utterly; wipe out.
Annihilate (verb): destroy utterly.
Hence Obliterate and Annihilate are synonyms to each other.

Directions (7-8): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Q7. Pale into insignificance
(a) To diminish or lessen in importance
(b) To fall sick eventually.
(c)  Less hectic
(d) Dull and pale
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct meaning.

Q8. Drive home
(a) Find one's roots
(b) Make clearly understood
(c) To delay a little longer
(d) To withdraw something
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Directions (9-10) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Q9. The art of delaying.
(a) Degeneration
(b) Inflation
(c) Procrastination
(d) Regression
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.

Q10. A brief or short stay at a place.
(a) Solitude
(b) Soiree
(c) Sojourn
(d) Solstice
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.

Directions (11-12) In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word. 

Q11.
(a) Secondary
(b) Seizure
(c) Succumb
(d) Sustanence
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Correct spelling is Sustenance.

Q12.
(a) Recede
(b) Hypocracy
(c) Offence
(d)  Succeed
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Correct spelling is Hypocrisy.


Directions (13-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Q13.   P- To those who have known comfort, discomfort is a real torture.
Q- Comfort is now one of the causes of its own spread.
R- The more comfort is brought into the world, the more it is likely to be valued.
S- It has now become a physical habit, a fashion, an ideal to be pursued for its own sake.  
(a) QRSP
(b) QPRS
(c) QPSR
(d) QSRP
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Correct sequence is QSRP.


Q14.  P- In that frame of mind, we have little sense of identity, safety or security.
Q- Courage is required to explore our secret life because we must first withdraw from the social mirror, where we are fed positive and negative feedback continuously.
S- As we get used to this social feedback, it becomes a comfort zone.
R- And we may opt to avoid self-examination and idle away our time in a vacuum of reverie and rationalization.
(a) QSRP
(b) QRSP
(c) SQRP
(d) SRQP
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Correct sequence is QSRP.



Q15.  P- And if I think about something which didn't happen I start thinking about all the other things which didn't happen.
Q- But there is only ever one thing which happened at a particular time and a particular place.
R- And there are an infinite number of things which didn't happen at that time and that place.
S- A lie is when you say something happened which didn't happen.
(a) QSRP
(b) SQPR
(c) SRQP
(d) SQRP
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Correct sequence is SQRP.


You may also like to read:

Check latest updates of SSC CGL 2018

Check latest updates of SSC CPO 2018 





  

      


No comments