Must Do Previous Years English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 20 June

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years Questions Quiz with detailed solutions. To make you learn basic English Vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-3): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. I finished my household chores (A) / before he reached (B) / to my place after so long (C) / No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Add ‘had’ before ‘finished’.
According to the rule- Sub + had + V₃ (III form) + . . . . . . .+  before + Subject + V₂ (II form).
Hence option A has the error.

Q2. Several great battles (A) / took place among (B) / the British and the Americans (C) / No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Replace ‘among’ with ‘between’ as the ‘subjects’ connected with the connector are only ‘two’ in number for which ‘between’ is used not among. Among is used in case of more than two subjects.

Q3. The stream gurgled (A) / contentedly as it (B) / slowed to rounding the bend (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Replace ‘rounding’ with ‘round’.
‘To’ justifies the addition of V₁ (Ist form) with it to turn it into an infinitive.
Moreover, ‘to round the bend’ is an idiomatic expression which means in close proximity to another location.


Directions (4-6): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q4. Spick and Span
(a) High and Low
(b) Dark and Light
(c) Neat and Clean
(d) Happy and Sad
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Option ‘C’ is the correct meaning.


Q5. The thin end of the wedge. 
(a) In strict vigilance
(b) Start of harmful development
(c) Be aware of the trick
(d) Not a worthy possession
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Option ‘B’ is the correct meaning.


Q6. To accept the gauntlet
(a) To accept challenge
(b) To accept defeat
(c) To accept what is written in fate
(d) To be able to grasp the hidden meaning
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Option ‘A’ is the correct meaning.


Directions (7-9): In the following questions, out of the four alternatives, select the best substitute of the phrase.

Q7. One who is new to a profession.
(a) Nuance
(b) Pun
(c) Tyro
(d) Vandal
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Option ‘C’ is the correct substitution.


Q8. Speaking with a stammer or lisp.
(a) Melliloquent
(b) Delinquent
(c) Fatiloquent
(d) Stuttering
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Option ‘D’ is the correct substitution.


Q9. Excessive desire to work.
(a) Ergomania
(b) Idolomania
(c) Islomania
(d) Ethnomania
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Option ‘A’ is the correct substitution.


Directions (10-12): In the following question four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Q10. 
(a) Pertinacious
(b) Demarcation
(c) Temperament
(d) Sureptitious
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. ‘Surreptitious’ is the correct spelling.


Q11. 
(a) Treachery
(b) Refrendum
(c) Suppression
(d) Resemblance
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. ‘Referendum’ is the correct spelling.


Q12. 
(a) Acquaintence
(b) Appeasement
(c) Abnormality
(d) Accentuate
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. ‘Acquaintance’ is the correct spelling.


Directions (13-15): In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.


Q13. The meeting was presided _______________ by the Chairman.
(a) upon
(b) over
(c) off
(d) on
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Preside over: to be in charge of something (such as a meeting or organization).
Hence option B fits in the context.


Q14. Common adverse _______________ of this medication include bleeding, nausea and vomiting.
(a) affects
(b) effect
(c) effects
(d) affect
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Effect is a noun which means a result or a consequence of an action or other cause while Affect when used as a noun denotes emotion or desire as influencing behavior.
Hence ‘effect’ is correct to use rather than ‘affect’.
Now the verb ‘include’ used in the subsequent part of the sentence is ‘plural’, hence also the noun used in its context will be plural.
Hence option C is the correct answer.

Q15. A fresh fall of snow soon ______________ the animals’ track.
(a) wither
(b) fissured
(c) evaded
(d) wiped away
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Wipe away: to clean or mop something away.
Evade: escape or avoid (someone or something), especially by guile or trickery.
Hence option D is the correct answer.


You may also like to read:

Check latest updates of SSC CGL 2018

Check latest updates of SSC CPO 2018 





  

      


No comments