Previous Years English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam: 6th June


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years Questions With Detailed SolutionsTo make you learn English Grammar and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select (No Error).

Q1. Despite the doctor’s stern warning (a) / Latika continued taking (b) / sugars in her milk (c) / No Error (d)

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. ‘Sugar’ is an uncountable noun which doesn’t take s/es with it. Hence, replace ‘Sugars’ with ‘Sugar'.


Q2. You are the man (a) / who have (b) / spoiled it (c) / No Error (d)
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Here, following the Sub-verb Agreement rule which says that a singular subject (noun)/(pronoun) is followed by a singular verb.
Replacing ‘have’ with ‘has’ makes the sentence error free as noun ‘the man’ is singular and hence will take a singular verb ‘has’ after it. Moreover, the antecedent subject of relative pronoun decides the following verb.


Directions (3-4): The sentence given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Q3. The elephant stampeded and tore ____________ the streets. 
(a) on
(b) out
(c) off
(d) down
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Tear down is a phrasal verb which means to destroy or remove a structure or part of a structure.
Stampede is a verb which means rush wildly in a sudden mass panic.
Moreover, the sentence is in ‘Past Indefinite Tense’ hence tear down will become ‘tore down’ and is an apt choice.


Q4. ____________ the rain stopped, the concert had to be suspended. 
(a) Until
(b) Unless
(c) Till
(d) While
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. ‘Until’ is a time oriented expression and hence fits in the context as it also inherits negative sense in it.
‘Unless’ is an ‘action oriented expression’ and hence not apt for the blank.
‘Till’ is not supposed to use at the beginning of the sentence.
‘While’ is advised to denote an activity which is continued while speaking of it.
Hence option ‘A’ fits in the context.

Directions (5-6): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.


Q5. OBFUSCATE
(a) Envelop
(b) Puzzle
(c) Haze
(d) Clarify
Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Obfuscate is a verb which means to make obscure, unclear or unintelligible.
While clarify is the verb which means ‘to make a statement or situation’ less confused and more comprehensible.
Hence, obfuscate and clarify are antonyms to each other.


Q6. SUPPLANT
(a) Supersede
(b) Surrender
(c) Usurp
(d) Oust
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Supplant: to take the place of and serve as a substitute for especially by reason of superior excellence or power.
Supersede: Take the place of (a person or thing previously in authority or use).
Surrender: give up or handover (a person, right or possession), typically on compulsion or demand.
Usurp: take (a position of power) illegally or by force.
Oust: Drive out or expel (someone) from a position or place.
Being opposite in meaning, supplant and surrender are antonyms to each other while other three are synonyms of ‘Supplant’.
Hence option ‘B’ is the correct answer.

Directions (7-8): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.


Q7. Keep at bay
(a) Keep your problems to yourselves.
(b) To control something and prevent it from causing you problems.
(c) Not share a secret.
(d) Maintain a long distance relationship
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Option ‘B’ is the correct meaning.

Q8. It goes without saying.
(a) To silently bear the injustice.
(b) To break a long relationship with someone.
(c) There is no point in doing something after you are told to do it.
(d) Something which is implied to be obvious
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Option ‘D’ is the correct meaning.

Directions (9-10): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the word/sentence.

Q9. Excessively lengthy speech.
(a) Concision
(b) Verbiage
(c) Curt
(d) Succinct
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Option ‘B’ is the correct substitute.


Q10. An ornamented staff carried by rulers on ceremonial occasions as a symbol of sovereignty. 
(a) Spectacle
(b) Receptacle
(c) Sceptre
(d) Zephyr
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Option ‘C’ is the correct substitute.



Directions (11-12): In the following questions, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Q11. 
(a) Contusion
(b) Cuntution
(c) Cuntusion
(d) Contution
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Option ‘A’ is correctly spelt.

Q12. 
(a) Scemitars
(b) Scimitars
(c) Scimetars
(d) Scemetars
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Option ‘B’ is correctly spelt.

Directions (13-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. 

Q13. The room which yielded so 
X – the fourth floor of a
Y – boarding house in Bleecker street
Z – much satisfaction to the two boys was on
(a) XZY
(b) YXZ
(c) ZXY
(d) ZYX
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Option ‘C’ makes the passage meaningful.

Q14. By the time, government.
X – offices or educational institutions
Y – open, many daylight
Z – hours are already lost.
(a) YZX
(b) ZXY
(c) XYZ
(d) XZY
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Option ‘C’ makes the passage meaningful.

Q15. Secondly, it is consistent 
X – with human experience that
Y – places and be depressed in others
Z – land should rise gradually in some
(a) XYZ
(b) ZYX
(c) ZXY
(d) XZY
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Option ‘D’ makes the passage meaningful.

You may also like to read:





  
  


No comments