Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 15th June


Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Check Video Solution !!!!


Q1. The working principle of a washing machine is : 
एक कपड़े धोने की मशीन के कार्य का सिद्धांत क्या है-
(a) Centrifugation / केन्द्रापसारण
(b) Dialysis / अपोहन
(c) Reverse Osmosis / विपरीत परासरण
(d) Diffusion / विसरण
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The working principle of a washing machine is based on centrifugation force. The term centrifugal force is used to refer to an inertial force or fictitious force, particular to a particle moving on a circular path that has the same magnitude and dimensions as the force that keeps the particle on its circular path but the point in the opposite direction.

Q2. Which of the following is not a vector quantity?
इनमें से कौन एक उक्त रेखा (वेक्टर क्वांटिटी) नहीं है?
(a) Displacement / विस्थापन
(b) Velocity / वेग
(c) Force / बल
(d) Volume/ आयतन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A vector quantity is a quantity that is fully described by both magnitude and direction. On the other hand, a scalar quantity is a quantity that is fully described by its magnitude. Thus displacement, velocity and force are the examples of vector quantity while volume is a scalar quantity.


Q3. Which physical quantity is represented by the ratio of momentum and velocity of the body? 
वस्तु की गति और संवेग के अनुपात से किस भौतिक मात्रा का प्रतिनिधित्व किया जाता है? 
(a) Velocity / वेग
(b) Acceleration / त्वरण
(c) Mass /द्रव्यमान
(d) Force / बल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Momentum is a vector quantity that is the product of Mass and the Velocity of an object or particle.
Momentum = Mass × Velocity
So, Mass = Momentum/Velocity

Q4. Force is the product of-
 बल ___का उत्पादन होता है.
(a) Mass and velocity / द्रव्यमान और वेग
(b) Mass and acceleration / द्रव्यमान और त्वरण
(c) Weight and velocity /वजन और वेग
(d) Weight and acceleration / वजन और त्वरण
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A force can cause an object with mass to change its velocity i.e., (which includes to start moving from a state of rest) to accelerate.
Force = Mass × Acceleration = m.a 

Q5. If the number representing volume and surface area of a cube are equal, then the length of the edge of the cube in terms of the unit of measurement will be-
यदि घन के आयतन और सतह क्षेत्रफल का प्रतिनिधित्व करने वाली संख्या बराबर है, तो माप की इकाई के संदर्भ में घन के किनारे की लंबाई कितनी होगी-
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Volume of a cube = l^3 (where l is the length of cube’s edge)
Surface area of cube = 6l2
According to question, both are equal to each other Therefore l^3=6 l^2
Hence l = 6


Q6. Energy conservation means- 
ऊर्जा संरक्षण का अर्थ है- 
(a) Generation and destruction of energy / ऊर्जा का उत्पादन और विनाश
(b) Energy could be created / ऊर्जा को बनाया जा सकता है
(c) Energy could not be created but destroyed / ऊर्जा को बनाया नहीं जा सकता लेकिन नष्ट किया जा सकता है
(d) Energy can neither be created nor destroyed / ऊर्जा को न तो बनाया जा सकता है न ही नष्ट किया जा सकता है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Energy conservation refers to the reducing of energy consumption through using less of an energy service.


Q7. Kinetic energy equal to
काइनेटिक ऊर्जा ______के बराबर है.
(a) mgh
(b) mv2/2
(c) mv
(d) ma
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The kinetic energy is the energy in moving objects or mass. The kinetic energy equal to mv2/2.

Q8. As the train starts moving, the head of the passenger sitting inside leans backward because of- 
जैसे ही ट्रेन चलना शुरू करती जाती है, अंदर बैठे यात्री का सर किसके कारण पीछे की ओर झुकता है -
(a) Inertia of Rest/स्थिरता का जड़त्व
(b) Inertia of Motion/गति का जड़त्व
(c)  Moment of Inertia/जड़ता प्रवृत्ति
(d) Conservation of Mass/ द्रव्यमान की स्थिरता
Show Answer
Ans.(a)
Sol. According to the Newton’s first law of motion sometimes referred to as the law of inertia which states that an object at rest stays at rest and in motion remain in motion with same speed and in the same direction unless acted upon by an unbalanced force. When a train suddenly starts, the passenger trains to fall backward. This is because the lower part of the body which is in contact with the train begins to move while the upper part of the body tends to maintain its position. As a result, the upper part tends to fall backward.

Q9. Assertion (A) : A man standing on a completely frictionless surface can propel himself by walking. 
तर्क (A) : एक पूरी तरह घर्षणहीन सतह पर खड़ा एक आदमी चलने के दौरान खुद को धकेल सकता है.
Reason (R) : If no external force acts on a system, its momentum cannot change.
कारण (R) : यदि कोई बाहरी बल किसी सिस्टम पर कार्य नहीं करता है, तो इसकी गति बदल नहीं सकती है.
Code: 
कोड :
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A / A और R दोनों सत्य है और R, A की सही व्याख्या है.
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A / A और R दोनों सत्य है R, A की सही व्याख्या नहीं है.
(c) A is true but R is false / A सत्य है लेकिन R असत्य है.
(d) A is false but R is true / A असत्य है लेकिन R सत्य है.
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Movement is not possible on any frictionless surface as friction is required for movement. Hence, statement (A) is wrong. Momentum is the property that a moving object has due to its mass and motion. Hence, when there is no external force applied on any moving object, its momentum cannot change. Hence, statement (R) is correct.


Q10. It is difficult to walk on the ice than on the road because: 
सड़क पर चलने से, बर्फ पर चलना मुश्किल है क्योंकि:
(a) Ice is harder than the road / सड़क से, बर्फ़ कठोर है.
(b) Road is harder than the ice / बर्फ़ से, सड़क कठोर है.
(c) Ice does not offer any reaction when we push it with our foot / जब हम इसे अपने पैर से दबाते हैं तो बर्फ कोई प्रतिक्रिया नहीं देता है
(d) Ice has a lesser friction than the road. / सड़क की तुलना में बर्फ कम घर्षण है.
Show Answer
Ans.(d)
Sol. It is very difficult to walk on the ice than on the road because ice has a lesser friction than the road. The roughness of road’s surface gives you much frictional force which enables you to move forward on road.


Q11. Consider the following statement and conclusions which can be drawn from it. Choose the correct conclusion. 
निम्नलिखित कथन और इनसे प्राप्त निष्कर्षों पर विचार करें. सही निष्कर्ष चुनें
Statement : In starting a loaded cart, one has to push harder than to keep it moving.  
कथन: एक भारित गाड़ी को शुरू करने में, इसे आगे बढ़ाने से कठिन परिश्रम करना पड़ता है।
Conclusion/ निष्कर्ष :
(a) The weight of a moving object is less./ एक गतिशील वस्तु का वजन कम है
(b) The wheels tend to slip initially. / पहिये शुरू में फिसलते हैं
(c) There is less friction once the cart starts moving. / गाड़ी चलने के बाद कम घर्षण होता है
(d) Practice makes perfect. / अभ्यास परिपूर्ण बनाता है
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The static friction that holds an object in place is greater than the kinetic friction that slows down a moving object. In other words, once you start an object moving, the friction decreases from the static friction holding the object in place. You have seen his in trying to slide a heavy box across the floor. It may be very difficult to move, but once it starts sliding, it is easier to push. 

Q12. A man jumped at a speed of 5 meter per second from a stationary boat and the boat moved off with the speed of 0.5 meter per second. How many times is the mass of the boat greater than that of the man? 
एक आदमी एक स्थिर नाव से 5 मीटर प्रति सेकंड की गति से कूदता है और नाव 0.5 मीटर प्रति सेकंड की गति से चलती है. आदमी की तुलना में नाव का द्रव्यमान कितना गुना होगा?
(a) 5.5 times /गुना
(b) 4.5 times /गुना
(c) 2.5 times /गुना
(d) 10 times /गुना
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Let the mass of the person is M and the mass of the boat is N, then momentum of boat + momentum of person before Jump = 0
Then Momentum of both after man’s jump = M × 5 – N × 0.5
⇒ M × 5 – N × 0.5 = 0 (According to the principle of conservation of momentum.)
∴ N × 0.5 = M × 5 ⇒ N/M=5/0.5=10

Q13. A truck, a car, and a motorcycle have equal kinetic energies. If equal, stopping forces are applied and they stop after travelling a distance of X, Y and Z respectively, then–
एक ट्रक, एक कार, और एक मोटरसाइकिल की समान गतिज ऊर्जा है. यदि बराबर, रोधन बल लागू किया जाता है और वह क्रमशः X, Y और Z दूरी तय करने के बाद रूकती हैं तो-
(a) X > Y > Z
(b) X < Y < Z
(c) X = Y = Z
(d) X ≅4Y≅ 8 Z 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. If the objects have equal kinetic energy and if equal stopping force is applied on them, then they would stop at the same distance. Hence X = Y = Z .

Q14. An oil tanker is partially filled with oil and moves forward on a level road with uniform acceleration. The free surface of oil then-
एक तेल टैंकर आंशिक रूप से तेल से भर जाता है और एक समान गति के साथ एक समतल सड़क पर आगे बढ़ाया जाता है. तो तेल की मुक्त सतह-
(a) Remains horizontal / क्षैतिज रहती है
(b) Is inclined to the horizontal with smaller depth at the rear end / अंतिम छोर पर थोड़ी गहराई के साथ क्षैतिज पर झुका जाता है
(c) Is inclined to the horizontal with larger depth at the read end / अंतिम छोर पर अधिक गहराई के साथ क्षैतिज पर झुक जाता है
(d) Assumes parabolic curve/ परवलयिक वक्र होता है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. When an oil tanker is partially filled with oil and moves forward on a level road with uniform acceleration, the free surface of oil then assumes parabolic curve.


Q15. What is the correct equation for finding the acceleration? 
त्वरण ज्ञात करने के लिए सही समीकरण क्या है?
(a) a=(v-u)/t
(b) a = u + vt
(c) a = (v+u)/t
(d) a = (v+u)/2
Show Answer
Ans.(a)
Sol. As we know v = u + at or at = v – u
∴ a = (v-u)/t
Where, v = ultimate velocity of the particle
u = initial velocity of the particle
a = Acceleration, t = time




You may also like to read:

Check Latest Updates About SSC CGL Exams






  

No comments