Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 8th June


ELECTRIC CURRENT:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. A 100 watt electric bulb is used for 10 hours. What will be the cost of electricity consumed, if the consumption cost is Rs. 5 per unit? 
एक 100 वाट के इलेक्ट्रिक बल्ब 10 घंटे प्रयोग किया जाता है.  यदि खपत लागत 5 रूपये प्रति यूनिट है तो बिजली की खपत की लागत क्या होगी?
(a) Rs. 5 / 5 रूपये
(b) Rs. 10 / 10 रूपये
(c) Rs. 25 / 25 रूपये
(d) Rs. 50 / 50 रूपये
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Energy Consumption of 100 watt electric bulb which is used for 10 hours = 100 × 10
= 1000 watt hour
= 1 kilo watt hour
= 1 unit.
According to question the cost of 1 unit of electricity = Rs. 5

Q2. If a bulb of 100 watt burns for 10 hours, the expenditure of electricity will be- 
यदि 10 घंटे के लिए 100 वाट का बल्ब जलता है, तो बिजली का व्यय कितना होगा?
(a) 0-1 unit
(b) 1 unit
(c) 10 unit
(d) 100 units
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Energy Consumption of 100 watt electric bulb which is used for 10 hours = 100 × 10
= 1000 watt hour
= 1 kilo watt hour
= 1 unit.
According to question the cost of 1 unit of electricity = Rs. 5

Q3. The value of 1 kilowatt hour is- 
1 किलोवाट घंटे का मान है-
(a) 3.6 × 106 J
(b) 3.6×(10)^3 J
(c) (10)^3 J
(d) (10)^5 J
Show Answer
Ans.(a)
Sol. 1 Kilowatt hour = 1 (kilowatt) (1 hour)
= (1000 joule/sec.) (3600 sec.)
=36×(10)^5 Joule
= 3.6 × (10)^6 Joule
Thus, option (a) is correct.

Q4. An electric bulb of 100 watt is used for 4 hours. The unit of electric energy used is- 
4 घंटे के लिए 100 वाट का एक इलेक्ट्रिक बल्ब का उपयोग किया जाता है. उपयोग की गई बिजिली की ऊर्जा की इकाई है:
(a) 400
(b) 25
(c) 4
(d) 0.4
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The electric energy consumed = 100 watt × 4 hour
= 400 watt hour
= 400/1000 watt hour
= 0.4 kilowatt hour
= 0.4 unit. 

Q5. Electricity consumption bill is based on the measurement of- 
बिजली खपत बिल किसके माप पर आधारित है-
1. Watt/ वाट
2. Voltage / वोल्टेज
3. Ohm / ओह्म
4. Ampere / एम्पेयर
Select your answer of the following codes- 
निम्नलिखित कूटों से अपने उत्तर का चयन कीजिये:
(a) Only 1  / केवल 1
(b) 1 and 2 / 1 और 2
(c) 2 and 3 / 2 और 3
(d) 1 and 4 / 1 और 4
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Electricity consumption bill is based on the measurement of kilowatt/hour (kw/h). The kilowatt hour is a unit of energy, equal to 1000 watt.


Q6. How many units of electricity will be consumed if you use a 60-watt electric bulb for 5 hours everyday for 30 days? 
यदि आप प्रतिदिन 30 दिन के लिए 5 घंटे 60 वाट के बल्ब का प्रयोग करते हैं तो कितने यूनिट बिजली की खपत होगी?
(a) 12
(b) 9
(c) 6
(d) 3
Show Answer
Ans.(b)
Sol. We know that-
Number of unit = kilowatt hour = watt x hour/1000
= (60×30×5)/1000=9 unit.


Q7. Of the two bulbs in a house, one glows brighter than the other. In this context which of the following statements is correct? 
एक घर में दो बल्बों में से एक दूसरे की तुलना में अधिक चमकता है. इस संदर्भ में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य है?
(a) The brightness does not depend on the resistance. / चमक प्रतिरोध पर निर्भर नहीं है
(b) Both the bulbs have same the resistance. / दोनों बल्बों में समान प्रतिरोध है
(c) The bright bulb has larger resistance. / चमकदार बल्ब में प्रतिरोध अधिक है.
(d) The dim bulb has larger resistance. / कम जलने वाले बल्ब में प्रतिरोध अधिक है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The bulb which decays more energy will generate more brightness.
Power (P) = Voltage (V) × Current (I)
It is known that = V = I × Resistance (R)
P = V^2/R;P∝1/R Thus, the bulb of high resistance decays low energy and will generate dim light. 

Q8. Of the two bulbs in a house, one glows brighter than the other. Which of the two has a larger resistance? 
एक घर में दो बल्बों में से एक दूसरे की तुलना में अधिक चमकता है. किस बल्ब में अधिक प्रतिरोध है:
(a) The dim bulb / कम जलने वाले बल्ब में
(b) The brighter bulb / अधिक जलने वाले बल्ब में
(c) Both have the same resistance / दोनों में समान प्रतिरोध है
(d) The brightness does depend on the resistance / चमक प्रतिरोध पर निर्भर करता है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A bulb grows brighter when it gets more power.
Power (P) = voltage (V) × Current (I)
As we know, V = I × Resistance (R)
P = V^2/R;P∝1/R
So as described above, larger resistance bulb will be dimmer.

Q9. A dynamo which is said to general electricity actually acts as a 
एक डाइनेमो जिसे जनरल इलेक्ट्रिसिटी कहा जाता है वह किस प्रकार कार्य करता है:
(a) Source of ions / आयनों का स्रोत
(b) Source of electric charge / विद्युत प्रभार का स्रोत
(c) Converter of energy / ऊर्जा का कनवर्टर
(d) Source of electrons / इलेक्ट्रॉनों का स्रोत
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A dynamo, which is also known as an electrical generator produces direct current through a commutator. It is basically a device which converts mechanical rotation into electric current according to Faraday’s law.


Q10. Dynamo is a machine which is used for-
डायनेमो एक मशीन है जिसका प्रयोग निम्नलिखित में से किस चीज के लिए किया जाता है:
(a) Conversion of high voltage to low voltage / उच्च वोल्टेज से कम वोल्टेज में रूपांतरण
(b) Conversion of electrical energy to mechanical energy / विद्युत ऊर्जा का यांत्रिक ऊर्जा में रूपांतरण
(c) Conversion of mechanical energy to electrical energy / यांत्रिक ऊर्जा का विद्युत ऊर्जा में परिवर्तन
(d) Conversion of low voltage to high voltage / कम वोल्टेज का उच्च वोल्टेज में रूपांतरण
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A dynamo is a device that converts mechanical energy into electrical energy due to electromagnetic induction.

Q11. Electric motors operating at low voltages tend to burn out because- 
कम वोल्टेज पर चलने वाले इलेक्ट्रिक मोटर जल जाते हैं क्योंकि:
(a) They draw more current which is proportional to the voltage. / वे अधिक करंट आकर्षित करते हैं जो वोल्टेज के आनुपातिक है
(b) They draw more current which is inversely proportional to the square root of the voltage. / वे अधिक करंट आकर्षित करते हैं जो वोल्टेज के वर्ग रूट के विपरीत आनुपातिक है
(c) They draw heat proportional to v^2 / वे v^2 के समानुपातिक ऊष्मा आकर्षित करते हैं
(d) Low voltage sets in electrical discharge. / विद्युत निर्वहन में कम वोल्टेज सेट होती है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Electric motors operating at low voltages tend to burn out because they draw more current which is proportional to the voltage. 

Q12. A device which converts chemical energy into electrical energy is called- 
एक उपकरण जो रासायनिक ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में परिवर्तित करता है उसे कहा जाता है
(a) Battery / बैटरी
(b) Motor / मोटर
(c) Generator / जनरेटर
(d) Moving coil meter / मूविंग कोइल मीटर
Show Answer
Ans.(a)
Sol. An electrical battery is a device consisting of two or more electrochemical cell that converts stored chemical energy into electrical energy. There are different types of batteries but all have three basic components; a positive electrode, negative electrode, and electrolyte.

Q13. Turbines and Dynamos are used to convert which energy to electrical energy? 
टर्बाइन और डायनेमोस का उपयोग किस ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में बदलने के लिए किया जाता है?
(a) Chemical energy / रासायनिक ऊर्जा
(b) Solar energy / सौर ऊर्जा
(c) Mechanical energy / यांत्रिक ऊर्जा
(d) Magnetic energy / चुंबकीय ऊर्जा
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A dynamo is an electrical generator that produces direct current with the use of a commutator. It converts mechanical energy into electrical energy.

Q14. When electrical energy is converted into motion 
जब विद्युत ऊर्जा गति में परिवर्तित हो जाती है:
(a) There is no heat loss  / कोई ऊष्मा हानि नहीं होती
(b) Heat loss is 50 percent / 50 प्रतिशत ऊष्मा हानि होती है
(c) Heat loss is 30 percent / 30 प्रतिशत ऊष्मा हानि होती है
(d) Heat loss is 80 percent/ 80 प्रतिशत ऊष्मा हानि होती है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. When electrical energy is converted into motion, there is no heat loss.


Q15. A device which converts electrical energy into mechanical energy is- 
एक उपकरण जो विद्युत ऊर्जा को यांत्रिक ऊर्जा में परिवर्तित करता है
(a) Dynamo / डाइनेमो
(b) Transformer / ट्रांसफार्मर
(c) Electric motor/ बिजली की मोटर
(d) Inductor/ इंडक्टर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Electric motor is a device which converts electrical energy into mechanical energy. Electric motors involve rotating coils of wire which are driven by the magnetic force exerted by a magnetic field or an electric current.





You may also like to read:






  

No comments