Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 19th June


Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Check Video Solution !!!!


Q1. The Puckle gun was invented by–
पकल बंदूक का आविष्कार किसने किया गया था
(a) J.L. Beared / जेएल बियर्ड
(b) G. Brousa / जी. ब्रौसा
(c) Karl Benz / कार्ल बेंज
(d) James Puckle/ जेम्स पकल
Show Answer
Ans.(d)
Sol. In 1718 an Englishman named James Puckle (1667–1724 AD) invented defence gun what proved to be one of the keys steps in the evolution of mechanical machine guns. That year Puckle, a London solicitor patented what he called the Defence Gun. There is some argument among historians about whether this was the first patent of a manually operated revolving-type machine gun, but the importance of Puckle’s gun is that it certainly represents the most refined design to be found till that time.

Q2. Who invented thermoscope, an early form of thermometer? 
थर्मोमीटर के प्रारंभिक रूप थर्मोस्कोप का आविष्कार किसने किया था?
(a) Sir Christopher Wren / सर क्रिस्टोफर वेरेन
(b) Charles F. Richter / चार्ल्स एफ. रिक्टर
(c) Galileo /गैलीलियो
(d) Beno Gutenberg / बेनो गुटेनबर्ग
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Thermometer or thermoscope was discovered by famous Italian physicist Galileo in 1609.


Q3. Telescope was invented by: 
टेलीस्कोप का आविष्कार किसने किया गया था
(a) Hans Lippershey / हँस लिपर्सहे
(b) Gutenberg / गुटेनबर्ग
(c) Edison / एडीसन
(d) Graham Bell / ग्राहम बेल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Telescope was invented by Galileo in 1609.

Q4. The microscope is used for the study of? 
माइक्रोस्कोप किसका अध्ययन करने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Distant objects / दूरस्थ वस्तुओं
(b) Nearby objects / निकट वस्तुओं
(c) Small objects / छोटी वस्तुओं
(d) Micro and nearby objects / सूक्ष्म और निकट वस्तुओं
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A microscope is an equipment that helps in watching micro and nearby objects which cannot be seen by naked eyes.

Q5. Which is the largest neutrino telescope of the world? 
दुनिया का सबसे बड़ा न्यूट्रीनो दूरबीन कौन सा है
(a) Galileo / गैलीलियो
(b) Ice Cube /आइस क्यूब
(c) Discovery /डिस्कवरी
(d) Challenger /चैलेंजर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Ice Cube telescope which was built in December, 2010 is the biggest neutrino telescope of the world. It was designed by the University of Wisconsin.


Q6. Match the following: 
निम्नलिखित का मिलान करें:
A. Typewriter/ टाइपराइटर 1. Davy / डेवी
B. X-ray/ एक्स-रे         2. Sholes /शोल्स
C. Radio/ रेडियो         3. Roentgen/ रॉन्टगन
D. Safety Lamp/ सुरक्षा लैंप 4. Marconi/ मारकोनी
Code/कोड: 
A B C D
(a) 2         3 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 3         4 1 2
(d) 4 1 2 3
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The typewriter was invented by Sholes in 1868. X-ray was invented by Wilhelm Roentgen in 1895, Radio was invented by Guglielmo Marconi in 1901. Safety lamp was invented by Humphry Davy in 1815. 


Q7. Wilhelm Roentgen invented- 
विल्हेम रोंटजेन ने किसका आविष्कार किया था-
(a) Radio / रेडियो
(b) X-Ray Machine/ एक्स - रे मशीन
(c) Electric Bulb / विद्युत बल्ब
(d) Electric Motor / विद्युत मोटर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The typewriter was invented by Sholes in 1868. X-ray was invented by Wilhelm Roentgen in 1895, Radio was invented by Guglielmo Marconi in 1901. Safety lamp was invented by Humphry Davy in 1815.

Q8. Who among the following scientists shared the Nobel Prize in physics with his son? 
निम्नलिखित में से किस वैज्ञानिक ने अपने पुत्र के साथ भौतिकी में नोबेल पुरस्कार साझा किया है?
(a) Max Plank / मैक्स प्लैंक
(b) Albert Einstein /  अल्बर्ट आइंस्टीन
(c) William Henry Bragg / विलियम हेनरी ब्रैग
(d) Enrico Fermi / एनरिको फर्मि
Show Answer
Ans.(c)
Sol. British physicist and chemist Sir William Henry Bragg shared a noble prize in physics with his son William Lawrence Bragg in 1915. With help of his son, he developed x-ray spectrometer for the analysis of crystal structure by mean of x-rays.

Q9. Who invented the BALLPOINT PEN?
बॉलपोइंट पेन का आविष्कार किसने किया था?
(a) Biro Brothers/ बिरो ब्रदर्स
(b) Waterman Brothers/ वॉटरमैन ब्रदर्स
(c) Bicc Brothers/ बिक्क ब्रदर्स
(d) Write Brothers/ राइट ब्रदर
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Hungarian brothers, Laszlo and George Biro, made the first ball point pen in 1894. It followed the first workable fountain pen which was invented by L.E. Waterman in 1884.


Q10. Which scientist discovered the radioactive element ?
किस वैज्ञानिक ने रेडियोधर्मी तत्व की खोज की थी?
(a)Isaac Newton/ आइजैक न्यूटन
(b)Albert Einstein/ अल्बर्ट आइंस्टीन
(c)Benjamin Franklin/ बेंजामिन फ्रैंकलिन
(d)Marie Curie / मेरी कुरिए
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Marie Skłodowska Curie was a Polish and naturalized-French physicist and chemist who conducted pioneering research on radioactivity.


Q11. What is the name of the CalTech seismologist who invented the scale used to measure the magnitude of earthquakes?
कैल्टेक भूकंप विशेषज्ञ का क्या नाम है जिसने भूकंप के परिमाण को मापने के लिए उपयोग किए जाने वाले पैमाने का आविष्कार किया था?
(a)Charles Richter/ चार्ल्स रिक्टर
(b)Hiram Walker/ हिरम वाकर
(c)Giuseppe Mercalli/ जिएसेपे मरकल्ली
(d)Joshua Rumble / यहोशू रंबल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Charles Richter is most famous as the creator of the Richter magnitude scale. 

Q12. Who discovered electric bulb? 
विद्युत बल्ब की खोज किसने की थी?
(a) Thomas Edison / थॉमस एडिसन
(b) Alexander Graham Bell / अलेक्जेंडर ग्राहम बेल
(c) William Cooke / विलियम कुक
(d) Terry Addison / टेरी एडिसन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. American scientist Thomas Alva Edison is the inventor of the electric bulb.

Q13. What Enrico Fermi invented?
एनरिको फर्मी ने किसका आविष्कार किया था?
(a)X ray machine/ एक्स - रे मशीन
(b)Betatron/ बेताटरोन
(c)Cyclotron/ साइक्लोट्रॉन
(d)Nuclear reactor/ परमाणु रिऐक्टर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Enrico Fermi was an Italian-American physicist and the creator of the world's first nuclear reactor.

Q14. Who was the inventor of the fountain pen?  
फाउंटेन पेन का आविष्कारक कौन था?
(a) Petrache Poenaru / पेट्राचे पोएनारू
(b) Parker   /पार्कर
(c) Chelpark / चेलपार्क
(d) Shaeffers /शेफ्फेर्स
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Romanian inventor Petrache Poenaru received a French patent on May 25, 1827, for the invention of the first fountain pen with a barrel made from a large swan quill.


Q15. Who among the following invented the small pox vaccine?
निम्नलिखित में से किसने चेचक के टीका का आविष्कार किया था?
(a)Robert Koch/ रॉबर्ट कोच
(b)Edward Jenner/ एडवर्ड जेनर
(c)Robert Hooke/ रॉबर्ट हुक
(d)Louis Pasteur / लुई पास्चर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The smallpox vaccine, introduced by Edward Jenner in 1796, was the first successful vaccine to be developed.




You may also like to read:
Check Latest Updates About SSC CGL Exams






  

No comments