Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 5th June

LIGHT:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1.The gas used in discharge tubes for optical decoration and advertising is- 
ऑप्टिकल सजावट और विज्ञापन के लिए निर्वहन ट्यूबों में कौन सी गैस उपयोग होती है-
(a) Carbon dioxide/ कार्बन डाइआक्साइड
(b) Ammonia / अमोनिया
(c) Sulphur dioxide / सल्फर डाइऑक्साइड
(d) Neon / नियोन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The neon gas is used in discharge lamps, tubes and in fluorescent bulbs.

Q2. The formation of glittering colours in thin foam of soap is the result of which of the following phenomenon- 
साबुन के पतले फोम में चमकदार रंगों का गठन निम्न में से किस घटना का परिणाम है-
(a) Reflection and interference / प्रतिबिंब और हस्तक्षेप
(b) Total refraction and dispersion / कुल अपवर्तन और फैलाव 
(c) Diffraction and dispersion / विच्छेदन और फैलाव
(d) Polarization and interference / ध्रुवीकरण और हस्तक्षेप
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A soap bubble is a very thin sheet of water sandwiched between two layers of soap molecules. Light is reflected from both the inner and outer surface of the soap bubble. The resulting colors are a combination of the colors that do not undergo destructive interference and their degrees of constructive interference. Blue-green colors dominate in thicker films and yellow hues in thinner films.

Q3. Total internal reflection can take place when light travels from: 
कुल आंतरिक प्रतिबिंब तब हो सकता है जब प्रकाश ________ से यात्रा कर रहा है:
(a) Diamond to glass /डायमंड से कांच
(b) Water to glass / ग्लास से पानी 
(c) Air to water / पानी से हवा
(d) Air to glass / ग्लास से हवा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Total internal reflection takes place when a ray of light is travelling from denser to thinner medium and angle of incidence is greater than the critical angle, the ray is completely reflected from the surface and meet each other as if the surface is a mirror. So according to options, the situation of option (a) is correct where total internal reflection takes place, it is because diamond is denser than glass. 

Q4. Optical fibre works on the principle of: 
ऑप्टिकल फाइबर ______ के सिद्धांत पर कार्य करती है.
(a) Total internal reflection  / कुल आंतरिक प्रतिबिंब
(b) Refraction / अपवर्तन
(c) Scattering  / बिखरने
(d) Interference / इंटरफेरेंस
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The optical fibre is a very him strand of glass or plastic cable for transmitting light from one point to another. They work on the principle of total internal reflection. There is no loss of signal through an optical fibre. 

Q5. In fibre-optics communication, the signal travel in the form of- 
फाइबर ऑप्टिक्स संचार में, सिग्नल किसके रूप में यात्रा करता है - 
(a) Lightwave / प्रकाश तरंग
(b) Radio wave/ रेडियो तरंग
(c) Microwave/ माइक्रो तंरग
(d) Electric wave /विद्युत तरंग
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Fiber-optic communication is a method of transmitting information from one place to another by sending pulses of light through an optical fibre.


Q6. “Endoscope” used by the doctors for examining the inside of patient’s stomach, works on the principle of- 
रोगी के पेट के अंदर जांच करने के लिए डॉक्टरों द्वारा "एन्डोस्कोप" का उपयोग किया जाता है, यह किस सिद्धांत पर कार्य करता है?
(a) Reflection of light / प्रकाश का प्रतिबिंब
(b) Dispersion of light / प्रकाश का फैलाव
(c) Refraction of light / प्रकाश का अपवर्तन
(d) Total internal reflection of light/ प्रकाश का कुल आंतरिक प्रतिबिंब
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Endoscopes are widely used to examine the interior of a hollow organ or cavity of the body. They are based on the principle of total internal reflection within a fibre optic bundle of fibres.


Q7. The reason of mirage is 
मिराज का कारण है:
(a) Interference of light / प्रकाश का हस्तक्षेप
(b) Diffraction of light / प्रकाश का विवर्तन  
(c) Polarization of light / प्रकाश का ध्रुवीकरण
(d) Total internal reflection of light / प्रकाश का कुल आंतरिक प्रतिबिंब
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The mirage is caused by the total internal reflection of light at layers of air of different densities. In Desert areas, the successive upper layer is denser than those below there. A ray of light coming from a distant object, like the top a tree gets refracted from a denser to a rare medium. Consequently, the refracted ray bends away from the normal until at a particular layer, the light is incident ray suffers total internal reflection and enters the eyes of the observer. It appears as if an inverted image of the tree. 

Q8. The diamond appears lustrous because of : 
हीरा चमकदार प्रतीत होता है क्योंकि:
(a) Interference of light/ प्रकाश का हस्तक्षेप
(b) Dispersion/ विक्षेपण 
(c) Total Internal Reflection / कुल आंतरिक परावर्तन 
(d) Scattering / फैलाव
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The refractive index of diamond is very high. Diamond achieves brilliance partially from total internal reflection. It has been cut or designed in such a way that if light enters in-to, incident light strikes many of the internal surfaces. After many such reflections, the colour in the light are separated and hence seen individually. 

Q9. The technique to integrate and mark the image of a three-Dimensional object is- 
तीन-आयामी वस्तु की छवि को एकीकृत करने और चिह्नित करने के लिए तकनीक-
 (a) Audiography /ऑडियोग्राफी
(b) Lexieography / कोशरचना
(c) Photography /फोटोग्राफी
(d) Holography /होलोग्रफ़ी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Holography is a technique of producing a three-dimensional image of an object.


Q10. ‘Raman effect’ deals with the light rays passing through 
‘रमन प्रभाव’ किसके मध्यम से गुजरने वाली प्रकाश किरणों पर आधारित है?
(a) Only fluids/केवल तरल
(b) Only prisms/केवल प्रिज्म
(c) Only diamonds/केवल हीरे
(d) All transparent medium/सभी पारदर्शी माध्यम
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Raman effect deals with the light rays passing through all transparent medium According to this, a beam of light traverses a dust-free transparent sample of a chemical compound, a small fraction of light emerges in directions other than that of the incident (incoming) beam.

Q11.  A CD (Compact Disc) audio player uses a: 
एक CD (कॉम्पैक्ट डिस्क) ऑडियो प्लेयर किसका उपयोग करता है:
 (a) Quartz / क्वार्ट्ज
(b) Titanium needle / टाइटेनियम सुई
(c) Laser beam / लेजर बीम
(d) Barium titanic ceramic / बेरियम टाटानिक सिरेमिक
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The lens used in CD player emit ultraviolet laser beams.

Q12. Television signals cannot be received beyond a certain distance because: 
टेलिविज़न सिग्नल एक निश्चित दूरी से अधिक पर प्राप्त नहीं हो सकते हैं क्योंकि
 (a) Signals are weak / सिग्नल कमजोर हैं
(b) Antenna is weak / ऐन्टेना कमजोर है
(c) Air absorbs signals / हवा सिग्नल को अवशोषित करती है
(d) The surface of the earth is curved / पृथ्वी की सतह घुमावदार है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Television signals cannot be received beyond a certain distance because the surface of the earth is curved, due to this the signals moves further without hitting the earth’s surface. 

Q13. The technique used to transmit audio signals in television broadcasts is : 
 टेलीविज़न प्रसारण में ऑडियो सिग्नल संचारित करने के लिए किस तकनीक का इस्तेमाल होता है - 
 (a) Amplitude Modulation  / आयाम मॉड्‍यूलन
(b) Frequency Modulation /आवृति मॉडुलेशन
(c) Pulse Code Modulation /पल्स कोड मॉडुलेशन
(d) Time Division Multiplexing / समय विभाजन बहुसंकेतन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Frequency modulation is used to transmit audio signals in television broadcasts. Frequency Modulation is the process in which the frequency of the carrier signal is varied by the modulating signal while the amplitude remains constant 

Q14. The image formed on Retina is : 
रेटिना पर निर्मित प्रतिबिंब:
(a) larger than object and Inverted / वस्तु से बड़ा लेकिन उल्टा
(b) Smaller than object but straight  / वस्तु से छोटा लेकिन सीधा
(c) Smaller than object and Inverted / वस्तु से छोटा लेकिन उल्टा
(d) Equal to object but straight / वस्तु के बराबर लेकिन सीधा
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The inverted image formed on the retina is carried to the brain by the optic nerve in the form of electrical signals.


Q15. Persons suffering from myopia are advised to use
मायोपिया से पीड़ित व्यक्तियों को ________प्रयोग करने की सलाह दी जाती है
 (a) convex lens / उत्तल लेंस
 (b) concave lens  / अवतल लेंस
 (c) plano-convex lens/ प्लानो-उत्तल लेंस
(d) plano-concave lens / प्लानो-अवतल लेंस
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Myopia is the term used to define being shortsighted.It can be corrected by using concave lens.





You may also like to read:






  

No comments