Physics: Physical Properties of Materials Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 22nd June


Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Direction of momentum is direction of objects.
गति की दिशा वस्तुओं की दिशा है:_
(a) Acceleration/ त्वरण
(b) Mass / द्रव्यमान
(c) Frictional Force / घर्षण बल     
(d)  Velocity / वेग
Show Answer
Ans.(d) 
Sol. Momentum is a vector quantity that is the product of the mass and the velocity of an object or particle. 

Q2. A drop of water is spherical in shape. This is due to: 
पानी की बूंद किसके कारण गोलाकार आकृति की होती है:
(a) Surface tension / सतह तनाव
(b) Low temperature / कम तापमान
(c) Air resistance / हवा प्रतिरोध
(d) Viscosity of water / पानी की श्यानता
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. The shape of a drop of rain is constrained by the surface tension, which tries to give it the shape for which the surface area is minimum for the given volume. The spherical shape has the minimum surface area. That’s why rain drops acquire spherical shape.

Q3.The total momentum of a system----,if no external impressed force acts on it.
एक प्रणाली की कुल गति ----, यदि कोई बाहरी प्रभावित बल उस पर कार्य नहीं करता है
(a)Increases / बढ़ जाती है
(b) Decreases / घटती है
(c)Remains constant / स्थिर रहती है
(d) None of the above / उपरोक्त में से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c) 
Sol. Remains constant.

Q4. Oil spreads on water surface because- 
तेल पानी कि सतह पर फैलता है क्योंकि – 
(a) Oil is denser than water / तेल पानी की तुलना में सघन है
(b) Oil is less dense than water/ तेल पानी से कम सघन है
(c) Surface tension of oil is more than water / तेल का सतह तनाव पानी से अधिक है
(d) Surface tension of oil is less than water / तेल का सतह तनाव पानी से कम है
Show Answer
Ans.(d) 
Sol. Oil spreads on water surface because the surface tension of oil is less than water. 

Q5. Force acts on an object may change
किसी वस्तु पर लगने वाला बल बदल सकता है
(a) Direction   / दिशा
(b) Shape / आकार
(c) Speed  / गति
(d) All of above / उपर्युक्त सभी
Show Answer
Ans.(d) 
Sol. Force acts on an object may change  Direction ,Shape and  Speed.

Q6. Pressure inside a soap bubble is- 
एक साबुन के बुलबुले के अंदर का दबाव - 
(a) More than atmospheric pressure/वायुमंडलीय दबाव से अधिक है
(b) Less than atmospheric pressure/वायुमंडलीय दबाव से कम है
(c) Equal to atmospheric pressure/वायुमंडलीय दबाव के बराबर है
(d) Half of atmospheric pressure/वायुमंडलीय दबाव का आधा है
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. Soap bubbles are large because when soap dissolved in water its surface tension is reduced. The pressure inside a soap bubble is more than atmospheric pressure.

Q7. If two bubbles of soap of different diameter come in contact with a tube, then what will happen? 
यदि साबुन के दो विभिन्न व्यास के बुलबुले ट्यूब के संपर्क में आते हैं, तो क्या होगा? 
(a) The size of both the bubbles will remain same / दोनों बुलबुले का आकार समान रहेगा
(b) The smaller bubble will become smaller and bigger will become bigger / छोटा बुलबुला छोटा हो जाएगा और बड़ा बुलबुला बड़ा बन जाएगा.
(c) The smaller bubble will become larger and larger will become smaller to get the same size / छोटा बुलबुला बड़ा हो जाएंगा और समान आकार प्राप्त करने के लिए बड़ा बुलबुला छोटा हो जायेगा.
(d) Both bubbles will burst as soon as they come in contact /जैसे ही वे संपर्क में आते हैं, दोनों बुलबुले फट जाएंगे.
Show Answer
Ans.(b) 
Sol. The excess pressure inside the soap bubble is inversely proportional to the radius of soap bubble i.e. ρ ∝ 1/r. When these two bubbles are connected by a tube, the air will flow from smaller bubble to bigger bubble due to the fact that small bubble having smaller radius will exert more pressure. Hence the bigger bubble would grow at the expense of the smaller one.

Q8. Four wires of same material and dimensions as mentioned below are stretched by a load of same magnitude separately. Which one of them will be elongated maximum? 
नीचे उल्लिखित समान सामग्री और आयामों के चार तार को अलग-अलग रूप से समान भार से खींचा जाता हैं. उनमें से कौन सा अधिकतम विस्तारित होगा?
(a) Wire of 1 m length and 2 mm diameter / 1 मीटर लंबाई और 2 मिमी व्यास का तार
(b) Wire of 2 m length and 2 mm diameter / 2 मीटर लंबाई और 2 मिमी व्यास का तार
(c) Wire of 3m length and 1.5 mm diameter/ 3 मीटर लंबाई और 1.5  मिमी व्यास का तार
(d) Wire of 1m length and 1 mm diameter /1 मीटर लंबाई और 1 मिमी व्यास का तार
Show Answer
S8. Ans.(c) 
Sol.

Q9. Consider the following statement-
निम्नलिखित कथन पर विचार करें
If there were no phenomenon of capillarity. 
अगर कैशिकता की कोई घटना नहीं होती.
1. It would be difficult to use a kerosene lamp then / तो केरोसिन लामो का उपयोग करना मुश्किल होता
2. One would not be able to use a straw to consume a soft drink / एक शीतल पेय का उपभोग करने के लिए एक स्ट्रॉ का उपयोग करने में सक्षम नहीं होते
3. The blotting paper would fail to function/ ब्लॉटिंग पेपर काम करने में विफल होता
4. The big trees that we see around would not have grown on the earth / हम जिन बड़े पेड़ों को देख सकते हैं वे पृथ्वी पर नहीं उगते

Which of the following statements given above are correct? 
उउपरोक्त दिए गए कथनों में से कौन सा कथन सही है
(a) 1, 2 and 3 only / केवल 1, 2 और 3
(b) 1, 3 and 4 only   /केवल 1, 3 और 4
(c) 2 and 4 only  / केवल 2 और 4
(d) 1, 2, 3 and 4 only / केवल1, 2, 3 और 4
Show Answer
Ans.(b) 
Sol. Capillary action is the ability of a liquid to flow in narrow spaces without the assistance of, or even in opposition to external forces like gravity. Kerosene rises in the wick of the lamp through capillary action. If a person wants to consume the soft drink, he needs to impose some external force by his mouth. As we know capillary action takes place only in the absence of any external force, hence one would not be able to use a straw. Blotting paper also works on the principle of capillary action. It has a large number of pores on its surface which acts like a capillary tube. Nature is an excellent user of capillary action. The fine roots of trees act as capillary tubes, which provides them useful nutrients and water. 

Q10. In a capillary tube a fluid rises more as compared to water, it is due to: 
एक केशिका ट्यूब में पानी की तुलना में तरल पदार्थ अधिक बढ़ता है, इसका कारण है

(a) Fluid is more viscous than that of water/ द्रव पानी की तुलना में अधिक श्यान है
(b) Temperature of fluid is more than that of water / तरल पदार्थ का तापमान पानी की तुलना में अधिक है
(c) Surface tension of fluid is less than that of water / तरल पदार्थ का सतह तनाव पानी की तुलना में कम है
(d) Surface tension of fluid is more than that of water /तरल पदार्थ का सतह तनाव पानी की तुलना में अधिक है
Show Answer
Ans.(d) 
Sol. In a capillary tube, liquid rises in proportion with its surface tension. The liquid which has more surface tension would gain more height.


Q11. When an air bubble at the bottom of lake rises to the top, it will-
 जब झील के तल पर एक हवा का बुलबुला सतह पर आता है, तो क्या होगा -
(a) Increased in size / आकार में वृद्धि
(b) Decreased in size / आकार में कमी
(c) Maintain its size / इसके आकार को बनाए रखता हैं
(d) Flatten into a disc like shape / एक डिस्क में समतल आकार की तरह
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. When a air bubble at the bottom of the lake rises to the top, it will increase in size. The pressure of the trapped air in the bubble decreases due to decreasing vertical liquid depth.

Q12. While travelling by plane, the ink of the pen starts to come out- 
विमान से यात्रा करते समय, स्याही वाले पेन की स्याही बाहर आना शुरू हो जाती है-
(a) Due to decrease in air pressure  / हवा के दबाव में कमी के कारण
(b) Due to increase in air pressure  / वायु के दबाव में वृद्धि के कारण
(c) Due to increase in volume of ink / स्याही की मात्रा में वृद्धि के कारण
(d) Due to excessive load / अत्यधिक भार के कारण
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. The fountain pen leak at high altitudes. It is because of low air pressure. The ink inside the fountain pen has high pressure compared to the low atmospheric pressure outside at high altitude, so ink flows out of the pen.

Q13. In automobile hydraulic brakes work on- 
ऑटोमोबाइल हाइड्रोलिक ब्रेक किस सिद्धांत पर कार्य करते हैं?
(a) Archimedes Principle  / आर्किमिडीज सिद्धांत
(b) Newton’s law of motion / न्यूटन के गति नियम
(c) Bernoulli’s Principle   / बर्नौली का सिद्धांत
(d) Pascal’s Law / पास्कल का नियम
Show Answer
Ans.(d) 
Sol. Hydraulic brake, hydraulic press, hydraulic elevator all works on the principle of Pascal’s law which states that pressure exerted anywhere in a confined incompressible fluid is transmitted equally in all directions throughout the fluid such that the pressure variations remain the same.

Q14. A sudden fall in barometer reading indicates that the weather will be: 
बैरोमीटर रीडिंग में अचानक गिरावट से पता चलता है कि मौसम _______ होगा: 
(a) Stormy weather / तूफानी मौसम
(b) Rainy weather /बरसात का मौसम
(c) Cool dry weather / शीतोष्ण मौसम
(d) Hot and humid weather / गर्म और आर्द्र मौसम
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. A sudden fall in barometer reading indicates that the weather will be stormy.

Q15. Which of the following is the by-product derived from the refining process of petroleum? 
पेट्रोलियम की रिफाइनिंग प्रक्रिया से प्राप्त उप-उत्पाद निम्नलिखित में से कौन सा है?
(a) Petrol / पेट्रोल
(b) Charcoal / चारकोल
(c) Coal  / कोयला
(d) Asphalt / बालू मिला हुआ मसाला
Show Answer
Ans.(d) 
Sol. Asphalt is also known as bitumen, is a sticky, black and highly viscous liquid or semi-solid form of petroleum. It may be found in natural deposits or may be refined product. The primary use of asphalt is in road construction, where it is used as the glue or binder mixed with aggregate particles to create asphalt concrete. Its other uses are for bituminous waterproofing product, including the production of roofing felt and for sealing flat roofs.

Check Here For Video Solution






                 

No comments