Physics: Light Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 29th June


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. The angle between the_________ and the incident ray is called the angle of incidence. 
____________और आपतित किरण के बीच के कोण को आपतन कोण कहते है.
(a) Surface / सतह
(b) Normal/ सामान्य
(c) Tangent / स्पर्श रेखा 
(d) Reflected ray/ प्रतिबिंबित किरण
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The angle between the Normal and the incident ray is called the angle of incidence.

Q2. If the lens power of glass is +2 diopter, its focal length will be- 
यदि कांच की लेंस पावर +2 डायोप्टर है, तो इसकी फोकल दूरी होगी-
(a) 200 cm /200 सेमी
(b) 100 cm /100 सेमी
(c) 50 cm  /50 सेमी
(d) 2 cm /2 सेमी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. We know that,
[P=1/f] ;f = focal length
1 metre = 100 cm.
or f = 100/P cm
f = 100/2=50 cm 

Q3. Power of sunglass is- 
धूप के चश्में की पॉवर है:
(a) 0 Dioptre /0 डायोप्टर
(b) 1 Dioptre  /1 डायोप्टर
(c) 2 Dioptre  /2 डायोप्टर
(d) 4 Dioptre /4 डायोप्टर
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The power of the sunglass is 0 dioptre.

Q4. Retina of the eye is comparable to which of the following parts of a traditional camera? 
आंख की रेटिना पारंपरिक कैमरे के निम्नलिखित हिस्सों में से कौन सा तुलनीय है?
(a) Film / फिल्म
(b) Lens  / लेंस
(c) Shutter  / शटर
(d) Cover / कवर
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The back of your eye is lined with a layer known as the retina. The retina operates in a similar way to the film inside a traditional (non-digital) camera. The middle part of the retina (known as the macula) takes care of your sharp vision. Your retina’s nerve cells change light rays into electrical impulses and then sends them to the brain through the optic nerve.

Q5. In human eye, image of object forms at 
मानव आंखों में, वस्तु रूपों की छवियां बनती है:
(a) Cornea  /कॉर्निया
(b) Iris / आईरिस
(c) Pupil  / प्यूपिल
(d) Retina / रेटिना
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The functioning of the human eye is similar to that of the photographic camera. The light rays travel into the cornea are refracted by the cornea and lens. In a normal eye, the image formed are transmitted from the retina to the brain along the optic nerve, where data processing takes place (the image is perceived the right way up).

Q6. When a mirror is rotated by an angle θ, the reflected ray will rotate by: 
जब एक दर्पण को कोण θ द्वारा घुमाया जाता है, तो परिलक्षित किरण____घूमती है:
(a)3θ
(b) θ/2
(c) θ
(d) 2θ
Show Answer
Ans. (d)
Sol. If a plane mirror is rotated through a certain angle, then the reflected ray rotates through twice of that angle. So if a mirror is rotated by an angle θ, the reflected ray will rotate by 2θ.

Q7. Colour in a colour television is produced by combination of there basic colours, they are:-
रंगीन टीवी में रंग किन तीन रंगों के संयोजन से निर्मित होते है-
(a) Red, blue and orange/ लाल, नीला और नारंगी
(b) Red, green and blue /लाल, हरा और नीले
(c) Red, yellow and green /लाल, पीला और हरे रंग
(d) Red, green and brown/ लाल, हरा और भूरा
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The cathode ray tube (CRT), Which is used in colour television uses three different phosphors which emit red, green and blue light respectively. The are packed together is stripes or clusters called “triads”. 

Q8. When beam of red, blue and green lights fall on the same spot, the colour of the light becomes:
जब लाल, नीले और हरे रंग की रोशनी की बीम एक ही स्थान पर गिरती हैं, तो लाइट का रंग बन जाता है:
(a) Violet/बैंगनी
(b) Red/लाल
(c) Yellow/पीला
(d) White/सफेद
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Red, green and blue are referred to as the primary colours of light. Because we add them together to create a colour, we call them additive colors. Cyan, Magenta and yellow are called the subtractive color because we create colour by using them to subtract colour from white light. If we add the pair of primary colours or subtractive colours we obtain white colour.


Q9. Which is not a primary color? 
कौन सा प्राथमिक रंग नहीं है?
(a) Black / काला
(b) Green/ हरा
(c) Red  / लाल
(d) Blue  / नीला
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Red, green and blue are referred to as the primary colours of light. Because we add them together to create a colour, we call them additive colors. Cyan, Magenta and yellow are called the subtractive color because we create colour by using them to subtract colour from white light. If we add the pair of paimary colours or subtractive colours we obtain white colour.

Q10. The number of colours contained in the sunlight is- 
सूरज की रोशनी में निहित रंगों की संख्या है-
(a) 3
(b) 5 
(c) 6
(d) 7
Show Answer
Ans.(d)
Sol. As we all know the sunlight is a white light and it consists of seven colours. The splitting of light into its different components (VIBGYOR) i.e. violet, indigo, blue, green, yellow, orange and red is called the dispersion of light. A prism is used to disperse light into its different components.


Q11. Assertion (A) : In the visible spectrum of light, red light is more energetic than green light. 
तर्क (A): प्रकाश का दृश्य स्पेक्ट्रम में, लाल प्रकाश की ऊर्जा हरे प्रकाश से अधिक होती है.
Reason (R) : The wavelength of red light is more than that of green light 
कारण (R):  लाल प्रकाश का तरंग दैर्ध्य हरे प्रकाश से अधिक होता है.
Code: / कोड 
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A / दोनों A और R वैकल्पिक रूप से सत्य हैं, और R , A का सही विवरण है.
(b) Both A and R are individually true, but R is not a correct explanation of A/ दोनों A और R वैकल्पिक रूप से सत्य हैं, लेकिन R, A का सही विवरण है.
(c) A is true, but R is false / A सत्य है, लेकिन R असत्य है.
(d) A is false, but R is true/ A असत्य है, R सत्य है.
Show Answer
Ans.(d)
Sol. (i) The wavelength of red light (700nm) is greater than the wavelength of green light (530 nm). Thus reason (R) is correct.
(ii) The energy of different colors are inversely proportional to its wavelength (E∝ 1/γ) Thus, the energy of red light (1.77ev) is less than the energy of green light (2.34 ev) so, Statement (A) is wrong.

Q12. Which one among the following has the highest energy? 
निम्नलिखित में से किसमे सबसे ज्यादा ऊर्जा है?
(a) Blue light / ब्लू रोशनी
(b) Green light/ ग्रीन रोशनी
(c) Red light / लाल रोशनी
(d) Yellow light / पीली रोशनी
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Energy ∝ 1/(wave length)
The energy of any of the colour is inversely proportional to its wavelength. According to VIBGYOR violet, Indigo and blue have the minimum wavelength, thus they have maximum energy level. So according to the options given in the question, blue has the maximum energy while red has the minimum energy.

Q13. In the visible spectrum, the colour having the shortest wavelength is 
दृश्य स्पेक्ट्रम में किस रंग का तरंग दैर्ध्य सबसे कम है?
(a) Red / लाल
(b) Yellow   / पीली
(c) Blue / ब्लू
(d) Violet/  बैंगनी 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Wavelength of red colour is largest and violet colour has the shortest wavelength.

Q14. Photosynthesis using the invisible part of the sunlight is done by some- 
सूर्य के प्रकाश के अदृश्य भाग का उपयोग कर प्रकाश संश्लेषण कुछ _______ द्वारा किया जाता है-
(a) Trees / पेड़
(b) Algae / शैवाल
(c) Bacteria  / जीवाणु
(d) Fungi / कवक
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The bacteria which are found at 400-8000 ft into the deep sea, for example green sulphur bacteria, uses infrared radiations for photosynthesis to produce energy.


Q15. Red light is used in traffic signals because 
यातायात संकेतों में लाल प्रकाश का उपयोग किया जाता है क्योंकि
(a) It has the longest wavelength / इसका तरंगदैर्ध्य सबसे अधिक है
(b) It is beautiful / यह सुंदर है.
(c) It is visible to people even with bad eyesight / यह ख़राब दृष्टि वाले लोगो को भी दिखाई देता है.
(d) None of the above reasons / उपर्युक्त कारणों में से कोई भी नहीं.
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The wavelength of red colour is highest while of violet colour is lowest. Dispersal is inverse to wavelength so it is seen more clear. That’s why the red colour is used in traffic.





 



                 

No comments