Useful Phrase Substitution Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 4 June (With Video Solution)


Dear Students,

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Phrase Substitution Questions. To make you learn basic English with effective grammar rules is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. Many a (young man have served his) country nobly. 
(a) young men have served their
(b) young man has served his
(c) younger men have served their
(d) No Improvement
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Many + a + Singular Noun.
Hence Noun after ‘Many a’ will be singular, hence ‘young man’ is appropriate to use, then by subject-verb agreement rule, ‘Many a young man’ will take singular verb ‘has’ with it. Hence option B is the correct phrase substitution.

Q2. It was quite clear that the runner (could be able) to improve upon his own record. 
(a) will be able
(b) should be able
(c) would be able
(d) No Improvement
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. As the sentence begins with ‘Past Indefinite Tense’, the subsequent part will be in ‘Past Tense’ as well. Hence, option A and option B are needed to be deducted at the first instance. Also, ‘could be able’ is wrong to use, as ‘can and could’ don’t take ‘able’ with it as they denote an ability by themselves.
Hence option C is the correct phrase substitution.

Q3. They will be coming to attend the farewell party, (isn’t it?)
(a) aren’t they?
(b) wouldn’t they?
(c) won’t they?
(d) No Improvement
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. The sentence will follow the ‘Question Tag’ Rule. Hence, without changing the tense and by converting assertive verb/helping verb into negative, option C is the correct phrase substitution.

Q4. They continued to work in the field (despite of the heavy rains).
(a) inspite the heavy rains
(b) even though it rained
(c) although heavily rains
(d) No Improvement
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. ‘Despite’ doesn’t take ‘of’ with it but ‘inspite’ takes ‘of’ with it. Hence option ‘A’ is not the right usage.
Now as the sentence is in ‘Past Indefinite Tense’, only option ‘B’ justifies both the meaning and tense’. Hence option ‘B’ is the correct phrase substitution.

Q5. If I were a millionaire, I (would have helped) the poor.
(a) would have been helped
(b) could have helped
(c) would help
(d) No Improvement
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. In conditional sentence, beginning with If, Suppose, Would that, In case etc. the following part of the sentence is structured as Sub + would + V₁ (1st form).
Hence option ‘C’ is the correct phrase substitution.


Q6. She copied the details (word by word).
(a) word to word
(b) word for word
(c) words for words
(d) No Improvement
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. ‘Word for word’ is the correct phrase used in the sense of repeating or copying it exactly as it was originally said or written. Also ‘words for words’ is wrong as repeated nouns before and after the preposition wrong as repeated nouns before and after the preposition, are used in singular form.
Hence option ‘B’ is the correct phrase substitution.

Q7. I (earnestly believe that) you will visit our relatives during your forthcoming trip to Agra.
(a) could not believe
(b) sincerely would believe
(c) had hardly believe
(d) No Improvement

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. The unbracketed part of the sentence unveils ‘Future Indefinite Tense’ which implies that the beginning/bracketed part of the sentence will be in ‘Present Indefinite Tense’.
Also, the position of adverb justifies the sentence.
Hence option D is correct.

Q8. I need not offer any explanation regarding this incident, my behavior (is speaking itself).
(a) speaks about itself
(b) speaks for itself
(c) will speak to itself
(d) No Improvement

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Option ‘B’ is the correct idiomatic phrase which means ‘for something, not to need explaining; to have an obvious meaning’ and also justify the tense of the sentence.
Hence option B is the correct phrase substitution.

Q9. I would have waited for you at the station (if I knew) that you would come.
(a) if I was knowing
(b) if I had been knowing
(c) if I had known
(d) No Improvement

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Sub + would + have + V₃ (3rd form of verb) + . . . . . . . . . if + had + V₃ (3rd form of verb) + ……
This is the correct structure of the sentences like above format.
Hence option C is the correct phrase substitution.

Q10. He is not (in the good books) of his master.
(a) in the good book
(b) into the good books
(c) in the best book
(d) No Improvement

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. There is no improvement required as the given idiomatic expression is correct which means be in somebody’s favor or good opinion.

Q11. I (differ by you in this matter).
(a) differ from you about this matter
(b) differ with you on this matter
(c) differ in you regarding this matter
(d) No Improvement

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Differ takes ‘in’, ‘with’ and ‘from’, all the three prepositions with it but meaning differs.
Differ with→ to disagree with someone about a subject.
While differ in / from→ to be different from something else.
Hence option ‘B’ is the correct phrase substitution justifying the meaning of the sentence.

Q12. The article must not (exceed more than) hundred words.
(a) exceed
(b) exceed than
(c) exceed for than
(d) No Improvement

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Option ‘A’ will replace the bracketed part as exceed itself means ‘be greater in number or size, amount than a quantity, number, or other measurable thing.
Hence using ‘more than’ after ‘exceed’ is superfluous and thus, option A is the correct phrase substitution.

Q13. He is working hard (with a view to attain) good marks in the examination.
(a) with a view of attaining
(b) with a view to attaining
(c) with a view for attaining
(d) No Improvement

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Certain verbs like ‘with a view to’, ‘be accustomed to’, ‘looking forward to’, ‘be used to’ etc. take gerund (V₁ + ing) with it.
Hence option ‘B’ is the correct phrase replacement.

Q14. When the thief heard the police siren, he showed (a pair of clean heels).
(a) a clean pair of heels
(b) clean a pair of heels
(c) a pair of heels clean
(d) No Improvement

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. A clean pair of heels: To run or move away from someone at great speed. Hence Option A is the correct idiomatic expression.

Q15. It is high time he (starts to look) into his own flaws before speaking ill of others.
(a) started to look
(b) starts looking
(c) started looking
(d) No Improvement

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. ‘It is time’/‘It is high time’ + Sub + V₂ (2nd form of verb) + object.
Hence option ‘C’ is the correct phrase replacement.






You may also like to read




  
  


No comments