Useful One Word Substitution Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 26 June

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in the upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 One Word Substitution Questions. To make you learn basic English Vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions: (1-15) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q1.  Sentimental in an exaggerated or false way.
(a) Maul
(b) Mawkish
(c) Maverick
(d) Meretricious
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.  Option B is the correct substitution.


Q2. The art of preaching or writing sermons.
(a) Homiletic
(b) Hone
(c) Holster
(d) Hubris
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.

Q3. A short-lived, serene episode of pastoral or romantic charm.
(a) Iconoclast
(b) Inasmuch
(c) Impunity
(d) Idyll
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.


Q4. Code of laws or set of principles usually religious in nature. 
(a) Calumny
(b) Cant
(c) Canon
(d) Caret
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.


Q5. A nominal leader with no real power.
(a) Filibuster
(b) Figurehead
(c) Flak
(d) Fervor
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.


Q6. The common people, commoner.
(a) Plebeian
(b) Platitude
(c) Plaque
(d) Prim
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.

Q7. Act of mercy killing.
(a) Asphyxiation
(b) Suicide
(c) Immolation
(d) Euthanasia
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.


Q8. Chief of a group of workmen.
(a) Foreman
(b) Chieftain
(c) Middleman
(d) Engineer
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.


Q9.  Stick with a thick end used in a mortar for pounding.
(a) Thistle
(b) Stifle
(c) Sceptre
(d) Pestle
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.

Q10. Usage of an incorrect word in place of the one which is similar in pronunciation.
(a) Spoonerism
(b) Malapropism
(c) Blooper
(d) Corpsing
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.


Q11. A child secretly changed for another in infancy.
(a) Nipper
(b) Changeling
(c) Tiddler
(d) Tyke
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

Q12. To take atonement for one’s sins.
(a) Expiate
(b) Renounce
(c) Remonstrate
(d) Recant
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.

Q13. A particular method of working.
(a) Methodology
(b) Knack
(c) Stratigraphy
(d) Modus operandi
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.


Q14. Harsh criticism or censure.
(a) Opprobrium
(b) Officious
(c) Perfunctory
(d) Approbation
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.


Q15. Not willing to yield or comply.
(a) Gouge
(b) Ford
(c) Gristle
(d) Froward
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.


You may also like to read:



  
  

      


No comments