Indian Geography Questions for SSC & Railway Exam 2018: 12th June



Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. The longest sea beach in India is –
भारत में सबसे लंबा समुद्र तट है-
(a) Chapora beach/ चापोरा समुद्र तट
(b) Diu beach/ दीव समुद्र तट
(c) Aksa beach/ अक्सा समुद्र तट
(d) Marina beach/ मरीना समुद्र तट
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Marina Beach is a natural beach along the Bay of Bengal in Chennai, Tamilnadu, India. Its total length is 13 Km. It is longest natural urban beach in India.


Q2. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is –
वह परत जहाँ बढती ऊंचाई के साथ तापमान में कमी पूरी तरह से अनुपस्थित होती है-
(a) Troposphere/ क्षोभ मंडल
(b) Ionosphere/ आयनमंडल
(c) Stratosphere/ समताप मंडल
(d) Mesosphere/ मध्यमंडल
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is Stratosphere.Temperature rise as one move upward through the stratosphere.

Q3. What is Dakshin Gangotri?
दक्षिण गंगोत्री क्या है?
(a) River valley in Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश में नदी घाटी
(b) Unmanned station located in Antarctica/ अंटार्कटिका में स्थित मानव रहित स्टेशन
(c) Second source of River Ganga/ गंगा नदी का दूसरा स्रोत
(d) Island in the Indian Ocean/ हिंद महासागर में द्वीप
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Dakshin Gangotri was the first scientific base station of India situated in Antarctica, part of the Indian Antarctic Program. It is an unmanned station. Dakshin Gangotri was built in 1983 but was buried in ice and abandoned around 1991.

Q4. Khangchendzonga National Park is in –
कन्चंजुन्गा राष्ट्रीय उद्यान _________में स्थित है.
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b)  Orissa/ उड़ीसा
(c) Rajasthan / राजस्थान
(d) Sikkim/सिक्किम
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Kanchenjunga National Park is a National Park and a Biosphere reserve located in Sikkim, India. It was inscribed to the UNESCO World Heritage Sites list on July 17, 2016, becoming the first "Mixed Heritage" site of India.


Q5. Which is the longest national highway in India?
भारत में सबसे लंबा राष्ट्रीय राजमार्ग कौन सा है?
(a) NH4 / एनएच 4
(b) NH44 / एनएच 44
(c) NH10 / एनएच 10
(d) NH5 / एनएच 5
Show Answer
Ans.(b)
Sol. NH 44 covers the North-South Corridor of NHDP and it is officially listed as running over 3,745 km (2,327 mi) from Srinagar to Kanyakumari. It is the longest national highway in India.

Q6. Pagladia Dam Project is located in which state?
 इनमे से किस राज्य में पगलाडिया बांध परियोजना स्थित है?
(a) Arunachal Pradesh /अरुणाचल प्रदेश
(b) Sikkim / सिक्किम
(c) Assam /असम
(d) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Pagladia dam is situated in state of Assam.

Q7. What are Equinox days?
विषुव दिन (इक्विनोक्स डेज़) क्या हैं?
(a) When day is smaller than night/ जब दिन रात से छोटा होता है
(b) When day is the longest in the year/ वर्ष में जब दिन सबसे लंबा होता है.
(c) When day is greater than night/ जब दिन रात से बड़ा होता है.
(d) When day and night are equal/ जब दिन और रात बराबर होते हैं.
Show Answer
Ans.(d)
Sol. On the day of the equinox, the center of the Sun spends a roughly equal amount of time above and below the horizon at every location on the Earth, so night and day are equal on Equinox.There are two equinoxes every year – in September and March(around 20 March and 22-23 September).

Q8. World’s longest land border is between which two countries? 
दुनिया  के किन दो देशों के बीच सबसे लंबी भूमि सीमा है?
(a) Australia and New Zealand / ऑस्ट्रेलिया और न्यूजीलैंड
(b) India and China / भारत और चीन
(c) Switzerland and Italy / स्विट्जरलैंड और इटली
(d) Canada and USA / कनाडा और यूएसए
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Canada is the world’s second largest country, and the United States (fourth largest) share the longest international border between two countries in the world.

Q9. What is the Greenhouse Effect?
ग्रीनहाउस प्रभाव क्या है?
(a) The fall in population of plants due to human activity/ मानव गतिविधि के कारण पौधों की जनसंख्या में गिरावट
(b) It is the warming of earth's surface due to its atmosphere / यह अपने वायुमंडल के कारण पृथ्वी की सतह का वार्मिंग है
(c) The polluting effect of burning fossil fuels/ जीवाश्म ईंधन जलाने के प्रदूषण प्रभाव
(d) The heating of the atmosphere due to depletion of the ozone layer/ ओजोन परत की कमी के कारण वायुमंडल का हीटिंग
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Greenhouse Effect is the warming of earth's surface due to its atmosphere.The greenhouse effect is a natural process that warms the Earth's surface. When the Sun's energy reaches the Earth's atmosphere, some of it is reflected back to space and the rest is absorbed and re-radiated by greenhouse gases.

Q10.Why does Western Ghats and Eastern Ghats both receive sufficient rainfall but Deccan Plateau receives scanty rainfall?
डेक्कन पठार में कम वर्षा होती है लेकिन पश्चिमी घाट और पूर्वी घाट दोनों में पर्याप्त बारिश क्यों होती है?
(a) It is a rain shadow area / यह वृष्टि छाया प्रदेश है
(b) It is located parallel to wind direction/ यह हवा की दिशा के समानांतर स्थित है
(c) It is away from the coast / यह तट से दूर है
(d) Rain bearing clouds are absent/ वर्षा धारी मेघों की अनुपस्थित 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Gorakhpur railway station platform in Uttar Pradesh (1,366.33 m) is longest Platform in the world.

Q11. Which of the following passes lies in the Sutlej valley?
निम्नलिखित में से कौन सी घाटी सतलुज घाटी में स्थित है?
(a) Nathu La/ नाथू ला
(b) Jelep La/ जेलेप ला
(c) Shipki La/ शिपकी ला
(d) Sherabathanga/ शेरबाथंगा
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Shipki La is a mountain pass and border post with a dozen buildings of significant size on the India-China border. The river Sutlej, which is called Langqên Zangbo in Tibet, enters India (from Tibet) near this pass.It is located in Kinnaur district in the state of Himachal Pradesh, India, and Tibet, China. The pass is one of India's border posts for trade with Tibet along with Nathu La in Sikkim, and Lipulekh in Uttarakhand.

Q12. The piligrims of Kailash Mansarovar have to pass through which pass to enter into Tibet from Uttarakhand?
कैलाश मानसरोवर के तीर्थयात्रियों को उत्तराखंड से तिब्बत में प्रवेश करने के लिए___________से  गुज़रना पड़ता है?
(a) Khardungala / खारडुंग ला
(b) Rohtang/ रोहतंग
(c) Lipu likh/ लिपुलेख
(d) Nathu la/ नाथू ला
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The yatra gets organised in batches through both Nathu La in Sikkim and Lipulekh Pass in Uttarakhand.Both the routes are operational, though the new route via Nathu La is shorter, safer and more comfortable. 

Q13. Which one of the following river flows through a rift valley?
निम्नलिखित नदी में से कौन सी नदी एक विभ्रंश घाटी के माध्यम से बहती है?
(a) Godavari/गोदावरी
(b) Narmada/ नर्मदा
(c) Krishna/कृष्णा
(d) Mahanadi/महानदी 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Narmada is one of the rivers in India that flows in a rift valley, flowing west between the Satpura and Vindhya ranges. The other rivers which flow through rift valley include Damodar River in Chota Nagpur Plateau and Tapti. The Tapti River and Mahi River also flow through rift valleys, but between different ranges.

Q14. Which of the following mountain ranges in India are the oldest?
निम्नलिखित में से कौन सी पर्वत श्रृंखला भारत में सबसे पुरानी है?
(a) Himalayas / हिमालय
(b) Vindhyas/ विंध्या
(c) Aravalli/ अरावली
(d) Sahyadri/ सह्याद्री
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Aravali range is the oldest mountain range in India, running across Rajasthan to Haryana. The Aravalli range is the eroded stub of a range of ancient folded mountains.

Q15. Which of the following processes is responsible for producing the sand dunes in western Rajasthan?
निम्नलिखित में से कौन सी प्रक्रिया पश्चिमी राजस्थान में रेत के टीलों का निर्माण करने के लिए जिम्मेदार है?
(a) Wind erosion / पवन क्षरण
(b) Erosion by water / पानी से क्षरण
(c) Wind deposition  / पवन निक्षेपण
(d) Mechanical weathering / यांत्रिक अपक्षय
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Like water, when wind slows down it drops the sediment it's carrying. This often happens when the wind has to move over or around an obstacle. A rock or tree may cause wind to slow down. As the wind slows, it deposits the largest particles first.



You may also like to read:




    



No comments