Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 10th June



Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. A computer language that expresses the presentation of structured documents, such as CSS, is called _____.
एक कम्प्यूटर भाषा जो संरचित दस्तावेज प्रस्तुत करती है, जैसे कि CSS, उसे _____ कहा जाता है.
(a) Command Language
(b) Machine Language
(c) Markup Language
(d) Style Sheet Language
Show Answer
Ans.(d)
Sol.A style sheet language, or style language, is a computer language that expresses the presentation of structured documents.One modern style sheet language with widespread use is Cascading Style Sheets (CSS), which is used to style documents written in HTML, XHTML, SVG, XUL, and other markup languages. 

Q2. Who started Ganesha Festival?
गणेश समारोह किसने शुरू किया? 
(a) Mahatma Gandhi / महात्मा गांधी
(b) Lokmanya Tilak / लोकमान्य तिलक
(c) Pandit Nehru / पंडित नेहरू
(d) Indira Gandhi / इंदिरा गांधी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Bal Gangadhar Tilak, nationalist and 'The Father of Indian Unrest' as described by the British, was the man behind turning a private, household Ganesh Chaturthi celebration to a gala event.

Q3. ______________ बेरोजगारी वह बेरोजगारी है जो किसी भी अर्थव्यवस्था में एक व्यक्ति द्वारा एक नौकरी छोड़कर दूसरी नौकरी पर जाने की प्रक्रिया के कारण मौजूद है
______________ is the unemployment which exists in any economy due to people being in the process of moving from one job to another.
(a) Seasonal unemployment / मौसमी बेरोजगारी
(b) Cyclical unemployment / चक्रीय बेरोजगारी
(c) Frictional unemployment / प्रतिरोधात्मक बेरोजगारी
(d) Structural unemployment / संरचनात्मक बेरोजगारी
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Frictional unemployment is when workers leave their jobs to find better ones. It's usually a voluntary exit but can also result from a layoff or termination with cause. Friction is the time, effort, and expense it takes the worker to find a new job.

Q4. The highest number of tube wells is found in which one of the following countries?
ट्यूबवेलों की सबसे अधिक संख्या निम्नलिखित देशों में से किसमें पाई जाती है?
(a) India / इंडिया
(b) Saudi Arabia / सऊदी अरब
(c) America / अमेरिका
(d) China / चीन
Show Answer
Ans.(a)

Q5. The soil found in the Eastern and Western coasts of India is _____.
भारत के पूर्वी और पश्चिमी तटों में पाए जाने वाली मिट्टी _____ है.
(a) Red Rocky /लाल रॉकी
(b) Laterite / लेटराइट
(c) Black Cotton / ब्लैक कॉटन
(d) Alluvial / अल्लुविअल
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Laterite, soil layer that is rich in iron oxide and derived from a wide variety of rocks weathering under strongly oxidizing and leaching conditions. It forms in tropical and subtropical regions where the climate is humid.


Q6. Ranthambore National Park is in which state?
रणथंभौर राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में स्थित है?
(a) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
(b) Gujarat / गुजरात
(c) Rajasthan / राजस्थान
(d) Chhattisgarh /चंडीगढ़
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Ranthambore National Park is a vast wildlife reserve near the town of Sawai Madhopur in Rajasthan, northern India. It is a former royal hunting ground and home to tigers, leopards and marsh crocodiles.

Q7. Which is the first newspaper of India?
भारत का पहला अखबार कौन सा है?
(a) Bombay Gazette / बॉम्बे राजपत्र
(b) Bengal Gazette / बंगाल राजपत्र
(c) Bombay Times / बॉम्बे टाइम्स
(d) Hindustan Times / हिंदुस्तान टाइम्स
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Hicky's Bengal Gazette was an English newspaper published from Kolkata (then Calcutta), India. It was the first major newspaper in India, started in 1780. It was published for two years.

Q8. Which state in India has the longest coastline?
भारत में किस राज्य में सबसे लंबा समुद्र तट है?
(a) Kerala / केरल
(b) Tamil Nadu / तमिलनाडु
(c) Maharashtra / महाराष्ट्र
(d) Gujarat / गुजरात
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Gujarat has the longest mainland coastline in India. The total length of India's coastline is 7516.6 kilometers.

Q9. London is the Capital City of
लंदन ______ का राजधानी शहर है.
(a) Philippines / फिलीपींस
(b) Maldives / मालदीव
(c) Spain / स्पेन
(d) United Kingdom / यूनाइटेड किंगडम
Show Answer
Ans.(d) 

Q10. Adolf Hitler was from _________.
एडॉल्फ हिटलर _________ से था.
(a) France / फ्रांस
(b) Germany / जर्मनी
(c) United Kingdom / यूनाइटेड किंगडम
(d) Spain / स्पेन
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Adolf Hitler was a German politician who was the leader of the Nazi Party (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP)), Chancellor of Germany from 1933 to 1945 and Führer ("Leader") of Nazi Germany from 1934 to 1945.

Q11. Babur (1526–1530 AD) was the ruler of which dynasty?
बाबर (1526-1530 ई.) किस वंश का शासक था?
(a) Mughal / मुगल
(b) Nanda / नंदा
(c) Maurya / मौर्या
(d) Haryanka / हर्यंका
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Babur was an Uzbek warrior who laid the foundation of the Mughal dynasty in the Indian subcontinent.

Q12. What did J. B. Dunlop invent? 
जे.बी. डनलोप ने किसका अविष्कार किया?
(a) Pneumatic rubber tire / वायवीय रबर टायर
(b) Car Music System / कार संगीत प्रणाली
(c) Steering Wheel / स्टीयरिंग व्हील
(d) Diesel Engine / डीजल इंजन
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Robert W. Thomson, a Scottish engineer, first patented the air-filled tire. Unfortunately the idea was too early for its time and was not a commercial success. In 1888 John Boyd Dunlop of Belfast, Ireland, became the second inventor of the pneumatic tire.

Q13. When net torque is zero, __________ will be constant.
जब शुद्ध टोक़ शून्य है, तो __________ स्थिर होगा.
(a) force / बल
(b) angular momentum / कोणीय गति
(c) linear momentum / रैखिय गति
(d) acceleration / त्वरण
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Just as linear momentum is conserved when there is no net external forces, angular momentum is constant or conserved when the net torque is zero.The symbol for angular momentum is the letter L.

Q14. Newton's first law is also known as _______.
न्यूटन के पहले कानून को _______ के रूप में भी जाना जाता है
(a) Law of friction / घर्षण का नियम
(b) Law of moments / संवेग का नियम
(c) Law of Inertia / जड़ता का नियम
(d) Law of motion / गति का नियम
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Inertia is the tendency of an object to remain at rest or in motion. Newton's First Law of Motion states that an object will remain at rest or move at a constant speed in a straight line unless it is acted on by an unbalanced force 

Q15. The tenure of the members of Lok Sabha is for how many years? 
लोकसभा के सदस्यों का कार्यकाल कितने वर्षों के लिए है?
(a) 11
(b) 9
(c) 7
(d) 5
Show Answer
Ans.(d)





You may also like to read:




    



No comments