General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 24th June

Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 17th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Hopman cup is related to _______.
हॉपमैन कप _______ से संबंधित है.
(a) Badminton/ बैडमिंटन
(b) Lawn tennis/ लॉन टेनिस
(c) Cricket/ क्रिकेट
(d) Hockey/ हॉकी
Show Answer
S1. Ans.(b)

Q2. Who wrote the book -"The Argumentative Indian"?
पुस्तक - "द आर्गयूमेंटेटिव इंडियन " के लेखक कौन है?
(a) Amartya Sen/ अमर्त्य सेन
(b) Anita Desai/ अनीता देसाई
(c) Arun Shourie/ अरुण शौरी
(d) Arundhati Roy/ अरुंधती रॉय
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol.The Argumentative Indian is a book written by Nobel Prize winning Indian economist Amartya Sen.

Q3. Which world heritage site comprises of the tomb of Iltumish?
किस विश्व धरोहर स्थल में इलतुमिश का मकबरा है?
Which world heritage site comprises of the tomb of Iltumish?
(a) Humayun's Tomb(हुमायूं के मकबरे)
(b) Mahabodhi Temple Complex(महाबोधि मंदिर परिसर)
(c) Qutub Minar(कुतुब मीनार)
(d) Red Fort Complex(लाल किला परिसर)
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.The tomb of Iltutmish was built in 1235 A.D. It is situated just outside the north-west corner of the Quwwat-ul-Islam near the Qutb Minar.

Q4. Highest Civilian Honour received by Mary Kom is
मैरी कॉम द्वारा प्राप्त उच्चतम नागरिक सम्मान है: 
(a) Padma Shri/ पद्मश्री श्री
(b) Padma Bhushan/ पद्म भूषण
(c) Padma Vibhushan/ पद्म विभूषण
(d) Bharat Ratna/ भारत रत्न
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.Mary Kom won Padma Bhushan (Sports) in 2013 and Padma Shri (Sports) in 2006.


Q5. Which drug is used for Pain Relief?
दर्द निवारण के लिए किस ड्रग का उपयोग किया जाता है?
(a) Risedronate / रेज़ेरेनेट
(b) Tramadol / ट्रामाडोल
(c) Folic Acid / फोलिक एसिड
(d) Bupropion / ब्यूप्रोपियन
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.Tramadol (Ultram, Ultram ER, Conzip) is a drug used to treat moderate to moderately severe pain. It works similar to morphine.

Q6. The Chemical formula of Ammonium oxalate is _____.
अमोनियम ऑक्सलेट का रासायनिक सूत्र _____ है.
(a) NH₄C₂O₄
(b) (NH₄)₂CO₄
(c) (NH₄)₂C₂O₄
(d) (NH₄)₂C₂O₃
Show Answer
S6. Ans.(c)
The chemical formula of ammonium oxalate is (NH4)2C2O4

Q7. Benzene is ______ in ethyl alcohol.
एथिल अल्कोहल में बेंजीन ______ है.
बेंजीन, एथिल अल्कोहल में ______ है.
(a) soluble(घुलनशील)
(b) solute(घुला हुआ पदार्थ)
(c) insoluble(अघुलनशील)
(d) insolate(इन्सोलैट)
Show Answer
S7. Ans.(a)
Benzene is an important organic chemical compound with the chemical formula C6H6.
Ethanol and benzene are miscible. Ethanol mixes with all common solvents as the OH group H-bonds with polar stuff and the ethyl chain gives it enough "greasiness" to mix with non-polar stuff.

Q8. VoIP in computer science stands for?
कंप्यूटर विज्ञान में VoIP का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Virtual over Identifier Protocol
(b) Voice over Internet Protocol
(c) Voice over Interface Protocol
(d) Voice over Instruction Protocol
Show Answer
S8. Ans.(b)
VOIP is an acronym for Voice Over Internet Protocol, or in more common terms phone service over the Internet.

Q9. The Indian musical instrument 'Surbahar' is of which type?
भारतीय संगीत वाद्ययंत्र 'सुरबहार' किस प्रकार का है?
(a) Impact / प्रभाव
(b) Wind / हवा
(c) String / तार
(d) Percussion / आघात-वाद्ययंत्र
Show Answer
S9. Ans.(c)
Surbahar, sometimes known as bass sitar, is a plucked string instrument used in the Hindustani classical music of North India. It is closely related to the sitar, but has a lower tone.

Q10. Which of the following will cause an increase in the demand for coffee?
निम्नलिखित में से कौन सी कॉफी की मांग में वृद्धि होगी?
निम्न में से कौन सा कॉफी की मांग में वृद्धि का कारण होगा?
(a) Price of coffee falling in foreign markets / विदेशी बाजारों में कॉफी की कीमतों में गिरावट
(b) Coffee prices are expected to fall rapidly in domestic markets / घरेलू बाजारों में कॉफी की कीमतों में तेजी से गिरावट की उम्मीद है.
(c) Average income falls in the country / देश कि औसत आय में गिरावट
(d) Increase in price of tea / चाय की कीमत में वृद्धि
Show Answer
S10. Ans.(d)

Q11. Losar festival is celebrated in which state?
लॉसर त्योहार किस राज्य में मनाया जाता है? 
(a) Assam/ असम
(b) Orissa/ उड़ीसा
(c) Nagaland/ नागालैंड
(d) Sikkim/ सिक्किम
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol.Losar is the Tibetan New Year which falls in the month of February and is likewise celebrated by inviting friends and relatives for family gatherings.

Q12. Stagflation exists when _____ 
मुद्रास्फीतिजनित मंदी आती है जब _____ 
(a) price indices and output both decrease./मूल्य सूचकांक और उत्पादन दोनों में कमी.
(b) price indices increase but output decreases./मूल्य सूचकांक में वृद्धि लेकिन उत्पादन में कमी.
(c) price indices and output both increase./मूल्य सूचकांक और उत्पादन दोनों में वृद्धि.
(d) price indices decrease but output increases./मूल्य सूचकांक में कमी लेकिन उत्पादन में वृद्धि.
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol.Stagflation is a period of rising inflation but falling output and rising unemployment.

Q13. Kanha Tiger Reserve is in which state?
कान्हा टाइगर रिजर्व में किस राज्य में स्थित है?
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Chhattisgarh/ छत्तीसगढ़
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol.Kanha National Park located in the madla/ balaghat districts of Madhya Pradesh is the finest tiger reserve of India.

Q14.Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
निम्नलिखित में से से कौन सी एक ग्रीन हाउस गैस या वह गैस है जो ओजोन परत को समाप्त कर सकती है? 
(a) Ar
(b) HN₃
(c) CO₂
(d) C₄H₆
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol.Gases that trap heat in the atmosphere are called greenhouse gases. (CO2, CH4, N2O and the fluorinated gases)

Q15. ABM stands for ______.
ABM का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Anti Belligerent Mine
(b) Anti Base Machine
(c) Anti Body Mechanics
(d) Anti Ballistic Missile
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol.An anti-ballistic missile (ABM) is a surface-to-air missile designed to counter ballistic missiles (see missile defense).Ballistic missiles are used to deliver nuclear, chemical, biological or conventional warheads in a ballistic flight trajectory. India(Prithvi Air Defence (PAD)) became the fourth country to have successfully developed an Anti-ballistic missile system, after United States, Russia and Israel.

You may also like to read:



  



No comments