Important Static Questions for SSC & Railway Exam 2018: 20th June


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. The Charminar, constructed in 1591, is a monument and mosque located in?
1591 में निर्मित चारमीनार, कहाँ पर स्थित एक स्मारक और मस्जिद है?
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Patna/ पटना
(d) Hyderabad / हैदराबाद
Show Answer
Ans. (d)
Sol. The Charminar, constructed in 1591, is a monument and mosque located in Hyderabad, Telangana, India. The landmark has become a global icon of Hyderabad, listed among the most recognized structures of India.

Q2. The World Trade Organization(WTO) deals with the global rules of trade between nations. WTO was established on?
विश्व व्यापार संगठन (WTO) राष्ट्रों के बीच व्यापार के वैश्विक नियमों से संबंधित है. WTO की स्थापना की कब गई थी?
(a) 01 January 1972/01 जनवरी 1972
(b) 01 January 1910/01 जनवरी 1910
(c) 01 January 1990 /01 जनवरी 1990
(d) 01 January 1995/01 जनवरी 1995
Show Answer
Ans. (d)
Sol. The World Trade Organization (WTO) is the international organization that oversees trade among member nations and acts as a forum for governments to negotiate trade agreements and settle trade disputes under a system of rules and procedures.

Q3. Ghoomar is a traditional folk dance of which of the following state?
घूमर निम्नलिखित में से किस राज्य का एक पारंपरिक लोक नृत्य है?
(a) Haryana/ हरियाणा
(b) Bihar/ बिहार
(c) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(d) Rajasthan/ राजस्थान
Show Answer
Ans. (d)
Sol. Ghoomar is a traditional folk dance of Rajasthan, India and Sindh‚ Pakistan. The dance is chiefly performed by veiled women who wear flowing dresses called ghaghara. The dance typically involves performers pirouetting while moving in and out of a wide circle.

Q4. Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) set up as autonomous body under the IRDA Act in which year?
बीमा नियामक और विकास प्राधिकरण (IRDA) को किस वर्ष में IRDA अधिनियम के तहत स्वायत्त निकाय के रूप में स्थापित किया गया था?
(a) 1992
(b) 1982
(c) 1956
(d) 1999
Show Answer
Ans. (d)
Sol.  Following the recommendations of the Malhotra Committee report, in 1999, the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) was constituted as an autonomous body to regulate and develop the insurance industry.


Q5. Chile is a long, narrow country stretching along South America's western edge. where is the capital of Chile?
चिली दक्षिण अमेरिका के पश्चिमी किनारे के साथ एक लंबा, संकीर्ण देश है. चिली की राजधानी कहां है?
(a) Santiago / सैंटियागो
(b) Havana/ हवाना
(c) Damascus/ डमस्कस
(d) Cairo/ काहिरा
Show Answer
Ans (a)
Sol. Santiago de Chile or simply Santiago, is the capital and largest city of Chile as well as one of the largest cities in the Americas. It is the center of Chile's largest and the most densely populated conurbation.

Q6. Kenya is a country in East Africa with coastline on the Indian Ocean. The currency of Kenya is?
केन्या पूर्वी अफ्रीका में हिंद महासागर पर तटरेखा के साथ एक देश है. केन्या की मुद्रा क्या है?
(a) Rund/रुंड
(b) Taka/टका
(c) Ruble/रूबल
(d) shilling /शिलिंग
Show Answer
Ans. (d)
Sol. Kenya is a country in East Africa with coastline on the Indian Ocean. It encompasses savannah, lakelands, the dramatic Great Rift Valley and mountain highlands. The shilling is the currency of Kenya. It is divisible into 100 cents. 

Q7. Lok Sabha is composed of representatives of the people chosen by direct election on the basis of the adult suffrage. The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is?
लोकसभा वयस्क मताधिकार के आधार पर प्रत्यक्ष चुनाव में लोगों द्वारा चुने गए प्रतिनिधियों से बनती है. संविधान द्वारा विचार की गई सदन की अधिकतम क्षमता है?
(a) 543
(b) 552
(c) 540
(d) 402
Show Answer
Ans. (b)
Sol. Lok Sabha is composed of representatives of the people chosen by direct election on the basis of the adult suffrage. The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is 552, which is made up by election of upto 530 members to represent the States, upto 20 members to represent the Union Territories and not more than two members of the Anglo-Indian Community to be nominated by the Hon'ble President, if,  in his/her opinion, that community is not adequately represented in the House.

Q8. Kathak is one of the eight forms of Indian classical dance. This dance form traces its origins to the nomadic bards of ancient northern India in which of the following state/UTs? 
कथक भारतीय शास्त्रीय नृत्य के आठ रूपों में से एक है. इस नृत्य की उत्त्पत्ति मुख्य रूप से निम्नलिखित में से किस राज्य/संघ शासित प्रदेशों के प्राचीन उत्तर भारत के नाममात्र बाड़ों में है?
(a) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Haryana/ हरियाणा
(d) Rajasthan/ राजस्थान
Show Answer
Ans. (a)
Sol. Kathak is one of the main genres of ancient Indian classical dance and is traditionally regarded to have originated from the travelling bards of North India referred as Kathakars or storytellers. The roots of this dance form trace back to Sanskrit Hindu text on performing arts called ‘Natya Shastra’ written by ancient Indian theatrologist and musicologist Bharata Muni. The Lucknow Gharana of Kathak was founded by Ishwari Prasad, a devotee of the Bhakti movement.

Q9. The McMahon Line is a line agreed to by Britain and Tibet as part of the Simla Accord, a treaty signed in 1914. It is the effective boundary between which country?
मैकमोहन लाइन 1914 में हस्ताक्षर की गयी एक संधि सिमला एकॉर्ड के हिस्से के रूप में ब्रिटेन और तिब्बत द्वारा एक लाइन पर सहमति है. यह किन देशों के बीच प्रभावी सीमा है
(a) Pakistan and China/ पाकिस्तान और चीन
(b) India and Pakistan/ भारत और पाकिस्तान
(c) India and China / भारत और चीन
(d) Nepal and China/ नेपाल और चीन
Show Answer
Ans. (c)
Sol. The McMahon Line is a border line between Northeast India and Tibet proposed by Henry MacMahon at the 1914 Simla Convention which was considered invalid by both Tibetans and Chinese government. It is the effective boundary between China and India, although its legal status is disputed by the Chinese government.

Q10. The Rock Garden also known as Nek Chand's Rock Garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957 located at?
रॉक गार्डन को इसके संस्थापक नेक चंद के नाम पर नेक चंद के रॉक गार्डन के नाम से भी जाना जाता है, जो एक सरकारी अधिकारी थे और जिन्होंने 1957 में अपने खाली समय में गुप्त रूप से बगीचे की शुरुआत की थी?
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Lucknow/ लखनऊ
(c) Lakshadweep/ लक्षद्वीप
(d) Chandigarh/ चंडीगढ़
Show Answer
Ans. (d)
Sol. The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden in Chandigarh, India, also known as Nek Chand's Rock Garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957. Today it is spread over an area of 40 acres. It is completely built of industrial and home waste and thrown-away items.

Q11. The United Nations Children's Emergency Fund (UNICEF) is a United Nations program headquartered in?
संयुक्त राष्ट्र बाल आपातकालीन निधि (यूनिसेफ) एक संयुक्त राष्ट्र कार्यक्रम है इसका मुख्यालय कहाँ है
(a) Paris, France/ पेरिस, फ्रांस
(b) New York, USA / न्यूयॉर्क, यूएसए
(c) Nairobi, Kenya/ नैरोबी, केन्या
(d) Zurich, Switzerland / ज़्यूरिख, स्विट्ज़रलैंड
Show Answer
Ans. (b)
Sol. The United Nations Children's Fund is a United Nations (UN) programme headquartered in New York City that provides humanitarian and developmental assistance to children and mothers in developing countries. It is a member of the United Nations Development Group.

Q12. The Duleep Trophy is a domestic first-class competition played in India between teams representing geographical zones of India. Duleep Trophy is related to which of the following game?
दुलिप ट्रॉफी भारत की भौगोलिक क्षेत्रों का प्रतिनिधित्व करने वाली टीमों के बीच भारत में खेली जाने वाली घरेलू प्रथम श्रेणी की प्रतियोगिता है. दुलिप ट्रॉफी निम्नलिखित में से किस खेल से संबंधित है?
(a) Football/ फ़ुटबॉल
(b) Tennis/ टेनिस
(c) Badminton/ बैडमिंटन
(d) Cricket / क्रिकेट
Show Answer
Ans. (d)
Sol. The Duleep Trophy is a domestic first-class cricket competition played in India between teams representing geographical zones of India. The competition is named after Kumar Shri Duleepsinhji of Nawanagar (also known as "Duleep"). India Blue are the current champions. The competition was started by the Board of Control for Cricket in India in the 1961–62 season.

Q13. The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) was founded in Baghdad, Iraq, with the signing of an agreement in .....?
पेट्रोलियम निर्यात करने वाले देशों (OPEC) का संगठन है. जो _____ में बगदाद, इराक में एक समझौते पर हस्ताक्षर करने के साथ स्थापित किया गया था?
(a) September 1960 / सितंबर 1960
(b) July 1948/ जुलाई 1948
(c) October 1945/ अक्टूबर 1945
(d) June 1913/ जून 1913
Show Answer
Ans. (a)
Sol. The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a permanent, intergovernmental Organization, created at the Baghdad Conference on September 10–14, 1960, by Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela. The five Founding Members were later joined by ten other Members.

Q14. N. Biren Singh is the Chief Minister of which of the following state?
एन बिरेन सिंह निम्नलिखित में से किस राज्य के मुख्यमंत्री हैं?
(a) Assam/ असम
(b) Mizoram/ मिजोरम
(c) Manipur / मणिपुर
(d) Tripura/ त्रिपुरा
Show Answer
Ans. (c)
Sol.  Nongthombam Biren Singh is an Indian politician and former footballer and journalist. He is the current Chief Minister of Manipur. He began his career as a footballer and got recruited in the Border Security Force (BSF) playing for its team in domestic competitions.

Q15. Iran is an Islamic republic on the Persian (Arabian) Gulf with historical sites dating to the Persian Empire. What is the currency of Iran? 
ईरान फारसी साम्राज्य से संबंधित ऐतिहासिक स्थलों के साथ फारसी (अरब) खाड़ी में एक इस्लामी गणराज्य है. ईरान की मुद्रा क्या है?
(a) Dinar/ दीनार
(b) Som/ सोम
(c) Afgani/अफगानी
(d) Rial/रियाल
Show Answer
Ans (d)
Sol. Iran formerly known as Persia officially the Islamic Republic of Iran is a sovereign state in Western Asia.The Iranian rial is the currency of Iran. Tehran  is the capital of Iran and Tehran Province.

Check Video Solution:






You may also like to read:



    



No comments