Important Static Questions for SSC & Railway Exam 2018: 18th June


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. The International Olympic Committee (IOC) is an international, non-profit, non-governmental organization based in?
अंतर्राष्ट्रीय ओलंपिक समिति (IOC) एक अंतरराष्ट्रीय, गैर-लाभकारी, गैर-सरकारी संगठन कहाँ स्थित है?
(a) Switzerland / स्विट्ज़रलैंड
(b) UK/ यूके
(c) France / फ्रांस
(d) India/ भारत
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The International Olympic Committee is the supreme authority of the worldwide Olympic movement. It is an international, non-profit, non-governmental organization based in Lausanne, Switzerland. Its mission is enshrined in the Olympic Charter: to support the development of competitive sport by ethical and environmentally sustainable means.


Q2. The famous Lagoon lake of India is:  
भारत की प्रसिद्ध लैगून झील है:
(a) Dal Lake / डल झील
(b) Chilka Lake/ चिल्का झील
(c) Fatehpur sagar lake/ फतेहपुर सागर झील
(d) Mansarover / मानसरोवर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Chilika lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,100 km2. 

Q3. Which of the following passes lies in the Sutlej Valley?
निम्नलिखित में से कौन सी घाटी सतलुज घाटी में स्थित है?
(a) Nathu La / नाथू ला
(b) Jelep La / जेलेप ला
(c) Sherabathanga / शेरबाथंगा
(d) Shipki La / शिपकी ला
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The source of the Sutlej is near Lake Rakshastal in Tibet. From there, under the Tibetan name Langqên Zangbo, it flows at first west-northwest for about 260 kilometres to the Shipki La pass, entering India in Himachal Pradesh state.

Q4. Which amongst the following is a book written by Dr. Harivansh Rai Bhachchan?
निम्नलिखित में से कौन सी एक पुस्तक डॉ हरिवंश राय बच्चन द्वारा लिखी गई है?
(a) Chidambara / चिदंबर
(b) Kapala Kundala/ कपला कुंडला
(c) Kamayani/ कामायनी
(d) Satrangini / सतरंगिनी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Harivansh Rai Srivastava alias Bachchan was a noted Indian poet of the Nayi Kavita literary movement of early 20th century Hindi literature. He is best known for his early work Madhushala.


Q5. For which invention is Otto Hahn famous?  
ओट्टो हन किस आविष्कार के लिए प्रसिद्ध है? 
(a) Atom bomb / एटम बम
(b) Television / टेलीविजन
(c) X-rays / एक्स-रे
(d) Miner’s safety lamp / खनिक सुरक्षा लैंप
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Otto Hahn was a renowned German radiochemist who won the Nobel Prize for his discovery of nuclear fission after a lifetime of working with radioactive isotopes. Nuclear fission is widely regarded as the key invention that enabled the atomic bomb, although Hahn was not involved with its development directly.

Q6. The World Health Organization is a specialized agency of the United Nations that is concerned with international public health. It was established on which of the following year?
विश्व स्वास्थ्य संगठन संयुक्त राष्ट्र की एक विशेष एजेंसी है जो अंतर्राष्ट्रीय सार्वजनिक स्वास्थ्य से संबंधित है. निम्नलिखित में से यह किस वर्ष पर स्थापित की गई थी?
(a) 1948
(b) 1945
(c) 1992
(d) 1913
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The World Health Organization (WHO) is a specialised agency of the United Nations that is concerned with international public health. When diplomats met to form the United Nations in 1945, one of the things they discussed was setting up a global health organization. WHO’s Constitution came into force on 7 April 1948 – a date we now celebrate every year as World Health Day.

Q7. Mithila painting (also known as Madhubani painting) is practiced in the Mithila state of?
_______के मिथिला राज्य में मिथिला पेंटिंग (मधुबनी पेंटिंग के रूप में भी जाना जाता है) का अभ्यास किया जाता है.
(a) Jharkhand/ झारखण्ड
(b) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(c) Assam/ असम
(d) Bihar / बिहार
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Perhaps the best known genre of Indian folk paintings are the Mithila (also called Madhubani) paintings from the Mithila region of Bihar state. For centuries the women of Mithila have decorated the walls of their houses with intricate, linear designs on the occasion of marriages and other ceremonies, Painting is a key part of the education of Mithila women, culminating in the painting of the walls of the kohbar, or nuptial chamber on the occasion of a wedding.

Q8. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is an independent financial institution aimed to aid the growth and development of micro, small and medium-scale enterprises. Where is the headquarter of SIDBI?
लघु उद्योग विकास बैंक (SIDBI)  एक स्वतंत्र वित्तीय संस्थान है जिसका लक्ष्य सूक्ष्म, लघु और मध्यम पैमाने के उद्यमों के विकास और विकास में सहायता करना है. SIDBI का मुख्यालय कहां है?
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Lucknow / लखनऊ
(d) Kolkata/ कोलकाता
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI), set up on April 2, 1990 under an Act of Indian Parliament, acts as the Principal Financial Institution for the Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector and for Co-ordination of the functions of the institutions engaged in similar activities.

Q9. Lionel Messi is a professional footballer who plays as a forward for which of the following country?
लियोनेल मैसी  निम्नलिखित में से किस देश को आगे ले जाने के लिए खेलता है जो एक पेशेवर फुटबॉलर है
(a) Spain/ स्पेन
(b) Argentina / अर्जेंटीना
(c) Portugal/ पुर्तगाल
(d) Netherlands/ नीदरलैंड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Lionel Andrés "Leo" Messi is an Argentine professional footballer who plays as a forward for Spanish club FC Barcelona and the Argentina national team. 

Q10. SAARC, provides its charter, summit declaration, activities , events, and publication, for the socio-economic development of member countries. SAARC stand for?
सार्क, सदस्य देशों के सामाजिक-आर्थिक विकास के लिए अपने चार्टर, शिखर सम्मेलन की घोषणा, गतिविधियों, घटनाओं और प्रकाशन प्रदान करता है. SAARC का पूर्ण रूप बताईये.
 (a) South Asian Assistant for Regional Cooperation
(b) Summit Asian Association for Regional Cooperation
(c) South African Association for Respective Cooperation
(d) South Asian Association for Regional Cooperation
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) was established with the signing of the SAARC Charter in Dhaka on 8 December 1985. SAARC comprises of eight Member States: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. The Secretariat of the Association was set up in Kathmandu on 17 January 1987.

Q11. Oriental Bank of Commerce (OBC) is an India-based bank and is one of the public sector banks in India. Where is the corporate office of OBC?
ओरिएंटल बैंक ऑफ कॉमर्स (OBC) भारत आधारित बैंक है और यह भारत के सार्वजनिक क्षेत्र के बैंकों में से एक है. OBC का कॉर्पोरेट कार्यालय कहां है?
(a) Gurugram, Haryana/ गुरुग्राम, हरियाणा
(b) Kolkata, West Bengal/ कोलकाता, पश्चिम बंगाल
(c) Pune, Maharashtra/ पुणे, महाराष्ट्र
(d) Chennai, Tamil Nadu/ चेन्नई, तमिलनाडु
Show Answer
Ans. (a)
Sol. Oriental Bank of Commerce is an India-based bank established in Lahore, is one of the public sector banks in India.

Q12. Who is the incumbent minister at Ministry of Science and Technology and Ministry of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi?
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी की  बीजेपी के नेतृत्व वाली एनडीए सरकार में विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय और पृथ्वी विज्ञान मंत्रालय के वर्तमान मंत्री कौन हैं?
(a) Arun Jaitley/ अरुण जेटली
(b) Sushma Swaraj/ सुषमा स्वराज
(c) JP Nadda/ जेपी नड्डा
(d) Dr. Harsh Vardhan/ डॉ हर्षवर्धन
Show Answer
Ans. (d)
Sol. Dr. Harsh Vardhan is the incumbent minister at Ministry of Science and Technology (India) and Ministry of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi. He represents Chandni Chowk in Delhi as a Member of Parliament in the 16th Lok Sabha.

Q13. Laishram Sarita Devi is an Indian ______from Manipur. She is a national champion and a former world champion in the lightweight class.
एक भारतीय _________ लाश्रम सरिता देवी मणिपुर से है. वह लाइट वेट में एक राष्ट्रीय चैंपियन और एक पूर्व विश्व चैंपियन है.
(a) Boxer/ बॉक्सर
(b) Wrestler/ पहलवान
(c) Footballer/ फुटबॉलर
(d) Cricketer/ क्रिकेट खिलाड़ी
Show Answer
Ans. (a)
Sol. Laishram Sarita Devi is an Indian boxer from Manipur. She is a national champion and a former world champion in the lightweight class. In 2009, she was awarded Arjuna award by the government of India for her achievements. 

Q14. Bulgaria is a Balkan nation with diverse terrain encompassing Black Sea coastline, rivers, including the Danube, and a mountainous interior. Where is the capital of Bulgaria?
बुल्गारिया एक बाल्कन राष्ट्र है जिसमें विविध सागर काला सागर तट रेखा,  नदियां , डेन्यूब समेत और एक पर्वत इंटीरियर शामिल है. बुल्गारिया की राजधानी कहां है?
(a) Tashkent/ ताशकंद
(b) Sofia/ सोफिया
(c) Havana/ हवाना
(d) Lima / लीमा
Show Answer
Ans. (b)
Sol. Sofia is the capital and largest city of Bulgaria. 1.26 million people live in the city and 1.68 million people live in its metropolitan area.

Q15. The Jagannath Temple of Puri is a sacred Hindu temple dedicated to Jagannath and located on the eastern coast of India, at Puri in the state of ____________.
पुरी का जगन्नाथ मंदिर जगन्नाथ को समर्पित एक पवित्र हिंदू मंदिर है और भारत के पूर्वी तट पर स्थित है, ____________ राज्य में पुरी स्थित है.
(a) Bihar/ बिहार
(b) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(c) Jharkhand/ झारखंड
(d) Odisha/ उड़ीसा 
Show Answer
Ans (d)
Sol. Puri is a city and a municipality in the state of Odisha in eastern India. It is the district headquarters of Puri district and is situated on the Bay of Bengal, 60 kilometers south of the state capital of Bhubaneswar. It is also known as Jagannath Puri after the 12th-century Jagannath Temple located in the city. It is one of the original Char Dham pilgrimage sites for Hindus.

Check Video Solution:






You may also like to read:



    



No comments