Important History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 25th June


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1.The staple food of the Vedic Aryan was –
वैदिक आर्य का मुख्य भोजन था -
(a) Barley and Rice  /   जौ और चावल   
(b) Milk and its products/ दूध और उसके उत्पाद
(c) Rice and Pulses   /   चावल और दालें 
(d) Vegetables and fruits/ सब्जियां और फल
Show Answer
Ans.(b)
Sol.A staple food, or simply a staple, is a food that is eaten routinely and in such quantities that it constitutes a dominant portion of a standard diet for a given people, supplying a large fraction of energy needs and generally forming a significant proportion of the intake of other nutrients as well.Milk and its products were used by the Vedic Aryan as a staple food."Aryan" is a term that was used as a self-designation by Indo-Iranian people.The word was used by the Indic people of the Vedic period in India as an ethnic label for themselves and to refer to the noble class as well as the geographic region known as Āryāvarta, where Indo-Aryan culture was based.

Q2.The expounder of Yoga philosophy was –
योग दर्शन का व्याख्याता कौन था?
(a) Patanjali /      पतंजलि             
(b) Gautam/ गौतम
(c) Jaimini     / जैमिनी                 
(d) Sankaracharya/ शंकराचार्य
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol.The compiler of the Yoga sūtras, a text on Yoga theory and practice,and a notable scholar of Samkhya school of Hindu philosophy.The Yogasutras is one of the most important texts in the Hindu tradition and the foundation of classical Yoga. It is the Indian Yoga text that was most translated in its medieval era into forty Indian languages.The Yoga Sūtras of Patañjali are a collection of 196 Indian sutras on the theory and practice of yoga. The Yoga Sutras were compiled prior to 400 CE by Sage Patanjali who synthesized and organized knowledge about yoga from older traditions. 

Q3.Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?
निम्‍नलिखित चार वेदों में से किस एक में  जादुई आकर्षण और मंत्रों का वर्णन है?
(a) Rigaveda  /  ऋग्वेद             
(b) Samaveda/ सामवेद
(c) Yajurveda  /  यजुर्वेद             
(d) Atharvaveda/ अथर्ववेद
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.The Atharva Veda  is the "knowledge storehouse of atharvāṇas, the procedures for everyday life". The text is the fourth Veda, but has been a late addition to the Vedic scriptures of Hinduism.The Atharvaveda is sometimes called the "Veda of magical formulas".The Atharvaveda was likely compiled as a Veda contemporaneously with Samaveda and Yajurveda, or about 1200 BC - 1000 BC.Along with the Samhita layer of text, the Atharvaveda includes a Brahmana text, and a final layer of the text that covers philosophical speculations. 

Q4.Nayaya Darshan was propagated by –
किसके द्वारा न्याय दर्शन का प्रचार किया गया था?
(a) Gautama  / गौतम         
(b) Kapil/ कपिल
(c) Kanada  /    कनाडा               
(d) Jaimini/ जैमिनी
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol.Nyaya is allied to the Vaisheshika system, and the two schools were often combined from about the 10th century. Its principal text is the Nyaya-sutras, ascribed to Gautama (c. 2nd century bce).In early centuries BCE, states Clooney, the early Nyaya scholars began compiling the science of rational, coherent inquiry and pursuit of knowledge. By 6th century BCE, Aksapada Gautama had composed Nyayasutras, a foundational text for Nyaya school, that primarily discusses logic, methodology and epistemology.


Q5.  The great law giver of ancient times was-
प्राचीन काल के प्रधान कानून दाता कौन थे? 
(a) Manu / मनु               
(b) Vatsyayana/ वात्स्यायन
(c) Ashoka   /    अशोक               
(d) Aryabhatta/ आर्यभट्ट
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.Manu-smriti is the popular name of the work, which is officially known as Manava-dharma-shastra. It is attributed to the legendary first man and lawgiver, Manu.

Q6.  Upanishad are books on –
उपनिषद पुस्तकें किस पर आधारित है?
(a) Governance / शासन                 
(b) Yoga/ योग
(c) Law   /   कानून                     
(d) Philosophy/ दर्शन
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol.The Upanishads are a collection of texts of religious and philosophical nature, written in India probably between c. 800 BCE and c. 500 BCE, during a time when Indian society started to question the traditional Vedic religious order.

Q7.  The words Satyameva Jayate in the State Emblem of India have been adopted from which one of the following?
भारत के राज्य प्रतीक में शब्द "सत्यमेव जयते" निम्न में से किससे अपनाया गया है? 
(a) Mundak Upanishad/ मुण्डकोपनिषद
(b) Brahma Upanishad/ ब्रह्मोपनिषद
(c) Mudgala Upanishad  / मुद्गल उपनिषद
(d) Maitreyi Upnishad/ मैत्रेई उपनिषद
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol."Satyameva Jayate" is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad.Following the independence of India, it was adopted as the national motto of India in 26 January 1950.The Mundaka Upanishad is an ancient Sanskrit Vedic text, embedded inside Atharva Veda.

Q8.  The Rigvedic God Varuna was –
ऋग्वेदिक भगवान वरुण थे-
(a) Harbinger of peace/ शांति के हर्बींगर
(b) Destroyer of foes /दुश्मनों के विनाशक
(c) Guardian of the cosmic order/ लौकिक आदेश के संरक्षक
(d) God prosperity/ भगवान समृद्धि
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol.Varuna, apart from being the god of the sky, is also the god of law of nature Rta. Varuna is one of the oldest gods in Hindu history and is noted as a “universal monarch”. Varuna himself is related to the skies and water controlling the cosmic order. However, though there are only roughly twelve hymns dedicated to him in the Rg Veda, Varuna is still in charge of many things, and has many obligations as a Vedic god. 

Q9.Which of the following was a recommendation of Hunter’s Commission? 
निम्नलिखित में से कौन सा हंटर के आयोग की सिफारिश थी?
(a) Women’s education/ महिला शिक्षा
(b) New regulation for the organized senates system/ संगठित सीनेट सिस्टम के लिए नया विनियमन
(c) Gradual withdrawal of state support from higher education/ उच्च शिक्षा से राज्य समर्थन की धीरे-धीरे वापसी
(d) Introduction of civic education at college and university level/ कॉलेज और विश्वविद्यालय स्तर पर नागरिक शिक्षा का परिचय
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol.Hunter Education Commission was a landmark commission appointed by Viceroy Lord Ripon with objectives to look into the complaints of the non-implementation of the Wood’s Despatch of 1854; the contemporary status of elementary education in the British territories; and suggest means by which this can be extended and improved. This commission, headed by Sir William Wilson Hunter, had submitted its report in 1882. 
Recommendations:
There should be literary and vocational training in secondary education.
The commission brought out inadequate facilities available for the female education in the country.
Special attention should be paid towards development of education among Muslims.

Q10.Consider the following statements:
 निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
1. The term Swaraj means self-rule, self-government/ स्वराज शब्द का अर्थ स्व-शासन, स्वयं-सरकार है.
2. Swaraj Party was established by Motilal Nehru and C. R. Das./ स्वराज पार्टी की स्थापना मोतीलाल नेहरू और सी आर दास ने की थी.
3. Lahore session of the congress demand for Poorna Swaraj (Complete Independence) in its resolution on 26 January, 1930./  26 जनवरी, 1930 को अपने प्रस्ताव में पूर्ण स्वराज (पूर्ण स्वतंत्रता) की कांग्रेस की मांग के लिए लाहौर सत्र 
Which of the statements given above is/are correct?
ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा सही है/ हैं ?
(a) 1 only/ केवल 1
(b) 2 only/ केवल 2
(c)  only 1 and 2/ केवल 1 और 2
(d) 1, 2 and 3/1, 2 और 3
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Purna Swaraj declaration, or Declaration of the Independence of India, was promulgated by the Indian National Congress on 19 December 1929, resolving the Congress and Indian nationalists to fight for Purna Swaraj, or complete self-rule independent of the British Empire. On the midnight of December 31, 1929 and January 1, 1930, the deadline of the Nehru Committee report expired and Jawahar Lal Nehru unfurled the Flag of India’s independence on the bank of River Ravi in Lahore. The Congress asked the people of India to observe 26 January as Independence Day.

Q11. In the 'individual Satyagraha', Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?  
'व्यक्तिगत सत्याग्रह' में, पहले सत्याग्रह के रूप में विनोबा भावे को चुना गया था. दूसरा कौन था?
(a) Dr. Rajendra Prasadh/ डॉ राजेंद्र प्रसाद
(b) Pandit Jawaharlal Nehru/ पंडित जवाहरलाल नेहरू
(c)  C. Rajagopalachari/ सी राजगोपालाचारी
(d) Sardar Vallabhabhai Patel/ सरदार वल्लभ भाई पटेल
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Individual Satyagarh was the resultant of August offer. It was started with the mass Civil Disobedience Movement but M.K Gandhi on Individual Satyagarh. This was movement for not only to seek independence but also to affirm the right of Speech. The Congress once again asked Gandhi to take command towards the end of 1940 and that was lead to a mass struggle with broad strategic perspective.The first Satyagrahi selected was Acharya Vinoba Bhave, who was sent to Jail when he spoke against the war.Second Satyagrahi was Jawahar Lal Nehru.

Q12.The silver coins issued by the Guptas were called ?
गुप्तों द्वारा जारी चांदी के सिक्कों को क्या कहा जाता था?
(a) rupaka/ रुपका
(b) karshapana/ कार्षापण
(c) dinara/ दीनार
(d) pana/ पना
Show Answer
Ans.(a)
Sol.In Pre-Gupta and Gupta period the gold coins were called Dinaras derived from Kushanas with a weight of 144 grains. The silver coin was called Rupaka based on Sakas of Ujjaini weighing 32-36 grains. 

Q13.Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left? 
प्राचीन भारत की निम्नलिखित लिपियों में से कौन सा दाएं से बाएं लिखा गया था?
(a) Brahmi/ ब्रह्मी
(b) Nandnagari/ नंदनगरी
(c) Sharada/ शारदा
(d) Kharoshti/ खरोशती
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Kharosthi script, also spelled Kharoshthi or Kharoṣṭhī, is an ancient script used in ancient Gandhara and ancient India(primarily modern-day Afghanistan and Pakistan) to write the Gandhari Prakrit and Sanskrit.Kharosthi is mostly written right to left.

Q14.The river most mentioned in early Vedic literature is ?
प्रारंभिक वैदिक साहित्य में सबसे ज्यादा उल्लिखित नदी कौन सी है
(a) Sindhu/ सिंधु
(b) Sutudri/ सुतुद्री
(c) Sarasvati/ सरस्वती
(d) Ganga/ गंगा
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Rigveda also describes several mythical rivers, including one named "Sindhu". The Rigvedic "Sindhu" is thought to be the present-day Indus river and is attested 176 times in its text – 95 times in the plural, more often used in the generic meaning. In the Rigveda, notably in the later hymns, the meaning of the word is narrowed to refer to the Indus river in particular, as in the list of rivers mentioned in the hymn of Nadistuti sukta. The Rigvedic hymns apply a feminine gender to all the rivers mentioned therein but "Sindhu" is the only river attributed the masculine gender which means Sindhu is the warrior and greatest among all other rivers in whole world 

Q15.Which of the following was not founded by Dr.B. R. Ambedkar? 
निम्नलिखित में से किसकी स्थापना डॉ बी आर अम्बेडकर द्वारा नहीं की गई थी?
(a) Deccan Education Society/ डेक्कन एजुकेशन सोसाइटी
(b) Samaj Samata Sangh/ समाज समता संघ
(c) Peoples Education Society/ पीपुल्स एजुकेशन सोसाइटी
(d) Depressed Classes Institute/ डिप्रेस्ड क्लासेज इंस्टिट्यूट 
Show Answer
Ans.(a)
Sol.In 1880 Vishnushastri Chiplunkar and Lokmanya Bal Gangadhar Tilak established the New English School, one of the first native-run schools offering Western education in Pune. In 1884 they created the Deccan Education Society with Gopal Ganesh Agarkar, Mahadev Ballal Namjoshi, V. S. Apte, V. B.
In 1924 Dr. Ambedkar founded the Depressed Classes Institute (Bahishkrit Hitkarini Sabha) in Bombay.The People's Education Society was founded by Dr. Babasaheb Ambedkar in the year 1945.Samaj Samata Sangh. Samata Sainik Dal (Army of Soldiers for Equality or Party of the Fighters for Equality) abbreviated as SSD is a social organisation founded by B. R. Ambedkar on 24 august 1924.

Check Video Solution here






You may also like to read:



  



No comments