Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 3rd June


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The angular speed of a whirlwind in a tornado towards the centre –
एक बवंडर में केंद्र की ओर वायु की कोणीय गति -
(a) Remains constant/स्थिर रहती है
(b) Decreases rapidly/ तेजी से घटती है
(c) Increases /बढती हा
(d) Slowly becomes zero/धीरे धीरे शून्य हो जाती है
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The angular speed of a whirlwind in a tornado towards the centre remains constant.


Q2. We observe twinkling of stars due to-
किसके कारण हम तारों की टिमटिमाहट का निरीक्षण करते हैं-
(a) Constant change of refractive index of the medium between the stars and the Earth because  of temperature variation
तापमान भिन्नता के कारण तारों और पृथ्वी के बीच माध्यम की अपवर्तक सूचकांक के निरंतर परिवर्तन
(b) Frequent and periodic fluctuation of temperature of the surface
सतह के तापमान के निरंतर और आवधिक उतार-चढ़ाव
(c) Great distance of stars from the Earth
पृथ्वी से तारों की विशाल दूरी
(d) Rise and fall of gaseous ball of fire inside the stars
तारों के अंदर आग की गैसीय गेंद का उतार और चढाव
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Twinkling of stars is due to constant change of refractive index of the medium between the stars and the Earth because of temperature variation.

Q3. The surface temperature of the Sun is nearly –
सूर्य की सतह का तापमान लगभग है -
(a) 2778 K / 2778 केल्विन
(b) 4778 K / 4778 केल्विन
(c) 5778 K / 5778 केल्विन
(d) 8778 K / 8778 केल्विन
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The surface temperature of the Sun is nearly 5778 K.

Q4. The material used for electric fuse is an alloy of tin and lead. This alloy should have 
विद्युत फ्यूज के लिए उपयोग की जाने वाली सामग्री टिन और लेड की मिश्र धातु है. यह मिश्र धातु में होना चाहिए
(a) High specific resistance and low melting point/उच्च विशिष्ट प्रतिरोध और कम गलनांक
(b) Low specific resistance and high melting point/कम विशिष्ट प्रतिरोध और उच्च गलनांक
 (c) Low specific resistance and low melting point/कम विशिष्ट प्रतिरोध और कम गलनांक
 (d) High specific resistance and high melting point/अधिक विशिष्ट प्रतिरोध और अधिक गलनांक
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The material used for electric fuse is an alloy of tin and lead. This alloy should have high specific resistance and low melting point.


Q5. Light travels in optical fibre irrespective of its shape because it is a device by which signals can be transferred from one location to another. It is based on the principle of –
प्रकाशीय तंतु में प्रकाश इसके आकार के निरपेक्ष यात्रा करता है क्योंकि यह एक उपकरण है जिसके द्वारा सिग्नल को एक स्थान से दूसरे स्थान पर स्थानांतरित किया जा सकता है। यह सिद्धांत किस पर आधारित है -
(a) Diffraction of light / प्रकाश का विघटन
(b) Refraction light / प्रकाश का अपवर्तन
(c) Polarization of light / प्रकाश का ध्रुवीकरण
(d) Total internal reflection of light / प्रकाश का कुल आंतरिक प्रतिबिंब
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Light signals travel in Optical fibre cable irrespective of its shape because it is a device by which signals can be transferred from one location to another. It work on principle of Total Internal Reflection.


Q6. Which world heritage site comprises of the Alai Darwaza Gate? 
अलाई दरवाजा गेट किस विश्व धरोहर में शामिल है?
(a) Humayun's Tomb / हुमायूं का मकबरा
(b) Mahabodhi Temple Complex / महाबोधि मंदिर परिसर
(c) Qutub Minar / कुतुब मीनार
(d) Red Fort Complex / लाल किला परिसर
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Alai Darwaza. The Alai Darwaza that translates to 'Alai Gate' was named after the first Khalji Sultan named Ala-ud-din Khalji (Khilji) of the Khalji dynasty in 1311 AD. It lies towards the southern end of the ancient Quwwat-Ul-Islam Masjid within the Qutb Complex. 

Q7. Highest Civilian Honour received by Azim Premji is
अजीम प्रेमजी द्वारा प्राप्त सर्वोच्च नागरिक सम्मान है
(a) Padma Shri / पद्मश्री श्री
(b) Padma Bhushan / पद्म भूषण
(c) Padma Vibhushan / पद्म विभूषण
(d) Bharat Ratna / भारत रत्न
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Azim Premji awarded by the Padma Vibhushan in 2011 and the Padma Bhushan in 2005.

Q8. Which drug is used as an Anti­Diabetic drug?
एंटीडाइबेटिक दवा के रूप में कौन सी दवा का उपयोग किया जाता है?
(a) Metformin / मेटफोर्मिन
(b) Zolpidem / ज़ोलपिडेम
(c) Promethazine / प्रोमेथाजीन
(d) Hydralazine / हाईद्रलाजीन
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Metformin is an oral antidiabetic drug for the treatment of diabetes. 


Q9. Photosynthesis takes place inside plant cells in _____.
प्रकाश संश्लेषण में पौधों की कोशिकाओं में किसके अंदर होता है।
(a) Ribosomes / राइबोसोम
(b) Chloroplasts / क्लोरोप्लास्ट
(c) Nucleus / नाभिक
(d) Mitochondria / माइटोकॉन्ड्रिया
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Chloroplasts are small organelles inside the cells of plants and algae. They absorb light to make sugar in a process called photosynthesis. The sugar can be stored in the form of starch. Chloroplasts contain the molecule chlorophyll, which absorbs sunlight for photosynthesis. 

Q10. _____ is the cell organelle, in which the biochemical processes of respiration and energy production occur.
_____ कोशिका का अंग है, जिसमें श्वसन और ऊर्जा उत्पादन की जैव रासायनिक प्रक्रिया होती है
(a) Mitochondria / माइटोकॉन्ड्रिया
(b) Chloroplast / क्लोरोप्लास्ट
(c) Ribosomes / राइबोसोम
(d) Nucleus / नाभिक
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Mitochondria are organelles, or parts of a eukaryote cell. They are in the cytoplasm, not the nucleus.They make most of the cell's supply of adenosine triphosphate (ATP), a molecule that cells use as a source of energy. Their main job is to convert energy. They oxidise glucose to provide energy for the cell. The process makes ATP, and is called cellular respiration.So, mitochondria are known as "the powerhouse of the cell".

Q11. Which planet is also referred to as a "Dwarf planet"?
किस ग्रह को "बौने ग्रह" के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Pluto / प्लूटो
(b) Mercury / बुध
(c) Jupiter / बृहस्पति
(d) Saturn / शनि
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A dwarf planet is a planetary-mass object that is neither a planet nor a natural satellite. Pluto is a dwarf planet.

Q12. Who was the founder of the Brahmo Samaj, founded in 1828?
1828 में स्थापित ब्रह्म समाज के संस्थापक कौन थे?
(a) Rabindranath Tagore / रविंद्रनाथ टैगोर
(b) Subhash Chandra Bose / सुभाष चंद्र बोस
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel / सरदार वल्लभ भाई पटेल
(d) Raja Ram Mohan Roy / राजा राम मोहन राय
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Raja Ram Mohan Roy, along with Dwarkanath Tagore founded the Brahmo Samaj, an important socio-religious reform movement in Bengal in 1828.

Q13. Shah Jahan built Taj Mahal in memory of ___________.
शाहजहां ने ___________ की याद में ताजमहल का निर्माण किया।
(a) Ruqayya Sultan Begum  / रुक्याया सुल्तान बेगम
(b) Jodha Bai / जोधा बाई
(c) Mumtaz Mahal / मुमताज महल
(d) Nur Jahan / नूर जहां
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Taj Mahal was commissioned by Shah Jahan in 1632, to be built in the memory of his wife Mumtaz Mahal.

Q14. Which actor won the best actor award in the 1st Filmfare Awards?
पहले फिल्मफेयर अवॉर्ड्स में किस अभिनेता ने सर्वश्रेष्ठ अभिनेता का पुरस्कार जीता?
(a) Dev Anand / देव आनंद
(b) Rajesh Khanna / राजेश खन्ना
(c) Dilip Kumar / दिलीप कुमार
(d) Amitabh Bachchan / अमिताभ बच्चन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. 1st Filmfare Awards for best Actor went to Dilip Kumar for Daag.

Q15. Which of the following physical quantities is a scalar quantity?
निम्न में से कौन सी भौतिक मात्रा एक अदिश मात्रा है?
(a) Weight / भार
(b) Impulse / आवेग
(c) Young's Modulus / यंग मापांक
(d) Acceleration / त्वरण
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Young's modulus is the ratio of stress to strain and so Young's modulus has units of pressure. It is a scalar quantity.

You may also like to read:




    

No comments