Important English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 24 June


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in the upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Antonyms Questions. To make you learn basic English structure effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-3): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. PETULANT
(a) Expressive
(b) Peevish
(c) Penurious
(d) Diffuse
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Petulant: (of a person or their manner) childishly sulky or bad-tempered.
Peevish: having or showing an irritable disposition.


Q2. TENET
(a) Torsion
(b) Dogma
(c) Godly
(d) Crisp
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Tenet: a principle or belief, especially one of the main principles of a religion or philosophy.
Dogma: a principle or set of principles laid down by an authority as incontrovertibly true.


Q3. IMPETUOUS
(a) Violent
(b) Calm
(c) Defend
(d) Critical
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Impetuous: moving forcefully or rapidly.
Violent: using or involving physical force intended to hurt, damage.

Directions (4-8):  In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
To spoil a heritage is not difficult but to maintain it in its (iv) __________ form is becoming (v) __________ difficult. While it was in tune with the times to hold the Republic Day parades marking the (vi) __________ of India as the new Republic, and while it is lovely to see families and children gathering around the (vii) __________ of India. Gate during summer evenings, none of these things have (viii) __________ the formal design of the place or its ambience and atmosphere. 

Q4. 
(a) truce
(b) realm
(c) original
(d) legal
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Truce: an agreement between enemies or opponents to stop fighting or arguing for a certain time.
Realm: a kingdom.
Original: present or existing from the beginning; first or earliest.
Hence option C fits in the context.


To spoil a heritage is not difficult but to maintain it in its (iv) __________ form is becoming (v) __________ difficult. While it was in tune with the times to hold the Republic Day parades marking the (vi) __________ of India as the new Republic, and while it is lovely to see families and children gathering around the (vii) __________ of India. Gate during summer evenings, none of these things have (viii) __________ the formal design of the place or its ambience and atmosphere.

Q5. 
(a) infinitely
(b) increasingly
(c) incessantly
(d) introvertly
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Option B fits in the context.

To spoil a heritage is not difficult but to maintain it in its (iv) __________ form is becoming (v) __________ difficult. While it was in tune with the times to hold the Republic Day parades marking the (vi) __________ of India as the new Republic, and while it is lovely to see families and children gathering around the (vii) __________ of India. Gate during summer evenings, none of these things have (viii) __________ the formal design of the place or its ambience and atmosphere.

Q6. 
(a) incoming
(b) entrance
(c) emergence
(d) appearance
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Emergence: the process of coming into existence or prominence.
Hence option C fits in the context.

To spoil a heritage is not difficult but to maintain it in its (iv) __________ form is becoming (v) __________ difficult. While it was in tune with the times to hold the Republic Day parades marking the (vi) __________ of India as the new Republic, and while it is lovely to see families and children gathering around the (vii) __________ of India. Gate during summer evenings, none of these things have (viii) __________ the formal design of the place or its ambience and atmosphere.


Q7. 
(a) proximity
(b) premises
(c) pavilion
(d) precincts
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Precinct: the area within the walls or perceived boundaries of a particular building or place.
Premise: a previous statement or proposition from which another is inferred.
Hence option D is the correct option.

To spoil a heritage is not difficult but to maintain it in its (iv) __________ form is becoming (v) __________ difficult. While it was in tune with the times to hold the Republic Day parades marking the (vi) __________ of India as the new Republic, and while it is lovely to see families and children gathering around the (vii) __________ of India. Gate during summer evenings, none of these things have (viii) __________ the formal design of the place or its ambience and atmosphere.


Q8. 
(a) suffocated
(b) mutilated
(c) mentioned
(d) differentiated
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Mutilate: inflict serious damage on.
Hence option B is the correct usage.

Directions (9-10): In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Q9.
(a) deliquescence
(b) pertinacious
(c) pisiculture
(d) renaissance
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Correct Spelling is ‘Pisciculture’.

Q10.
(a) etiquette
(b) espoinage
(c) expedient
(d) enthusiasm
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Correct Spelling is ‘Espionage’.


Directions (11-13): In the following questions, the 1st and the last sentences of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.

Q11. 
1. The second-named motive
P. aiming at
Q. lies firmly fixed
R. ambition, or in milder terms
S. recognition and consideration
6. in the human nature.
(a) RPQS
(b) RPSQ
(c) PRQS
(d) SPRQ
Show Answer
S11. Ans.(b)


Q12.
1. Each
P. if it was working
Q. had to be tested to be sure
R. parts of the rocket
S. of the many
6. perfectly.
(a) RSPQ
(b) RQSP
(c) PRQS
(d) SRQP
Show Answer
S12. Ans.(d)

Q13. 
1. Even today in many countries. 
P. neglected and there are far
Q. women continue to be
R. who have had the benefit of 
S. fewer women than men
6. education and vocational training.
(a) PRQS
(b) QPSR
(c) SQRP
(d) RQPS
Show Answer
S13. Ans.(b)

Directions (14-15): Four alternatives are given for the Idioms/Phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

Q14. To a hair
(a) In short
(b) Exactly
(c) To be in a danger
(d) To remove
Show Answer
S14. Ans.(b)

Q15. Out at elbow
(a) Ragged
(b) Stupid
(c) Talented
(d) Crazy
Show Answer
S15. Ans.(a)


You may also like to read:

Check latest updates of SSC CGL 2018

Check latest updates of SSC CPO 2018 




    
      

      

No comments