Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 13th June


Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The government has launched __________________ Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through CSCs recently. 
सरकार ने आम सेवा केंद्रों के माध्यम से गांवों में ________ वाईफाई चौपालों और रेल टिकटों की डिलीवरी का शुभारंभ किया. 
(a) 1,000
(b) 2,000
(c) 3,000
(d) 5,000
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The government has launched 5,000 Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through Common Service Centres (CSCs). It was inaugurated by Electronics and IT Minister Ravi Shankar Prasad in New Delhi. The move is aimed at transforming rural Internet connectivity through BharatNet.

Q2. Name the person, who will become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame?
उस व्यक्ति का नाम बताइए जो अल्टीमेट फाइटिंग चैंपियनशिप हॉल ऑफ़ फेम में पहली महिला एमएमए फाइटर बनेंगी?
(a) Paige VanZant / पेज वैनजेंट
(b) Cristiane Justino / क्रिस्टियन जस्टिनो
(c) Gina Carano / गीना कैरानो
(d) Ronda Rousey / रोंडा रोउसी
Show Answer

Ans.(d)
Sol. American fighter Ronda Rousey will become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame, the UFC announced. There would be no women in UFC without Ronda Rousey.


Q3. Every year on _________________ the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.
हर साल _________ को बाल श्रम निषेध विश्व दिवस दुनिया भर में बाल श्रमिकों की दुर्दशा के बारे में जागरूकता बढ़ाने के लिए मनाया जाता है.
(a) June 10/10 जून
(b) June 11/11 जून
(c) June 12/12 जून
(d) June 13/13 जून
Show Answer

Ans.(c)
Sol. The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q4. CSCs are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services. CSCs stands for-
सीएससी आवश्यक सार्वजनिक उपयोगिता सेवाओं, सामाजिक कल्याण योजनाओं, स्वास्थ्य देखभाल, वित्तीय, शिक्षा और कृषि सेवाओं के वितरण के लिए अभिगम बिंदु हैं. CSCs का पूर्ण रूप क्या है-
(a) Central Service Centres
(b) Common Service Centres
(c) Customer Service Centres
(d) Common Secure Centres
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Common Service Centres (CSCs) are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services, apart from host of B2C services to citizens in rural and remote areas of the country. It is a pan-India network catering to regional, geographic, linguistic and cultural diversity of the country, thus enabling the Government’s mandate of a socially, financially and digitally inclusive society.

Q5. Which of the following International Organisation has launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it? 
निम्नलिखित में से किस अंतर्राष्ट्रीय संगठन ने बाल श्रम की वैश्विक सीमा और इसे खत्म करने के लिए आवश्यक कार्रवाई और प्रयासों पर ध्यान केंद्रित करने के लिए 2002 में बाल श्रम के खिलाफ विश्व दिवस का शुभारंभ किया था?
(a) International Labour Organization/ अंतर्राष्ट्रीय श्रम संगठन (ILO)
(b) World Trade Organization/ विश्व व्यापार संगठन
(c) United Nations/ संयुक्त राष्ट्र
(d) World Bank/ विश्व बैंक
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.


Q6. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has selected __________________ additional schools for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs), bringing the total number of ATL schools to 5,441.
 . नीति आयोग के अटल इनोवेशन मिशन (AIM) ने अटल टिंकरिंग लैब्स (ATL) की स्थापना के लिए _________ अतिरिक्त स्कूलों का चयन किया है, जिससे एटीएल स्कूलों की कुल संख्या 5,441 हो गई है.
(a) 7,000
(b) 2,000
(c) 5,000
(d) 3,000
Show Answer
Ans.(d)
Sol. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has selected 3,000 additional schools for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs), bringing the total number of ATL schools to 5,441. The selected schools shall receive a grant of Rs 20 lakh spread over the next five years to establish Atal Tinkering Labs for nurturing innovation and entrepreneurial spirit among secondary school children across India.

Q7. Which country has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang's firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of the Korean Peninsula recently?
किस देश ने कोरियाई प्रायद्वीप के परमाणुकरण को पूरा करने के लिए प्योंगयांग की फर्म और अविश्वसनीय प्रतिबद्धता के बदले उत्तरी कोरिया को सुरक्षा गारंटी प्रदान करने का निर्णय लिया है.
(a) United States/ संयुक्त राज्य अमेरिका
(b) China/ चीन
(c) France/ फ्रांस
(d) Canada/ कनाडा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The United States has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang's firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of the Korean Peninsula.

Q8. In which country Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 was concluded recently?
हाल ही में किस देश में शंघाई सहयोग संगठन (एससीओ) शिखर सम्मेलन 2018 का समापन किया गया था?
(a) Uzbekistan/ उज़्बेकिस्तान
(b) Tajikistan/ तजाकिस्तान
(c) India/ भारत
(d) China/ चीन
Show Answer
Ans. (d)
Sol. In China Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 was concluded.


Q9. Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Which of the following is the core functions of Atal Innovation Mission?
. स्व-रोजगार और प्रतिभा उपयोग (एसईटीयू) सहित अटल इनोवेशन मिशन (एआईएम) भारत सरकार का नवाचार और उद्यमिता की संस्कृति को बढ़ावा देने का प्रयास है. निम्नलिखित में से कौन सा अटल इनोवेशन मिशन का मुख्य कार्य है?
(a) Entrepreneurship promotion/ उद्यमिता पदोन्नति
(b) Innovation promotion/ अभिनव पदोन्नति
(c) Overseas promotion/ विदेशी पदोन्नति
(d) Both (a) and (b)/ दोनों (a) और (b)
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Its objective is to serve as a platform for promotion of world-class Innovation Hubs, Grand Challenges, Start-up businesses and other self-employment activities, particularly in technology driven areas.
The Atal Innovation Mission shall have two core functions:
Entrepreneurship promotion: through Self-Employment and Talent Utilization, wherein innovators would be supported and mentored to become successful entrepreneurs.

Innovation promotion: to provide a platform where innovative ideas are generated.


Q10. An International Conference on Information and Communication Technology (ICT) will be held in-
सूचना एवं संचार प्रौद्योगिकी (आईसीटी) पर एक अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन _______ में आयोजित किया जाएगा.
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Kathmandu/ काठमांडू
(c) Beijing/ बीजिंग
(d) Tokyo/ टोक्यो
Show Answer
Ans.(b)
Sol. An International Conference on Information and Communication Technology (ICT) will be held in Kathmandu, the capital of Nepal from June 17. The Theme of the two-day conference is “Sustainable Development Goals for Smart Society”. The conference is organised by the Federation of Computer Association Nepal (CAN).


  
  



No comments