Error Detection Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 25 June

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming months. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Error Detection Questions. To make you learn English grammar rules effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option

Q1. It is not possible for me (A) / to give you the accurate date (B) / of my departure yet (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Replace ‘the’ with ‘an’.
This part has ‘article’ related error as there is no definiteness about the date, ‘the’ will not be used.
Hence part ‘b’ has an error.

Q2. The trek is difficult (A) / but it is far worth (B) / the endeavor. (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Replace ‘far worth’ with ‘well worth’ because we need a positive expression here.
well worth: certainly worth, something important to give it a try or work on it.
The sentence denotes the importance of ‘trek’ in a positive sense.
Hence option B has the error.

Q3. It is best (A) / to be silent (B) / than speak in anger (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Replace ‘It is best’ with ‘It is better’ because of the comparison made between the two situations.

Q4. I was surprised (A) / when the hostess smiled (B) / as if she saw me before (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Replace ‘she saw me before’ with ‘she had seen me before’. Before is qualified by ‘Perfect Tense’. Here the sentence begins in Past Indefinite Tense, hence ‘before’ will take ‘Past Perfect Tense’ with it.
Moreover, in case of two activities of the past, the one occurred earlier takes ‘Past Perfect Tense’.
Hence option C has the error.


Q5. The burglar stole all the money (A) / in the house but surprisingly missed (B) / the jewelleries in the locker (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Replace ‘jewelleries’ with ‘jewellery’ as jewellery belongs to the uncountable nouns & hence remains same in plural form as well.
Hence option C has the error.


Q6. My father though (A) / old goes everywhere (B) / by foot (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Replace ‘by foot’ with ‘on foot’.
On foot is the right phrase which means walking using the feet.
Hence option C has the error.

Q7. Could she cite (A) / any precedent in support (B)/ for her care? (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Replace ‘for’ with ‘of’.
‘of her care’ is the right usage.
Hence option C has the error.


Q8. Do you think you could lend me (A)/ good pair of gloves (B) / to wear to the wedding (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Use indefinite article ‘a’ before ‘good pair of gloves’.
‘A good pair of gloves’ is the right usage.

Q9. He looked upon me (A) / eye to eye for a few moments (B) / before he spoke (C) / No error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Replace ‘looked upon me’ with ‘looked at me’.
Look upon: to regard someone /something in a certain way.
While look at: to direct eyes towards something.
Hence ‘looked at me’ is the right usage.


Q10. The fight for liberation (A) / brings out the best and (B) / a noblest quality in mankind (C) / No error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. The superlative degree of adjective takes article ‘the’ before it.
Hence replace ‘a’ with ‘the’ before noblest.
Hence option C has the error.


Q11. The baby was (A) / clinging with her (B) / mother in fear (C) / No error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Replace ‘clinging with’ by ‘clinging to’.
Cling to is the correct phrase which means to hold firmly, usually with one’s hands.
Hence option B has the error.

Q12. He flowed into a rage (A) / at the very (B) / sight of that man (C) / No error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Replace ‘flowed into a rage’ with ‘flew into a rage’.
Flew: to move with an aggressive surge/ suddenly become very angry.
Hence ‘flew into a rage’ is the correct usage.



Q13. The artist, plainly a better critic (A) / than painter destroyed what (B) / he made over for ten years. (C) / No error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Make over: transform.
Hence usage of ‘make over’ doesn’t fit in the sentence.
Now add ‘had’ before ‘made’ as the sentence demands the usage of ‘Past Perfect Tense’ here.
Hence option C has the error.


Q14. The job for drawing water (A) / from the village well is usually (B) / carried out by the women and young girls (C) / No error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Replace ‘for’ with ‘of’.
The job of drawing water is the right usage.


Q15. The General Manager of the industry has felt (A) / that there is no use of (B) / discussing about the problems with labourers (C) / No error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. Remove ‘about’ after discussing as the use of ‘about’ is superfluous.
Hence, option C has the error.

You may also like to read:





  

      


No comments