Error Detection Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 1st June (With Video Solutions)

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 One Word Substitution Questions. To make you learn basic English Vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option

Q1. This room would look much better if you put a furniture in that corner.
(a) This room would look much better
(b) if you put a furniture
(c) in that corner
(d) No Error
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Remove ‘a’ before furniture as ‘furniture’ is an uncountable noun and won’t take a/an before it.

Q2. The child is very precocious and not only speaks English but also Spanish and German.
(a) The child is very precocious
(b) and not only speaks English
(c) but also Spanish and German
(d) No Error
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Replace ‘not only speaks English’ with ‘speaks not only English’.


Q3. The fact that the compact car is better than conventional cars has been proved by its sales.
(a) The fact that the compact car
(b) is better than conventional cars
(c) has been proved by its sales.
(d) No Error
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Use ‘the’ before conventional cars as comparison has been made between two particular objects. Moreover, second comparative object (noun) will be in the same form as of the first one.

Q4. When India had got freedom, she was faced with the gigantic task of ameliorating the economic condition of her masses.
(a) When India had got freedom
(b) she was faced with the gigantic task
(c) of ameliorating the economic condition of her masses.
(d) No Error
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Remove ‘had’ before ‘got’ as its use is redundant here. ‘When India got freedom’ makes the sentence meaningful.


Q5. All writers on the subject of democracy have dwelt with the difficulty against which the aims and ideals of democracy have to contest.
(a) All writers on the subject of
(b) democracy have dwelt with the difficulty against
(c) which the aims and ideals of democracy have to contest
(d) No Error
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Replace ‘dwelt with’ by ‘dwelt on’ as the correct preposition used with ‘dwell’ is ‘on’.
Dwell on: to think or talk about something a lot all the time.

Q6. The P.M. said that his party would not repeat the mistakes done by the previous government.
(a) The P.M. said that his party would
(b) not repeat the mistakes
(c) done by the previous government
(d) No Error
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Replace ‘done’ by ‘made’ because ‘make a mistake’ is an idiomatic expression.
Some other idiomatic expressions are ‘make a noise, commit a sin/crime, score a goal etc.’
As sentence is in the ‘Past Participle form’ and Passive voice’ hence ‘mistakes made by’ will be used.

Q7. “Work hard, lest you should fail”, said the father to his son who was taking his M.A. examination that year. 
(a) “Work hard, lest you should fail”
(b) said the father to his son who was
(c) taking his M.A. examination that year
(d) No Error
Show Answer
Ans.(d)
Sol. No Error
‘Lest’ takes ‘should’ with itself, hence part (A) is error free.
‘The use of article ‘the’ before father is also apt as ‘the’ represents definiteness and particularity of the subject and his case.
And lastly, ‘taking his M.A. examination’ that year is also correct as to appear in the examination is meant for ‘take the examination’.

Q8. He will propose to his friends that they will join this company which may provide them with promising careers. 
(a) He will propose to his friends that they will
(b) join this company which may provide
(c) them with promising careers.
(d) No Error
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Use ‘should’ in place of ‘will’.
The correct sentence structure is suggest/propose + to + somebody + that + subject + should + V₁ (1st form)
‘In this case, use of shall/will/can/could/may/might etc. is forbidden.

Q9. He is almost quite competent for the post of Manager, so when given a chance, he can lead the company to its goal. 
(a) He is almost quite competent for the post of
(b) Manager, so when given a chance,
(c) he can lead the company to its goal
(d) No Error
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Remove ‘almost’ before ‘quite’ as no adverb is advised to use before ‘quite’.
For e.g. very quite right ×, almost quite eight ×.
‘Quite’ itself being an adverb won’t take any adverb before it.

Q10. The imported articles which you sell are enough costly to all the pocket of an ordinary man to buy them
(a) The imported articles which you sell
(b) are enough costly to all the pocket
(c) of an ordinary man to buy them.
(d) No Error
Show Answer
Ans.(b)
Sol. There is an error of position of adverb of quantity ‘enough’ as ‘enough’ on being used as an adverb is placed after the word to which it qualifies/quantifies.
Hence, ‘costly enough’ is the right usage.


Q11. He has been trying to lure her for months but owing to his misfortune he has not still succeeded. 
(a) He has been trying to lure her
(b) for months but owing to his misfortune
(c) he has not still succeeded
(d) No Error
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Remove ‘still’ before ‘succeeded’. Rather use ‘yet’ after succeeded.
‘Still’ is used in affirmative sentences while ‘yet’ is used in negative sentences.
Moreover in such negative sentences, ‘yet’ is supposed to use at the end of the sentence.
Hence ‘he has not succeeded yet’ is the correct usage.


Q12. Seldom or ever have I tried my best to defend my friends, who are after all guilty to some extent.
(a) Seldom or
(b) ever have I tried my best to defend my
(c) friends, who are after all guilty to some extent.
(d) No Error
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Replace ‘or’ with ‘if’.
‘Seldom if ever’ and ‘Seldom or never’ are the correct phrases. Moreover, the sense of the sentence justifies the usage of ‘seldom if ever’ not ‘seldom or never’.


Q13. Because he has been ill for a month so he does not come to the office
(a) Because he has been ill
(b) for a month so he
(c) does not come to the office
(d) No Error
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Remove ‘so’ before ‘he’. ‘As’, ‘since’, ‘Because’ are ‘Conjunctions of Reason’ and do not take ‘so’, ‘thus’, ‘therefore’, ‘that’s why’ after them.

Q14. Scarcely had I walked out of my house when I saw my friend coming towards me.
(a) Scarcely had I walked out
(b) of my house when I saw
(c) my friend coming towards me
(d) No Error
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Here ‘tense’ of the sentence, ‘inversion form of Scarcely i.e. Scarcely + H.V + Subject + Main verb’ and ‘conjunction pair. i.e. Scarcely… when’ justify the sentence.
Hence the sentence is error free.

Q15. The smuglar yielded for the temptation and fell into the police trap from which escape was impossible.
(a) The smuglar yielded for the
(b) temptation and fell into the police trap
(c) for which escape was impossible
(d) No Error
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Use ‘to’ in place of ‘for’.
Yield to somebody/something is the correct usage.
Hence preposition ‘to’ will be used in place of ‘for’.








You may also like to read:





  
  




No comments