Practise Error Detection Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 12 June

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming months. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 One Word Substitution Questions. To make you learn basic English Vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option

Q1. His maid servant behaviour (A)/ is undoubtedly indecent (B)/ but I don’t understand how he tolerates it (C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Replace ‘‘servant’’ with ‘‘servant’s’’. The presence of the noun ‘behaviour’ after ‘servant’ justifies the use of ‘s and meaning of the sentence.
Hence option ‘A’ has the error.

Q2. The issues are very complex (A)/ and the problem is that they are bound to be obscured (B)/ by these hypocritical politicians (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. No Error

Q3. Now I have come (A)/ to know why he always remains at (B)/ loggers-head with his wife and mother-in-law (C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Replace ‘loggers-head’ by ‘logger-heads’.
Logger-heads:  to be in disagreement.
Hence, option ‘C’ has the error.

Q4. Between you and I (A)/ he probably won’t (B)/ come at all (C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Replace ‘I’ by ‘me’ as ‘between’ is a preposition which takes ‘objective case’ of pronoun after it.
Hence option ‘A’ has the error.


Q5. The officer as well as (A)/ the assistants absented (B)/ themselves from the office (C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Replace ‘themselves’ by ‘himself’. As the main subject is ‘The officer’ which is a singular noun and by sub-verb agreement rule, nouns/pronouns, connected with ‘with’, ‘along-with’, ‘together with’ ‘as well as’, ‘like’, ‘unlike’, ‘besides’ etc. take the verb after them according to the first noun.
Hence option ‘C’ has the error.

Q6. The Statesman has the (A)/ larger circulation (B)/ of all English details (C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Replace ‘larger’ by ‘largest’.
Article ‘the’ takes ‘superlative degree of adjective’ after it not the ‘comparative degree’ usually.
Hence option ‘B’ has the error.

Q7. I always enjoy (A)/ to read (B)/ books (C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Replace ‘to read’ by ‘reading’. As ‘enjoy’ takes gerund (V₁ + ing) with it.
Hence option ‘B’ has the error.

Q8. The Captain along with (A)/ his team has been (B)/ invited to the function (C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. No Error.

Q9. As soon as (A)/ I reach my office (B)/ I will mail you the files (C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. No Error
Note: There is no need to use preposition after ‘reach’ as reach has been used as a transitive verb with the object ‘my office’.
Also, Tense rule has been followed aptly in the sentence.
Hence there is no error in any part of the sentence.

Q10. Glimpses to the religious side (A)/ of his nature appear in (B)/ the majority of his plays (C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Replace preposition ‘to’ by ‘of’.
As ‘glimpse of’ stands for ‘see or perceive briefly or partially.’
Hence option ‘A’ has the error.

Q11. In his concluding remarks, (A)/ he said almost (B)/ nothing worth listening to (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Remove ‘to’ after ‘worth listening’ as its use is redundant here.
Hence option ‘C’ has the error.

Q12. The decline of his moral (A)/ was caused by a lot of factors that were (B)/ once fascinating to him (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Replace ‘of’ by ‘in’.
Because ‘decline of an empire/decline of a party’ can be used but with nouns like ‘prices’, ‘moral’, we use ‘decline in’.
Hence option ‘A’ has an error.


Q13. The plan was to go for (A)/ the cinema but (B)/ owing to certain hindrances, it failed (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Replace ‘for’ by ‘to’.
As ‘go to the cinema’, ‘go to the theatre’ etc. are the correct phrases.
Hence option ‘A’ has the error.

Q14. Two of my intimate friends called on me (A)/ on yesterday when I was (B)/ away from home (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Remove ‘on’ before yesterday.
As ‘yesterday’, the day before yesterday, today, tomorrow etc. don’t take ‘on’ or ‘in’ before them.
Hence option ‘B’ has the error.


Q15. Unless you don’t obey (A)/ your elders you (B)/ will not succeed in your life (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Remove ‘don’t’ after ‘you’.
As ‘Unless’, ‘Until’, ‘Lest’ etc. don’t take negative words after them.
Hence option ‘A’ has the error.


You may also like to read:

Check latest updates of SSC CGL 2018

Check latest updates of SSC CPO 2018 





  

      


No comments