English Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 17 June

English Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 17 June

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in the upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 English Miscellaneous Questions. To make you learn basic English and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-3): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option

Q1. The problems that our (A)/ country has and is bound to face (B)/ are the outcome of the selfishness of our so called saviours. (C)/ No error (D).

S1. Ans.(b)
Sol. Use ‘faced’ after ‘has’. When auxiliary verbs ask for different forms of verb, we write them separately.
Moreover, ‘Has/Have/Had/Having’ take third form (V₃) of verb after them.

Hence Option B has the error.

Q2. I know I will be (a)/ compelled to leave this house (b)/ this week, which will be very disadvantageous for me. (c) / No error (d).

S2. Ans.(a)
Sol. Replace ‘will’ with ‘shall’.
Because ‘shall’ is used with ‘first person’ always if it is followed by ‘be obliged’, ‘be grateful’, be ‘compelled’.
Hence option A has the error.

Q3. Never before (a)/ the students of India have so much been frustrated (b)/ as today when the problems of unemployment are dominant. (c)/ No error (d).

S3. Ans.(b)
Sol. Write ‘have’ before ‘the students’ as the sentence beginning with ‘Never before’ takes helping verb before the subject (inversion form) as in the case of Scarcely, Rarely, No other than etc. i.e. Never before + has/have (H.V.)  + subject + Main verb + ….
Hence option B has the error.

Directions (4-6): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q4. INVEIGLE
(a) Repulse
(b) Entice
(c) Coterie
(d) Compact

S4. Ans.(b)
Sol. Inveigle: to persuade (someone) to do something by means of deception or flattery.
Entice: attract or tempt by offering pleasure or advantage.
Hence Inveigle and Entice are synonyms to each other.

Q5. INIQUITOUS
(a) Vile
(b) Veil
(c) Virtuous
(d) Novice

S5. Ans.(a)
Sol. Iniquitous: grossly unfair and morally wrong.
Vile: Morally bad; wicked.
Hence Iniquitous and Vile are synonyms to each other.

Q6. DOYEN
(a) Veteran
(b) Pupil
(c) Miscreant
(d) Disabled

S6. Ans.(a)
Sol. Doyen: the most respected or prominent person in a particular field.
Veteran: a person who has had long experience in a particular field.
Hence Doyen and Veteran are synonyms to each other.

Directions (7-9): In the following question, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q7. Settle a score 
(a) within a short time
(b) take revenge
(c) inadequate comfort
(d) pay attention

S7. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Q8. Off the hook 
(a) no longer in jeopardy
(b) to discuss about life lessons
(c) to make fall others into difficulty
(d) to put oneself into trouble

S8. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct meaning.

Q9. Seize the nettle
(a) dealt firmly
(b) accept gladly
(c) complete failure
(d) unusually confident

S9. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct meaning.

Directions (10-12): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q10. PALL
(a) Decline
(b) Emerge
(c) Slacken
(d) Dwindle

S10. Ans.(b)
Sol. Pall: to grow less in scope or intensity.
Dwindle: diminish gradually in size, amount, or strength.
Emerge: become apparent or prominent.
Hence Pall and Emerge are antonyms to each other.

Q11. SAPIENT
(a) Imbecile
(b) Sage
(c) Perceptive
(d) Discerning

S11. Ans.(a)
Sol. Sapient: having or showing deep understanding and intelligent application of knowledge.
Imbecile: stupid; idiotic.
Hence Sapient and Imbecile are antonyms to each other.

Q12. IMPOUND
(a) Strengthen
(b) Generate
(c) Stimulate
(d) Release

S12. Ans.(d)
Sol. Impound: seize and take legal custody of.
Hence Impound and Release are antonyms to each other.

Directions: (13-15) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q13. Use of obscene language
(a) Extricate
(b) Coprolalia
(c) Chicanery
(d) Dovetail

S13. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

Q14. Something that has grown or accumulated slowly.
(a) Acidulous
(b) Accretion
(c) Blurt
(d) Bog

S14. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

Q15. A person who makes and sells ladies’ hats.
(a) Draper
(b) Tinker
(c) Milliner
(d) Farrier

S15. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.

You may also like to read:

Check latest updates of SSC CGL 2018

Check latest updates of SSC CPO 2018 






    

          


Print Friendly and PDF

No comments