Direct And Indirect Speech Questions For SSC CGL Exam 2018: 9 June

Dear Students,

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Direct and Indirect Questions with detailed solutions. To make you learn English Grammar Rules effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following questions, change the Statements given in Direct Speech form into Indirect Speech or vice versa, with the help of given four options (A),(B),(C),(D).

Q1. She says, “Reema comes late”.
(a) She said that Reema comes late.
(b) She says that Reema comes late.
(c) She says that Reema came late.
(d) She says that Reema was coming late.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. If Reporting verb is in Present Tense, then there will be no change in the tense of verb of the Reported Speech.
Therefore, ‘says’ will remain ‘says’ with the addition of ‘that’ in Indirect Narration. Hence option B is the correct option.


Q2. Pressed by his students, the Principal suddenly said I am in no way responsible for the quarrel.
(a) Pressed by his students, the Principal suddenly said that he was in no way responsible for the quarrel.
(b) Pressed by his students, the Principal suddenly told that he was in no way responsible for the quarrel.
(c) The Principal suddenly said he was in no way responsible for the quarrel, pressed by his students.
(d) Pressed by his students, the Principal suddenly said that he is in no way responsible for the quarrel.
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Reporting verb ‘said’ in Direct Speech -> Reporting verb ‘said that’ in Indirect Speech.
Reported Speech in Present Indefinite Tense in Direct Speech -> Reported Speech in Past Indefinite Tense in Indirect Speech.
Hence option A fits in the context.


Q3. Deepak said to Mona, “You are punctual”.
(a) Deepak told Mona that she is punctual.
(b) Deepak told Mona that she was punctual.
(c) Deepak said to Mona that she was punctual.
(d) Deepak told that Mona was punctual.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Reporting verb ‘said to’ in Direct Speech -> Reporting verb ‘told’ in Indirect Speech and Reported Speech in Present Indefinite Tense in Direct Speech -> Reported Speech in Past Indefinite Tense in Indirect Speech.


Q4. I said to him, “Let us go out for a walk.” 
(a) I proposed to him to go out for a walk.
(b) I proposed to him that let’s go out for a walk.
(c) I proposed him that we should go out for a walk.
(d) I proposed to him that we should go out for a walk.
Show Answer
Ans.(d)
Sol. When Reported Speech begins with ‘Let’ in sense of a suggestion in Direct Speech, then Reporting verb ‘said’ in Direct Speech → Reporting verb ‘proposed’/‘suggested’ in Indirect Speech
Conversion Rule is Sub + propose/suggest + to + object + that + Sub + should + V₁ (1st from) + …… .
Hence options ‘D’ fits in the context.


Q5. I said to the villagers, “Let’s help the injured men”.
(a) I suggested to the villagers we should help the injured men.
(b) I suggested to the villagers that we should help the injured men.
(c) I suggested to the villagers that the injured men should be helped.
(d) I suggested the villagers that we should help the injured men.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Explanation is same as Q.4

Q6. Ram said to his boss, “Let me go home.”
(a) Ram requested his boss to allow him to go home.
(b) Ram requested to his boss to allow him to go home.
(c) Ram requested his boss that he should go home.
(d) Ram requested his boss to allow him for going home.
Show Answer
Ans.(a)
Sol. When ‘Let’ is used to allow in Reported Speech of Direct Narration.
Then Conversion Rule is:
Sub + requested/ordered + object + to allow + Sub + to + V₁ + object + …

Q7. The officer said to the peon, “Let the man go in”.
(a) The officer ordered to the peon to allow the man to come in.
(b) The officer ordered the peon to allow the man to come in.
(c) The officer ordered the peon to let the man come in.
(d) The officer ordered the peon to allow him to come in.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Explanation is same as Q.6


 Q8. He said to Akash, “Don’t move”.
(a) He told Akash not to move.
(b) He told Akash don’t move.
(c) He said to Akash not to move.
(d) He told Akash to not to move.
Show Answer
Ans.(a)
Sol. This is the care of Negative command of Imperative sentence.
Conversion rule: Sub + asked/told + object + not + to + V₁ (1st form).
Hence option A fits in the context.

Q9. He said to me, “Don’t go out”.
(a) He forbade me to not to go out.
(b) He forbade me to go out.
(c) He forbade me not to go out.
(d) He forbade me to not go out.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Conversion Rule is: Sub + forbade/forbid + object + to + V₁.
Note: ‘forbid’ will never take negative words ‘no’, ‘not’ ahead of it.
Hence option B fits in the context.

Q10. You said to your mother, “Stop working”.
(a) You prohibited your mother from working.
(b) You prohibited your mother to work.
(c) You prohibited your mother by asking to stop working.
(d) You asked your mother to let the work stop.
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Conversion Rule is:
(Sub + prohibited/prevented + object + from + V +ing).
Hence option A fits in the context.


Q11. He said, “I saw him here”.
(a) He said that he saw him there.
(b) He said that he has seen him there.
(c) He said that he had seen him there.
(d) He said he had seen him there.
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Reported speech in Past Indefinite Tense in Direct Speech → Reported Speech in Past Perfect Tense in Indirect Speech.
Hence option C fits in the context.



Q12. He said, “I had gone to New Delhi”.
(a) He said that he had gone to New Delhi.
(b) He said that he had to go to New Delhi.
(c) He said that he was gone to New Delhi.
(d) He said that he had been going to New Delhi.
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Reported Speech in Past Perfect Tense in Direct Speech remains same in Indirect Speech (i.e. the tense of the verb doesn’t change)


Q13.  My cousin said, “My room-mate snored throughout the night.”
(a) My cousin said that her room-mate had snored throughout the night.
(b) My cousin told me that her room-mate snored throughout the night.
(c) My cousin complained to me that her room-mate had been snored throughout the night.
(d) My cousin said that her room-mate was being snored throughout the night.
Show Answer
 Ans.(a)
Sol. Explanation is same as Q.11

Q14. He said, “I clean my teeth twice a day.”
(a) He said that he cleaned his teeth twice a day.
(b) He said that he cleans his teeth twice a day.
(c) He said that he was to clean his teeth twice a day.
(d) He said he cleans his teeth twice a day.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The tense of the verb in the reported speech of direct speech remains same in indirect speech if the reported speech is a universal truth or a habitual action.
Hence option B fits in the context.

Q15. The boys said, “Hurrah! we have won the match”.
(a) The boys exclaimed with joy that they won the match.
(b) The boys exclaimed with joy that had to win the match.
(c) The boys exclaimed with shock that they had won the match.
(d) The boys exclaimed with joy that they had won the match.
Show Answer
Ans.(d)
Sol. In optative sentences, reporting verb ‘said’ in direct speech will be written as ‘exclaimed with joy’ in indirect speech. And Reported speech in Present perfect Tense in Direct Speech → Reported Speech in Past Perfect Tense in Indirect Speech.

You may also like to read:





  
  




          


No comments