Useful Cloze Test Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 21 June

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Cloze Test Questions Quiz with detailed solutions. To make you learn basic English Language effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15):  In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

The last decade has been (i)__________ for management education and development. When the economies of most western countries were (ii)______ in the early 1980’s there were (iii)________ cuts both in corporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some (iv)_____ in both areas. In the early 1990’s industrialized countries were in the (v)_________ of another severe recession and a critical retrenchment was to be reasonably expected throughout the training world.

Q1.  
(a) inexplicable
(b) paradoxical
(c) parochial
(d) pugnacious
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Inexplicable (adjective): unable to be explained or accounted for.
Paradoxical (adjective): a situation or statement seeming impossible or difficult to understand because it contains two opposite facts or characteristics.
Parochial (adjective): having a limited or narrow outlook or scope
Pugnacious (adjective): eager or quick to argue, quarrel, or fight.
Option B is the correct choice in terms of subsequent part of the passage and for its formal usage.
Hence option B fits in the context.

The last decade has been (i)__________ for management education and development. When the economies of most western countries were (ii)______ in the early 1980’s there were (iii)________ cuts both in corporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some (iv)_____ in both areas. In the early 1990’s industrialized countries were in the (v)_________ of another severe recession and a critical retrenchment was to be reasonably expected throughout the training world.

Q2. 
(a) gearing
(b) escalating
(c) faltering
(d) soaring
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Falter (verb): become weak or less effective.
Option C is the correct usage as the subsequent part of the passage including early 1980’s and mid 1980’s denotes a difference in earlier and later conditions. Mid 1980’s has been called boom years which clearly displays early 1980’s poor condition, hence ‘faltering’ is the correct choice.
Hence Option C fits in the context.


The last decade has been (i)__________ for management education and development. When the economies of most western countries were (ii)______ in the early 1980’s there were (iii)________ cuts both in corporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some (iv)_____ in both areas. In the early 1990’s industrialized countries were in the (v)_________ of another severe recession and a critical retrenchment was to be reasonably expected throughout the training world.

Q3. 
(a) judicious
(b) rebellious
(c) deep
(d) severe
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The noun ‘cut’ which means a reduction in amount/size justifies the usage of adjective ‘severe’ with it which means (of something bad or undesirable) very great; intense.
Hence Option D fits in the context.


The last decade has been (i)__________ for management education and development. When the economies of most western countries were (ii)______ in the early 1980’s there were (iii)________ cuts both in corporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some (iv)_____ in both areas. In the early 1990’s industrialized countries were in the (v)_________ of another severe recession and a critical retrenchment was to be reasonably expected throughout the training world.

Q4. 
(a) reactions
(b) slashing
(c) pro-activity
(d) curiosity
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Reaction (noun): something done, felt, or thought in response to a situation or event while Proactivity or proactive behavior by individuals refers to anticipatory, change-oriented and self-initiated behavior in situations.
Moreover ‘some’ will take a plural noun after it and hence option A fits in the context.

The last decade has been (i)__________ for management education and development. When the economies of most western countries were (ii)______ in the early 1980’s there were (iii)________ cuts both in corporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some (iv)_____ in both areas. In the early 1990’s industrialized countries were in the (v)_________ of another severe recession and a critical retrenchment was to be reasonably expected throughout the training world.

Q5. 
(a) area
(b) grip
(c) context
(d) mood 
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.  Grip (noun): a firm hold; a tight grasp.
Hence Option B is the correct choice.


All the political parties of India appear lost in the (vi)______ exercise of fighting elections. There is nothing (vii)_______ about a (viii)_______for votes in a democracy as India is and must (ix)_______. But democracies defeat themselves when they are (x)_______ with the form of politics and must forget its contempt.

Q6. 
(a) physical
(b) barren
(c) dreary
(d) bleak
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Physical (adjective): real things that can be touched and seen, rather than ideas or spoken words; substantial.
Barren (adjective): not creating or producing anything new.
Dreary (adjective): depressingly dull and bleak or repetitive.
Bleak (adjective): not hopeful or encouraging.
Although all options may seem fit for the blank in terms of negative expression, sense and similar parts of speech but the missing term is associated with noun ‘exercise’ which means an activity carried out for a specific purpose and adjective ‘physical’ justifies the combination most appropriately.
Hence option A fits in the context.

All the political parties of India appear lost in the (vi)______ exercise of fighting elections. There is nothing (vii)_______ about a (viii)_______for votes in a democracy as India is and must (ix)_______. But democracies defeat themselves when they are (x)_______ with the form of politics and must forget its contempt.

Q7. 
(a) improbable
(b) impractical
(c) incongruous
(d) improper
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Improbable (adjective): not likely to be true or to happen.
Impractical (adjective): not sensible or realistic.
Incongruous (adjective): not in harmony or keeping with the surroundings or other aspects of something.
Improper (adjective): not in accordance with accepted standards.
Option D is the correct choice as subsequent part of the sentence connected with the connector ‘but’ implies the justified usage of positive expression before the connector ‘but’ and another part is self- denomination of unpleasant situation.  Moreover, the usage of conjunction ‘but’ makes the option D an apt choice.
Hence option D fits in the context.

All the political parties of India appear lost in the (vi)______ exercise of fighting elections. There is nothing (vii)_______ about a (viii)_______for votes in a democracy as India is and must (ix)_______. But democracies defeat themselves when they are (x)_______ with the form of politics and must forget its contempt.

Q8. 
(a) worry
(b) care
(c) contradiction
(d) concern
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Concern(noun): attention to or concern for something; a matter of consideration.
Hence option D fits in the context.


All the political parties of India appear lost in the (vi)______ exercise of fighting elections. There is nothing (vii)_______ about a (viii)_______for votes in a democracy as India is and must (ix)_______. But democracies defeat themselves when they are (x)_______ with the form of politics and must forget its contempt.

Q9.  
(a) stayed
(b) defy
(c) remain
(d) abided
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Defy (verb): openly resist or refuse to obey.
Remain(verb): continue to exist.
Option C justifies the meaning of the sentence and bring it in harmony. Also, modal + V1 ( must + V1) will be used.
Hence option C fits in the context.


All the political parties of India appear lost in the (vi)______ exercise of fighting elections. There is nothing (vii)_______ about a (viii)_______for votes in a democracy as India is and must (ix)_______. But democracies defeat themselves when they are (x)_______ with the form of politics and must forget its contempt.

Q10.
(a) overwhelmed
(b) obsessed
(c) worried
(d) negotiated
Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol.  Obsessed (verb): preoccupy or fill the mind of (someone) continually and to a troubling extent.
Hence option B fits in the context.


On the cusp of the southwest monsoon, several (xi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (xii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (xiii)_______ by the long-tail effect of a (xiv)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (xv)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions.

Q11. 
(a) parched
(b) arid
(c) stifling
(d) united
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol.  Parched: dried out with heat.
Arid: (of land or a climate) having little or no rain; too dry or barren to support vegetation.
Stifling: (of heat, air, or a room) very hot and causing difficulties in breathing; suffocating.
Hence option B fits in the context.


On the cusp of the southwest monsoon, several (xi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (xii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (xiii)_______ by the long-tail effect of a (xiv)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (xv)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions.

Q12. 
(a) jollity
(b) delectated
(c) inundated
(d) bountiful
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Jollity(noun): lively and cheerful activity or celebration.
Delectate (verb): to obtain pleasure from or take pleasure in something.
Inundate(verb): flood
Bountiful (adjective): large in quantity; abundant.
Hence option D is the right usage.

On the cusp of the southwest monsoon, several (xi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (xii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (xiii)_______ by the long-tail effect of a (xiv)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (xv)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions.

Q13. 
(a) interrupted
(b) roiled
(c) reviled
(d) stile
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Roil(verb): to move turbulently: be in a state of turbulence or agitation.
Revile(verb): criticize in an abusive or angrily insulting manner.
Stile(noun): an arrangement of steps that allows people but not animals to climb over a fence or wall.
Hence option B fits in the context.

On the cusp of the southwest monsoon, several (xi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (xii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (xiii)_______ by the long-tail effect of a (xiv)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (xv)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions.

Q14.  
(a) opulent
(b) defected
(c) deficit
(d) unwanted
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Opulent: amply or plentifully provided often to the point of ostentation.
Deficit: shortfall; deficiency.
Hence option C fits in the context.

On the cusp of the southwest monsoon, several (xi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (xii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (xiii)_______ by the long-tail effect of a (xiv)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (xv)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions.

Q15.
(a) breakthrough
(b) tumult
(c) predicament
(d) impasse
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. Breakthrough: an instance of achieving success in a particular sphere or activity.
Tumult: a loud, confused noise, especially one caused by a large mass of people.
Predicament: a difficult or unpleasant situation.
Impasse: a situation in which no progress is possible, especially because of disagreement.
Hence Option C fits in the context.

You may also like to read:

Check latest updates of SSC CGL 2018

Check latest updates of SSC CPO 2018 





      

      

No comments