Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 28th June

Dear Students,


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Which one of the following liquids is very good conductor of heat?
निम्न में से कौन सा तरल गर्मी का बहुत अच्छा सुचालक  है?
(a) Mercury /पारा
(b) Water / पानी
(c) Ether / ईथर
(d) Benzene/ बेंजीन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Mercury is a chemical element with the symbol (Hg). Mercury is used in thermometers due to its special properties. It can measure a wide range of temperatures from – 40 to 356°C and up to 570°C under pressure in a liquid state. It expands changes. A heavy, silvery d-block element, mercury is the only metallic element which is found in liquid state at standard conditions for temperature and pressure.

Q2. Which one of the following metals is liquid at ordinary temperature? 
निम्नलिखित धातुओं में से कौन सा धातु सामान्य तापमान पर तरल है?
(a) Lead / लेड
(b) Nickel/ निकेल
(c) Mercury /पारा
(d) Tin / टिन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Mercury is the only common metal which is liquid at ordinary temperature. Mercury is sometimes called quicksilver.


Q3. Mercury is basically used in thermometer devices because its epeciality is 
पारा मूल रूप से थर्मामीटर उपकरणों में उपयोग किया जाता है क्योंकि इसकी विशिष्टता है-
(a) High density/ उच्च घनत्व
(b) High liquidity/ उच्च तरलता
(c) Good conductor of heat/ ऊष्मा के अच्छे सुचालक
(d) High specific heat/ उच्च विशिष्ट गर्मी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Mercury is easily the best liquid to use in thermometers, five important reasons are -
1. It is very reflective, so it’s easy to see and to read accurately.
2. It doesn’t wet the glass, so you don’t get an inaccurate reading if the temperature is falling.
3. It is metal, so it’s good conductor of heat.
4. It expands evenly with the temperature so a linear scale can be used with a high degree of accuracy.
5. there is a large of range of temperature for which it is a liquid

Q4. There is no reaction when steam passes over 
भाप के _____ के ऊपर से गुजरने पर कोई प्रतिक्रिया नहीं होती है.
(a) Aluminium/ एल्यूमिनियम
(b) Copper/ तांबा
(c) Carbon/ कार्बन
(d) Iron/ आयरन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. There is no reaction when steam passes over aluminium.

Q5. Iron is obtained from
आयरन से प्राप्त किया जाता है-
(a) Limestone/ चूना पत्थर
(b) pitch-blende/ पिच-मिश्रण
(c) Monazite sand/ मोनजाइट रेत
(d) Hematite/ हेमेटाइट
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Iron ores are rocks and minerals from which metallic iron can be economically extracted. The ores are usually rich in iron oxides and the iron itself is usually found in the form of magnetite (FE3O4 – 72.4% Fe), hematite (FE2O3 – 69.9% Fe).


Q6. Which of the following materials has the highest electrical conductivity?
निम्नलिखित सामग्रियों में से सबसे अधिक विद्युत चालकता किसमें है? 
(a) Diamond / हीरा
(b) Silver / सिल्वर
(c) Graphite / ग्रेफाइट
(d) Wood  / लकड़ी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Silver has the highest electrical conductivity.


Q7. Which of the following is mainly used for the production of Aluminium?
निम्नलिखित में से कौन सा मुख्य रूप से एल्यूमिनियम के उत्पादन के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Hematite / हेमेटाइट
(b) Lignite/ लिग्नाइट
(c) Bauxite / बॉक्साइट
(d) Magnetite / मैग्नेटाइट
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Bauxite is an ore of Aluminium, which is found in the form of Hydrated Aluminium Oxides. It consists mostly of the minerals gibbsite Al(OH)3, Boehmite γ – A1O(OH) and Diaspore α -A1O(OH) mixed with the two Iron Oxides Goethite and Haematite. The French geologist first discovered Bauxite near the village of les Baux, Southern France.

Q8. Match list-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
सूची-I के साथ सूची- II का मिलान कीजिए तथा सूचियों के नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर का चयन करें:

List-1 / सूची-I List-II /सूची- II
(Naturally occurring substance)/ (स्वाभाविक रूप से होने वाली पदार्थ)        (Elements present) / मौजूद तत्व
A. Diamond/ हीरा 1. Calcium/ कैल्शियम 
B. Marble/ संगमरमर 2. Silicon/ सिलिकॉन 
C. Sand/ रेत 3. Aluminium oxide / एल्युमीनियम ऑक्साइड 
D. Ruby/ माणिक 4. Carbon/ कार्बन

Code :     A B C     D
(a) 3 1 2 4
(b) 4 2 1 3
(c) 2 1 3 4
(d) 4 1 2 3
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Diamond is a metastable Allotrope of Carbon where the carbon atoms are arranged in a variation of the face-centered cubic crystal structure called a diamond  lattice. Marble is a metamorphic rock composed mainly of  crystalline Calcium Carbonate or Calcium Magnesium Carbonate. The most common component of sand is Silicon dioxide in the form of quartz. The earth’s land masses are made up of rocks and minerals. Ruby masses are made up of rocks and minerals. Ruby is considered as one of the four precious stones together with Sapphire, Emerald and Diamond. In Chemistry, the gemstone is a mixture of Aluminum, Oxygen and Chromium.


Q9. Which of the following is lighter than water?
निम्नलिखित में से कौन सा पानी से हल्का है?
(a) Aluminium/ एल्युमीनियम
(b) Sodium/ सोडियम
(c) Magnesium/ मैग्नीशियम
(d) Iron  / आयरन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Water has a defend density (gram per cubic centimeter) while the lightest metals mare lighter than water. They are Lithium 0.53gm/cm³, Potassium 0.862 g/cm³, sodium 0.971 g/cm³. These are malleable and highly reactive so they are impractical to use as the basis of an alloy with any structural utility.


Q10. Out of the following is not an alloy?
निम्नलिखित में से कौन सी एक मिश्र धातु नहीं है?
(a) Steel  / स्टील
(b) Brass  / पीतल
(c) Bronze /  कांस्य
(d) Copper / कॉपर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Copper is a metal, however steel, brass and bronze are alloys.


Q11. Which among the following is white phosphorus?
निम्नलिखित में से कौन सा सफेद फास्फोरस है
(a) P1
(b) P6
(c) P4
(d) P5
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The most important form of elemental phosphorus from the perspective of applications and chemical literature is white phosphorus. It consists of tetrahedral P4 molecules, in which each atom is bound to the other three atoms by a single bond.

Q12. Alloy of which metal is used to make aeroplane and parts of the compartment of the train?
हवाई जहाज और ट्रेन के डिब्बे के कुछ हिस्सों को बनाने के लिए किस मिश्र धातु का उपयोग किया जाता है?
(a) Copper  / कॉपर
(b) Iron  / आयरन
(c) Aluminium  / एल्यूमिनियम
(d) None of these  / इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Low density and strength make Aluminium ideal for construction of aircraft, lightweight vehicles and ladders. An alloy of Aluminium called Duralumin is often used instead of pure Aluminium because of its improved properties. Easy shaping and corrosion resistance make Aluminium a good material for drinking cans and roofing materials.

Q13. Mercury-metal mixture is
पारा -धातु मिश्रण है-
(a) High colour alloy/ उच्च रंग मिश्र धातु
(b) Carbon mixed alloy/ कार्बन मिश्रित मिश्र धातु
(c) Mercury mixed alloy/ पारा मिश्रित मिश्र धातु
(d) Highly resisting alloy for malfriction/ अधिकतम घर्षण के लिए अत्यधिक प्रतिरोधी मिश्र धातु
Show Answer
Ans.(c)
Sol. An amalgam is a substance formed by the reaction of mercury with another metal. Almost all metals can form amalgams with Mercury, the notable exception being Iron.

Q14. Which one of the following alloys is called an amalgam?
निम्नलिखित में से किसकी मिश्र धातु को  अमलगम कहा जाता  है?
(a) Zinc / जिंक - Copper / कॉपर
(b) Copper / कॉपर - Tin / टिन
(c) Mercury/ पारा  – zinc/ जिंक
(d) Lead / लेड – Zinc/ जिंक
Show Answer
Ans.(c)
Sol. An amalgam is a substance formed by the reaction of mercury with another metal.


Q15. Solder used in soldering metal pieces consists of any alloy of
सोल्डरिंग धातु के टुकड़ों में इस्तेमाल होने वाले सोल्डर किस मिश्र धातु के होते हैं?
(a) Tin and Zinc /  टिन और जिंक
(b) Tin and Lead /  टिन और लेड
(c) Tin, Zinc and Copper / टिन, जिंक और कॉपर
(d) Tin, Lead and Zinc /  टिन, लेड और जिंक
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The common composition of solder is 32% Tin, 68% Lead. This combination has a low melting point and is useful for soldering components that are sensitive to heat.


You may also like to read:

Check Latest Updates About SSC CGL Exams






  

No comments