Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 16th June


Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Check Video Solution !!!!





Q1. Which one of the following substances is used in the preservation of food stuff? 
खाद्य पदार्थों के संरक्षण में निम्नलिखित पदार्थों में से कौन सा पदार्थ उपयोग किया जाता है?
(a) Citric Acid / साइट्रिक एसिड
(b) Potassium Chloride / पोटेशियम क्लोराइड
(c) Sodium Benzoate / सोडियम बेंजोएट
(d) Sodium Chloride / सोडियम क्लोराइड
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. The chemical formula of Sodium Benzoate is NaC7H5O2. It is widely used as food preservative, with E number E211. It is the sodium salt of benzoic acid and exists in this form when dissolved in water and its melting point is 410°C. 

Q2. Which one of the following is used in food preservation? 
खाद्य संरक्षण में निम्नलिखित में से किसका उपयोग किया जाता है?
(a) Sodium Carbonate / सोडियम कार्बोनेट
(b) Acetylene / एसिटिलीन
(c) Benzoic Acid / बेंज़ोइक अम्ल
(d) Sodium Chloride / सोडियम क्लोराइड
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Benzoic acid (C_7 H_6 O_2 ) or C_6 H_5 COOH is the colourless crystalline solid and simple aromatic carboxylic acid. The name is derived from gas benzoin. It is an organic compound that is present in various products ranging from food to cosmetics.


Q3. Refrigeration helps in food preservation by–
प्रशीतन किसके द्वारा खाद्य संरक्षण में मदद करता है
(a) Killing the germs / रोगाणुओं को मार कर
(b) Reducing the rate of biochemical reactions / जैव रासायनिक प्रतिक्रियाओं की दर को कम कर के
(c) Destroying enzyme action / एंजाइम कार्रवाई को नष्ट कर के
(d) Sealing the food with a layer of ice / बर्फ की एक परत से भोजन सील कर के
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Refrigeration preserves foods by slowing down the growth and reproduction of micro-organisms or we can say that by refrigeration we can reduce the rate of biochemical reactions.

Q4. Which of the following is a common refrigerant used in the domestic refrigerator? 
घरेलू रेफ्रिजरेटर में से कौन सा एक सामान्य शीतलक उपयोग होता है
(a) Neon / नियोन
(b) Oxygen / ऑक्सीजन
(c) Freon  / फ़्रेयॉन
(d) None of the above / उपरोक्त में से कोई भी नहीं
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Freon is a common refrigerant used in domestic refrigerator. It is the name of a registered patent for a commercial refrigerant manufactured by Dupont. Freon is mildly toxic but stable halocarbon.

Q5. Pasteurization is a process by which- 
पाश्चराइजेशन एक प्रक्रिया है जिसके द्वारा
(a) Milk is preserved at a very low temperature for 24 hours / दूध को बहुत कम तापमान पर 24 घंटों तक संरक्षित किया जाता है
(b) Milk is heated for 8 hours/ दूध 8 घंटे के लिए गरम किया जाता है
(c) First milk is heated up to a longer time and then cooled suddenly within specified time / पहले दूध को लंबे समय तक गरम किया जाता है और फिर निर्दिष्ट समय के भीतर अचानक ठंडा हो जाता है
(d) None of these / इनमे से कोई नहीं
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. In order to pasteurize milk, first, the milk is heated up to a longer time and then cooled suddenly within specified time. Pasteurization is a process invented the by French Scientist Louis Pasteur during the nineteenth century. 


Q6. Aspirin is obtained from–
एस्पिरिन किससे प्राप्त किया जाता है-
(a) Petroleum / पेट्रोलियम
(b) Earth / पृथ्वी
(c) A tree / एक पेड़
(d) Chemical reaction of acids/ एसिड की रासायनिक प्रतिक्रिया
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Aspirin is a salicylate. It works by reducing substances in the body that cause pain, fever and inflammation. It is sometimes used to treat or prevent heart attacks, strokes and chest pain. It is obtained from latex tree.


Q7. Which one of the following forms an irreversible complex with a hemoglobin of the blood?
निम्नलिखित में से कौन रक्त के हीमोग्लोबिन के साथ एक अपरिवर्तनीय सम्मिश्र बनाता है ?
(a) Carbon Dioxide / कार्बन डाइआक्साइड
(b) Pure Nitrogen gas / शुद्ध नाइट्रोजन गैस
(c) Carbon Monoxide / कार्बन मोनोऑक्साइड
(d) A mixture of Carbon Dioxide and Helium / कार्बन डाइऑक्साइड और हीलियम का मिश्रण
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Carbon monoxide (CO) is a deadly, colourless, odourless, poisonous gas. It is produced by the incomplete burning of various fuels including coal, wood, charcoal, oil, kerosene, propane and natural gas. Carboxyhemoglobin (COHb) is a stable complex of carbon monoxide that generates in red blood cells when carbon monoxide is inhaled. 

Q8. Milk is an example of: 
दूध किसका एक उदाहरण है
(a) A gel / एक जेल
(b) A foam / एक फोम
(c) An emulsion / एक पायस
(d) A suspension / एक प्रलंबन
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. An emulsion is a colloid of two or more immiscible liquids where one liquid contains a dispersion of the other liquids. Milk is an example of an emulsion. It is an example of an oil in water emulsion. 


Q9. Which of these is not a colloid:
इनमें से कौन सा कोलाइड नहीं है
(a) Milk / दूध
(b) Jelly/ जेली
(c) Ice cream / आइसक्रीम
(d) Colored glass/ रंगीन गिलास
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Colloids are common in everyday life. Some examples include mayonnaise, milk, butter, gelatin, jelly, muddy water, plaster, colored glass, and paper. Every colloid consists of two parts: colloidal particles and the dispersing medium.


Q10. Milk openly placed for sometime becomes sour due to–
दूध कुछ समय तक खुले में रखने पर किसके कारण खट्टा हो जाता है-
(a) Carbonic acid/ कार्बोनिक एसिड
(b) Lactic acid / लैक्टिक एसिड
(c) Citric acid / साइट्रिक एसिड
(d) Acetic acid / असेटिक एसिड
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Milk contains a sugar called lactose. It also contains harmless bacteria called lactobacillus, which uses glucose for energy and creates lactic acid as a by-product. It is the lactic acid which makes the milk sour. The presence of lactic acid or lactate in milk is due to the fermentation of lactose caused mainly by lactic bacteria. 


Q11. Which one of the following acids, is formed during the change of milk into curd? 
निम्नलिखित में से कौन सा एसिड, दूध के दही में परिवर्तन के दौरान बनाता है?
(a) Acetic acid / असेटिक एसिड
(b) Ascorbic acid / एस्कॉर्बिक एसिड
(c) Citric acid / साइट्रिक एसिड
(d) Lactic acid / लैक्टिक एसिड
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. When pasteurized milk is heated to a temperature of 30-40°C or even at room temperature and a small amount of old curd or whey is added to it, the lactobacillus in that curd or whey sample starts to grow. They convert the lactose into lactic acid, which imports the sour taste to curd. 

Q12. Curd making is an ancient “Biotechnological” process involving: 
दही बनाना एक प्राचीन "जैव प्रौद्योगिकी" प्रक्रिया है जिसमें शामिल है-
(a) Bacteria / जीवाणु
(b) Virus / वाइरस
(c) Fungus / कवक
(d) Protozoa / प्रोटोजोआ
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Milk is converted into curd or yogurt by the process of fermentation. Milk consists of globular proteins called casein. The curd forms because of the chemical reaction between the lactic acid bacteria and casein.

Q13. Which of the following oil is an extract of clove oil? 
निम्नलिखित में से कौन सा तेल लौंग के तेल का एक उद्धरण है?
(a) Metheol /मेथेऑल
(b) Eugenol /युगेनॉल
(c) Methenol /मीथेनॉल
(d) Benzayldehyde /बेंजाएलडीहाईड
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Eugenol is a colourless or light yellow oil extract from clove oil having chemical formula C_10 H_12 O_2. It smells like cloves with spicy pungent taste. 

Q14. Organic food is supposed to be better for us because it 
कार्बनिक भोजन हमारे लिए बेहतर माना जाता है क्योंकि यह-
(a) Relies on chemicals to improve the flavour / स्वाद में सुधार के लिए रसायनों पर निर्भर करता है
(b) Is more expensive to buy / खरीदने में अधिक महंगा है
(c) Is grown in glasshouses keeping it clean of environmental pollutants. / ग्लासहाउस में उगाया जाता है जो इसे पर्यावरण प्रदूषकों को साफ करता है
(d) Is grown without the use of artificial fertilizers and pesticides. / कृत्रिम उर्वरकों और कीटनाशकों के उपयोग के बिना उगाया जाता है
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Organic food is produced by farmers who emphasize the use of renewable resources and the conservation of soil and water to enhance environmental quality for future generations. The organic food is produced without using most conventional pesticides; fertilizers made with synthetic ingredients or sewage sludge, bioengineering or ionizing radiation. 


Q15. Which one of the following was used as a chemical weapon in the First World War? 
पहले विश्व युद्ध में निम्नलिखित में से क्या रासायनिक हथियार के रूप में उपयोग किया गया था?
(a) Carbon monoxide / कार्बन मोनोऑक्साइड
(b) Hydrogen cyanide / हाइड्रोजन साइनाइड
(c) Mustard gas / मस्टर्ड गैस
(d) Water gas / वाटर-गैस
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. Mustard gas, or sulfur mustard (Cl-CH2CH2)2S, is a chemical agent that causes severe burning of the skin, eyes and respiratory tract. It can be absorbed into the body through inhalation, ingestion or by coming into contact with the skin or eyes.It is Used as chemical weapon in World War I

You may also like to read:

Check Latest Updates About SSC CGL Exams






  

No comments