Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 2nd June


Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. The most commonly used substance in fluorescent tubes are - 
फ्लोरोसेंट ट्यूबों में सबसे अधिक इस्तेमाल किया जाने वाला पदार्थ हैं - 
(a) Sodium Oxide and Argon/सोडियम ऑक्साइड और आर्गन
(b) Sodium Vapour and Neon/सोडियम वेपर और नियॉन
(c) Mercury Vapour and Argon/पारा वेपर और आर्गन
(d) Mercuric Oxide and Neon/मरक्युरिक ऑक्साइड और नियॉन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Fluorescent lamp tube is filled with a gas containing low pressure mercury vapour and Argon. Sometimes gases like Xenon, Neon or Krypton can also be used. The pressure inside the lamp is around 0.3% of atmospheric pressure.

Q2. Which one of the following metals is accessed in the native state? 
निम्नलिखित में से कौन सी धातु का उपयोग मूल अवस्था में किया जाता है?
(a) Aluminium/अल्युमीनियम
(b) Gold/सोना
(c) copper/ कॉपर
(d) none /उपरोक्त सभी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A native metal is any metal that is found in its metallic form, either pure or alloyed form.Gold,silver and copper are example of native element.

Q3. Gold is dissolved in- 
सोना किसमें विघटित होता है
(a) Sulphuric acid / सल्फ्यूरिक एसिड
(b) Nitric acid / नाइट्रिक एसिड
(c) Mixture of Hydrochloric acid and Nitric Acid / हाइड्रोक्लोरिक एसिड और नाइट्रिक एसिड का मिश्रण
(d) Hydrochloric acid / हाइड्रोक्लोरिक एसिड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Gold metal dissolves in aqua regia, a mixture of hydrochloric acid, HCl, and concentrated nitric acid, HNO3, in a 3:1 ratio. The name aqua regia was coined by alchemists because of its ability to dissolve gold.

Q4. Of how many carats is the pure gold?  
शुद्ध सोना कितने कैरेट का होता है?
(a) 22
(b) 24
(c) 28
(d) 20
Show Answer
Ans.(b)
Sol. It is an extension of the older carat (Karat in North American spelling) system of denoting the purity of gold by fractions of 24, such as ’18 carat’ for an alloy with 75% (18 parts per 24) pure gold, it is usually alloyed with base metals for use in jewellery, altering its hardness and ductility, melting point, colour and other properties. Alloys with lower carat rating typically 22k, 18k, 14k or 10k contain higher percentages of copper or other base metals or silver or palladium in the alloy.

Q5. The softest mineral, Talc (Soapstone) is mainly: .
नरम खनिज, टॉल्क (सोपस्टोन) मुख्य रूप से क्या है: 
(a) Manganese Silicate/मैंगनीज सिलिकेट
(b) Sodium Silicate/सोडियम सिलिकेट
(c) Sodium Phosphate/सोडियम फॉस्फेट
(d) Magnesium Silicate/मैग्नीशियम सिलिकेट
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Talc is a mineral which is composed of hydrated Magnesium silicate.

Q6. The chemical name of limestone is? 
चूना पत्थर का रासायनिक नाम क्या है?
(a) Calcium Carbonate/कैल्शियम कार्बोनेट
(b) Magnesium Chloride/मैग्नीशियम क्लोराइड
(c) Sodium Chloride/सोडियम क्लोराइड
(d) Sodium Sulphide/सोडियम सल्फाइड
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Limestone is a sedimentary rock composed largely of the minerals Calcite and Aragonite which are different crystals form of Calcium Carbonate (CaCO3). Limestone binds with silica and other impurities to remove them from the iron.

Q7. "प्लास्टर ऑफ़ पेरिस" रासायनिक रूप से है:
(a) Calcium Sulphate/कैल्शियम सल्फेट
(b) Calcium Carbonate/कैल्शियम कार्बोनेट
(c) Calcium Oxide/कैल्शियम ऑक्साइड
(d) Calcium Oxalate/कैल्शियम ऑक्सालेट
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A group of gypsum cement, essentially hemihydrated Calcium Sulphate (CaSO4. 1/2H2O), a white powder that forms a paste when it is mixed with water and then hardens into a solid used in making a cast, mould and sculpture.

Q8. The chemical formula of the Plaster of Paris is- 
प्लास्टर ऑफ़ पेरिस का रासायनिक सूत्र क्या है:-
(a) CaSO4
(b) CaSO4 ½ H2O
(c) CaSO4. H2O
(d) CaSO4. 2H2O
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The chemical formula of the Plaster of Paris is  CaSO4. 1/2H2O), 

Q9. Monazite is an ore of- 
मोनाज़िट किसका एक अयस्क है
(a) Zirconium / ज़र्कोनियम
(b) Thorium / थोरियम
(c) Titanium / टाइटेनियम
(d) Iron /आयरन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Monazite is an important ore for Thorium, Lanthanum and Cerium.


Q10. Mica is a : 
माईका एक है
(a) Good conductor of heat and bad conductor of electricity / ऊष्मा का सुचालक और विद्युत का कुचालक
(b) Bad conductor of both heat and electricity / ऊष्मा और विद्युत दोनों का कुचालक
(c) Good conductor of heat and electricity both/ ऊष्मा और विद्युत दोनों का सुचालक
(d) Bad conductor of heat and good conductor of electricity/ ऊष्मा का कुचालक और विद्युत का सुचालक
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Mica is unusual in that it is a good electrical insulator at the same time as being a good thermal conductor.

Q11. In which of the following industries is mica used as a raw material-
निम्नलिखित उद्योगों में से किसमें एक अभ्रक एक कच्चा माल के रूप में प्रयोग किया जाता है-
(a) Iron and steel/आयरन और स्टील
(b) Toys/खिलौने
(c) Glass and pottery/कांच और बर्तनों
(d) Electrical/विद्युत
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Mica  is a good electrical insulator and thermal conductor  so it is used in Electrical Industries.

Q12. Why metals conduct electricity?
धातु बिजली का संचालन क्यों करते हैं
(a) Because of low melting point/ कम गलनांक के कारण
(b) Because of high tensile strength/ उच्च तनन- शक्ति के कारण
(c) Because of free electrons/ मुफ्त इलेक्ट्रॉनों की वजह से
(d) Because of high atomic density/ उच्च परमाणु घनत्व के कारण
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Metals conduct electricity because of free electrons.

Q13. Which one of the following metals is liquid at room temperature?  
निम्नलिखित में से कौन सी धातु कमरे के तापमान पर तरल है?
(a) Lead /लेड
(b) Mercury /पारा
(c) Nickel /निकल
(d) Tin/टिन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Mercury has a melting point of -39°C and a boiling point of 357°C, which makes it liquid at room temperature (around 20°C).

Q14. Metals react with sodium hydroxide to produce ___________.
धातु, सोडियम हाइड्रोक्साइड के साथ प्रतिक्रिया कर ___ का उत्पादन करती है.
(a) Oxygen gas/ ऑक्सीजन गैस
(b) Sodium/ सोडियम
(c) Water/पानी
(d) Hydrogen gas/हाइड्रोजन गैस
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sodium hydroxide reacts with metal to release hydrogen gas. The metal takes the oxygen atom from sodium hydroxide, which in turn takes the oxygen atom from the water, and releases the two hydrogen atoms. The reaction thus produces hydrogen gas.


Q15. Alkali metals can –
अल्काली धातुएं हैं
(a) Be highly stable at room temperature/ कमरे के तापमान पर अत्यधिक स्थिर रहती है
(b) Vaporize at room temperature/ कमरे के तापमान पर वाष्पीकृत हो जाती है
(c) Easily gain electrons/ आसानी से इलेक्ट्रॉन प्राप्त करती है
(d) Easily lose electrons/ आसानी से इलेक्ट्रॉन खो देती है
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Alkali metals have one electron in their outer shell so alkali metal can easily lose electrons.





You may also like to read:








                 

No comments