Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 27th June



Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटोंLocation
 को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1.Peeling of onions causes tears as onions release-
प्याज को छीलने के कारण आंसू निकलते है क्योकि प्याज़ से _________निकलता है.
(a) Sulphonic acid  / सल्फोनिक एसिड
(b) Sulfenic acid  / सल्फेनिक एसिड
(c) Amino acid  / अमिनो एसिड
(d) Carbolic acid  / कार्बोलिक एसिड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Peeling, cutting or crushing an onion’s tissue releases enzymes called allinases which convert these molecules to sulfenic acids. The sulfenic acid in turn, spontaneously rearranges to form syn-propanethial-s-oxide, the chemical that triggers the tears.

Q2.Pungency in chillies is due to the presence of
मिर्च में तीखापन किसके कारण होता है?
(a) Lycopene / लाइकोपीन
(b) Capsaicin / कैप्सीकन
(c) Carotene / कैरोटीन
(d) Anthocyanin / एंथोकैनिन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Chillies are valued principally for their high pungency and colour. Pungency in chillies is due to the active constituent “Capsaicin” an alkaloid which is extracted from chillies and is used to the medicine. The molecular formula of Capsaicin is C18H27NO3.

Q3.Rearing silk worms is known as- 
रेशम के कीड़ों के पालन को क्या कहा जाता है? 
(a) Apiculture / मधुमक्खीपालन
(b) Horticulture / बागवानी
(c) Sericulture/ सिल्क कृमि पालन
(d) Floriculture / पुष्पकृषि
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Apiculture – Rearing bees
Horticulture –  Study of fruit and flower producing plants
Sericulture –   Rearing silk worm.
Floriculture –  Study of flowers for decoration work.

Q4.Silkworm grows on
रेशम कीड़े किस पर बड़े होते है?
(a) Reetha leaves  /रीठा पत्तियां
(b) Ficus leaves   / फिकस पत्तियां
(c) Peach leaves  / पीच पत्तियां
(d) Mulberry leaves / शहतूत पत्तियां
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The silkworm is the larva or caterpillar of the domesticated silkmoth, Bombyx mori. It is an economically important insect, being a primary producer of silk. It grows on leaves of the mulberry tree.

Q5. Which one of the following is a plant hormone? 
निम्नलिखित में से कौन सा पौधा हार्मोन है?
(a) Insulin/ इंसुलिन
(b) Thyroxine / थायरॉक्सिन
(c) Estrogen / एस्ट्रोजेन
(d) Cytokinin / साइटोकिनिन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The plant hormones are generally classified into five groups, These are :
(i) Abscisic acid
(ii) Auxins
(iii) Cytokinins
(iv) Ethylene
(v) Gibberellins

Q6. Quinine, used to treat malaria is obtained from which plant’s part?
क्विनिन जो मलेरिया के लिए एक प्रमुख दवा है, ______से प्राप्त की जाती है.
(a) Leaf / पत्ती
(b) Root / जड़
(c) bark / छाल
(d) Flower / फूल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Quinine was first isolated in 1820 from the bark of a cinchona tree. Bark extracts have been used to treat malaria since at least 1632.

Q7. Plants adapted to dry climate are known as
शुष्क जलवायु के लिए अनुकूल पौधे को______ कहा जाता है?
(a) Epiphyt / उपरिरोही
(b) Xerophyte / मरूद्भिद
(c) Hydrophytes / जलीय पादप
(d) Mean plants / मीन प्लांट
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A xerophyte is a species of plant that has adapted to survive in a dry environment. Opuntia, madar, Nerium are the major plants of this type.

Q8. Plants which grow on saline soils are
क्षारीय भूमि पर उगने वाले पौधे: 
(a) Xerophytes /मरूद्भिद
(b) Hydrophytes / हाइड्रोफाईट
(c) Halophytes / हेलोफाईट
(d) Succulents /सरस
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Hydrophytes or aquatic plants are plants that have adapted to live in an aquatic environment (saltwater or freshwater). They are also referred as macrophytes. These plants require special adaptations for living submerged in water or at the water’s surface. Plants growing on saline soils or water are called halophytes.

Q9. A hydrophyte is
एक हाइड्रोफिट है- 
(a) A marine animal/ एक समुद्री जानवर
(b) An aquatic plant/ एक जलीय पौधा
(c) A plant disease/ पौधे का रोग
(d) A rootless plant / एक जड़ रहित पौधा
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Hydrophytes or an equatic plants are plants, that have adapted to live in an aquatic environment (salt water or fresh water). They are also referred as macrophytes.

Q10. Which of the following is not correctly matched
निम्न में से कौन सा सही मिलान नहीं किया गया है
(a) Autotroph/स्वपोषी : producer/उत्पादक
(b) Haterotroph/परपोषी : Consumer/उपभोक्ता
(c) Saprotroph/सेप्रोट्रोफ : Decomposer/अपघटित करने वाला
(d) Herbivore/शाकाहारी : Secondary Consumer/माध्यमिक उपभोक्ता 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Auttotrophs are the producers in a food chain such as plants on land or algae in water, in contrast to heterotrophs as consumers of autotrophs. Saprotroph, a term used for organisms which obtain nutrients from dead organic matter (this term commonly applies to fungi). A herbivore is an animal anatomically and physiologically adapted to eating plant material (for example foliage) for the main component of its diet. More generally, herbivores feed on autotrophs and are known as primary consumers. Thus option (d) is not correctly matched.

Q11. Trophic level-I includes:
उष्णकटिबंधीय स्तर-I में शामिल हैं: 
(a) Herbivorous animals / शाकाहारी जानवर
(b) Carnivorous animals / मांसाहारी जानवर
(c) Omnivorous animals / सर्वव्यापी जानवर
(d) Green plants / हरे पौधे
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Trophic level-I includes all autotrophs which synthesize their food by themselves. All green plants belong to this trophic level. Organisms of trophic level-I usually utilize the radiant energy of the sun to synthesize their oganic molecules.

Q12. Fishers survive under the frozen lake, because
मछलियां जमी हुई झील के नीचे जीवित रहती हैं, क्योंकि -
(a) Fishes have hot blood / मछलियों में गर्म रक्त है
(b) Fishes are in hibernation under it / मछलियां इसके नीचे शीतनिंद्रा में होती है
(c) Water does not freeze near bottom / तल के निकट पानी जमता नहीं है
(d) Ice is the conductor of heat. / बर्फ गर्मी का कंडक्टर है
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Lakes and rivers are frozen when the outer temperature decrease below the freezing point in winters. But only the upper layer freezes in the condition. Water remains in liquid form below the upper layer. So fishes and other aquatic creatures can survive even in frozen lake.

Q13. After bringing out of water fishes die because
मछलियां पानी से बाहर निकलने के बाद मर जाती हैं क्योंकि:  
(a) They get excess quantity of oxygen /उन्हें ऑक्सीजन की अतिरिक्त मात्रा मिलती है
(b) Their body temperature increases /उनके शरीर का तापमान बढ़ जाता है
(c) They cannot breathe / वे साँस नहीं ले सकते
(d) They can not move in water / वे पानी में नहीं जा सकते
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Fish use gills to breath and gills can only bring in oxygen when moist. Out of water, a fish’s gills dries out and then the fish dies.

Q14. Redness in apple is due to
सेब के लाल रंग का कारण है-
(a) Anthocyanin / एंथोसाइनिन
(b) Lycopene / लाइकोपीन
(c) Carotene / कैरोटीन
(d) Xanthophyll /जैन्थोफिल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Anthocyanins are the pigment compounds and responsible for red, purple and blue colours in many fruits and vegetables. Lycopene pigment is in red colour like tomato, carotene in carrot and xanthophyll pigment present in beetroot.

Q15. Red colour in tomato is due to
टमाटर में लाल रंग _____ के कारण होता है.
(a) Capsaicin/कैप्सैसिन
(b) Carotenoid / कैरोटीनॉयड
(c) Xanthophyll /जैन्थोफिल
(d) None of the above / उपरोक्त में से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. carotenoid is responsible for the redness of tomato.





                 

No comments