Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 3rd June

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.


Q1. In Vermiculture, the worm used is- 
वर्मीकल्चर में, इस्तेमाल किया जाने वाला कीड़ा है-
(a) Tapeworm / टैपवार्म
(b) Silkworm/ रेशमी कीड़ा
(c) Threadworm/ थ्रेडवार्म
(d) Earthworm/ केंचुआ
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Vermiculture means worm growing or worm farming. When earthworms are used primarily for the production of compost, the practice is referred to as vermicomposting. 

Q2. Mammoth is the Ancestor of-
मैमथ किसका पूर्वज है?  
(a) Dog/कुत्ता
(b) Horse/घोड़ा
(c) Camel/ऊंट
(d) Elephant/हाथी
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Extinct mammoth is more closely related to today’s African elephant or Asian elephant. Modern elephants and wooly mammoths share a common ancestor, that lived about 7 million years ago. 

Q3. Clove is a-
लॉन्ग एक है- 
(a) Buds of stem/तने की कली
(b) Bales of root/जड़ की गाँठ
(c) Closed buds/बंद कली
(d) Seed/बीज
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Cloves are the aromatic closed, dried floral bud, which is used in Ayurvedic medicine, making food and as an anodyne for dental emergences.


Q4. A hydrophyte is:
एक हाइड्रोफिट है- 
(a) A marine animal/ एक समुद्री जानवर
(b) An aquatic plant/ एक जलीय पौधा
(c) A plant disease/ पौधे का रोग
(d) A rootless plant / एक जड़ रहित पौधा 
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Hydrophytes or an aquatic plants are plants, that have adapted to live in an aquatic environment (salt water of fresh water). 

Q5. Mendel’s principle of inheritance is based on
वंशानुक्रम का मेंडल का सिद्धांत आधारित है-
(a) Vegetative reproduction/ वनस्पति प्रजनन
(b) Asexual reproduction / अलैंगिक प्रजनन
(c) Sexual reproduction / यौन प्रजनन
(d) All of the above /उपरोक्त सभी
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Mendel’s principle of inheritance is based on sexual reproduction.


Q6. What are vitamins? 
विटामिन होते हैं?
(a) Organic Compound/ कार्बनिक यौगिक
(b) Inorganic Compound/ अकार्बनिक यौगिक
(c) Living organism/ जीवित जीव
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Vitamins are organic compounds and a vital nutrient that an organism requires in limited amounts.


Q7. Which one of the following pairs is no correctly matched?
निम्न में से कौन सा जोड़े सही ढंग से मेल नहीं खाते? 
(a) Vitamin A/विटामिन A -Night Blindness/रतौंधी
(b) Vitamin B_3/विटामिन  B_3      -Pellagra / पेलाग्रा
(c) Vitamin D/ विटामिन डी  -Colour Bindness/ रंग अंधापन
(d) Folic acid/ फोलिक एसिड -Anaemia/ एनेमिया
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Colour blindness is a sex-linked genetic disorder. It does not relate to vitamin D. The deficiency of Vitamin A causes night blindness. Vitamin B_3 is also called niacin . Its deficiency causes pellagra. The deficiency of folic acid causes anaemia. 

Q8. What would happen if the pancreas is defective: 
क्या होगा यदि अग्न्याशय विकृत है?
(a) Digestion will not take properly/ पाचन ठीक से नहीं होगा
(b) Insulin and glucagon are not formed/ इंसुलिन और ग्लूकागन गठित नहीं होंगे
(c) Blood formation will stop/ रक्त गठन बंद हो जाएगा
(d) Blood pressure will increase / रक्तचाप में वृद्धि होगी
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. The pancreas is a mixed gland which secretes digestive enzyme and the beta cells of islets of Langerhans secrete insulin, alpha cells secrete glucagon, delta cells secrete somatostatin hormone. If the pancreas is defective by any of the reason, then the formation of insulin and glucagon are affected badly. 

Q9. Which one of the following is a plant hormone? 
निम्नलिखित में से कौन सा पौधा हार्मोन है?
(a) Insulin/ इंसुलिन
(b) Thyroxine / थायरॉक्सिन
(c) Estrogen / एस्ट्रोजेन
(d) Cytokinin / साइटोकिनिन 
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. The plant hormones are generally classified into five groups,
These are :
(i) Abscisic acid (ii) Auxins
(iii) Cytokinins (iv) Ethylene
(v) Gibberellins

Q10. Insulin is received from
इन्सुलिन प्राप्त होता है-
(a) Rhizome of ginger / अदरक के राइजोम से
(b) Roots of dahlia /दहलिया की जड़ों से
(c) Balsam flower/ बलसम फूल से
(d) Potatoes tuber / आलू कंद से
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Insulin is a hormone which plays an important role in the regulation of blood glucose level. The main source in insulin from the roots of dahlias and Beta β-cells of the pancreas.

Q11. Which one of the following human organs is responsible for detoxification of alcohol? शराब के विषहरण के लिए निम्नलिखित में से मानव का कौन सा अंग जिम्मेदार है?
(a) Liver / जिगर
(b) Lung /फेफड़े
(c) Heart /हृदय
(d) Waist/कमर
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. The liver is responsible for the detoxification of alcohol. Liver detoxify harmful substances through the complex chemical reactions. 

Q12. The ‘blue baby’ pollution disease is due to the excessive presence of which of the following in drinking water? 
'ब्लू बेबी' प्रदूषण बीमारी पीने के पानी में निम्नलिखित में से किस की अत्यधिक उपस्थिति के कारण होती है?
(a) Fluoride / फ्लोराइड
(b) Chloride / क्लोराइड
(c) Nitrate / नाइट्रेट
(d) Arsenic / आर्सेनिक
Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. Blue baby syndrome is an illness that begins when a large amount of nitrates in water are ingested by an infant and converted to nitrite by the digestive system.

Q13. The polio virus enters into the body through:
पोलियो वायरस किसके माध्यम से शरीर में प्रवेश करता है? 
(a) Dog bite / कुत्ते के काटने
(b) Mosquito bite /मच्छर के काटने
(c) Polluted food and water / प्रदूषित भोजन और पानी
(d) Saliva / लार 
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Polio is a highly contagious viral infection that can lead to paralysis, breathing problems or even death.  The polio virus enters into the body through polluted food and water.

Q14. The disease caused by HIV is 
एचआईवी से होने वाला रोग- 
(a) Tuberculosis / क्षय रोग
(b) Dysentery / रोगाणु
(c) Cancer/ कैंसर
(d) AIDS / एड्स
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. AIDS (Acquired immune deficiency syndrome or acquired immunodeficiency syndrome) is a syndrome caused by a virus celledHIV (Human Immunodeficiency Virus).

Q15. Leprosy is caused by- 
कुष्ठ रोग का कारण होता है:
(a) Bacteria / बैक्टीरिया
(b) Virus / वायरस
(c) Fungus / कवक
(d) Protozoa / प्रोटोजोआ
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Leprosy is caused by a slow-growing type of bacteria called Mycobacterium leprae (M. leprae).

You may also like to read:






  

No comments