Key Synonym Quiz For SSC CGL And CPO Exam 2018 : 14 May


Dear Students,

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Important Synonyms Questions With SolutionsTo make you learn vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. MORTIFICATION
(a) Nullify
(b) Chagrin
(c) Wary
(d) Restore
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Mortification: great embarrassment and shame.
Chagrin: annoyance at having failed or been humiliated.
Hence Mortification and Chagrin are synonyms to each other.


Q2. MAKESHIFT
(a) Substitute
(b) Divulge
(c) Defend
(d) Gentle
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Makeshift: a temporary substitute or device.
Hence Makeshift and Substitute are synonyms to each other.

Q3. SKIVE
(a) Commend
(b) Condemn
(c) Nourish
(d) Idle
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Skive: Avoid work or a duty by staying away or leaving early.
Idle: spend time doing nothing.
Hence Skive and Idle are synonyms to each other.

Q4. DAFT
(a) Brittle
(b) Inane
(c) Flexible
(d) Hale
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Daft: silly; foolish
Inane: lacking sense or meaning; silly.
Hence Daft and Inane are synonyms to each other.


Q5. YEARN
(a) Contend
(b) Pine
(c) Profundity
(d) Foresight
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Yearn: an intense feeling of longing for something.
Pine: miss or long for.
Hence Yearn and Pine are synonyms to each other.


Q6. VITIATE
(a) Patch
(b) Profane
(c) Mend
(d) Exalt
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Vitiate: to lower in character, dignity or quality.
Profane: to debase by a wrong, unworthy or vulgar use.
Hence Vitiate and Profane are synonyms to each other.

Q7. INIQUITOUS
(a) Vile
(b) Veil
(c) Virtuous
(d) Novice
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Iniquitous: grossly unfair and morally wrong.
Vile: Morally bad; wicked.
Hence Iniquitous and Vile are synonyms to each other.

Q8. NIFTY
(a) Indefinite
(b) Agile
(c) Petty
(d) Twisted
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Nifty: particularly good, skillful or effective.
Agile: able to think & understand quickly.
Hence Nifty and Agile are synonyms to each other.

Q9. BURLY
(a) Willowy
(b) Slight
(c) Stout
(d) Bony
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Burly: (of a person) large and strong; heavily built.
Stout: (of a person) rather fat or of heavy build.
Hence Burly and Stout are synonyms to each other.

Q10. FRENETIC
(a) Serene
(b) Manic
(c) Quiet
(d) Sloth
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Frenetic: fast and energetic in a rather wild and uncontrolled way.
Manic: showing wild excitement and energy.
Hence Frenetic and Manic are synonyms to each other.

Q11. INVEIGLE
(a) Repulse
(b) Entice
(c) Coterie
(d) Compact
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Inveigle: to persuade (someone) to do something by means of deception or flattery.
Entice: attract or tempt by offering pleasure or advantage.
Hence Inveigle and Entice are synonyms to each other.

Q12. NEMESIS
(a) Windfall
(b) Benefit
(c) Fervid
(d) Adversary
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Nemesis: a long-standing rival; an inescapable agent.
Adversary: one’s opponent in a contest, conflict or dispute.
Hence Nemesis and Adversary are synonyms to each other.



Q13. SNEER
(a) Spurn
(b) Stiff
(c) Laud
(d) Topple
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Sneer: to smile or laugh with facial contortions that express scorn or contempt.
Spurn: Reject with disdain or contempt.
Hence Sneer and Spurn are synonyms to each other.


Q14. UPSHOT
(a) Antecedent
(b) Consequence
(c) Unrefined
(d) Genteel
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Upshot: the final or eventual outcome or conclusion of a discussion, action or series of events.
Hence Upshot and Consequence are synonyms to each other.



Q15. REVILE
(a) Ecstasy
(b) Compliment
(c) Condemn
(d) Approve
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. Revile: Criticize in an abusive or angrily or insulting manner.
Contempt: express complete disapproval of; censure.
Hence Revile and Condemn are synonyms to each other.


You may also like to read:




  
  


No comments