Synonyms Questions For SSC CGL And CPO Exam 2018 : 22 May


Dear Students,

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Important Synonyms Questions With SolutionsTo make you learn vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. CONSTERNATIN
(a) trepidation
(b) recognition
(c) gaity
(d) equanimity
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Consternation: a feeling of anxiety or dismay, typically at something unexpected.
Trepidation: a feeling of fear or anxiety about something that may happen.
Equanimity: calmness and composure, especially in a difficult situation.
Hence Consternation and Trepidation are synonyms to each other.


Q2. NECROPOLIS 
(a) nefarious
(b) disagreement
(c) cemetery
(d) churchyard
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Necropolis: a cemetery.
Hence Necropolis and Cemetery are synonyms to each other.

Q3. KNACK
(a) stamina
(b) flair
(c) cruelty
(d) shortcoming
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Knack: an acquired or natural skill at doing something.
Flair: a special or instinctive aptitude or ability for doing something well.
Hence Knack and Flair are synonyms to each other.

Q4. SLEUTH
(a) investigator
(b) traveller
(c) convict
(d) jury
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Sleuth: a detective.
Hence Sleuth and Investigator are synonyms to each other.


Q5. PERSUASION
(a) qualification
(b) taste
(c) certitude
(d) trait
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Persuasion: a belief or set of beliefs, especially religious or political ones.
Certitude: something that someone firmly believes is true.
Hence Persuasion and Certitude are synonyms to each other.


Q6. COMPUNCTION
(a) equipment
(b) excitement
(c) repentance
(d) confusion
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Compunction: a feeling of guilt or moral scruple that prevents or follows the doing of something bad.
Repentance: the action of repenting; sincere regret or remorse.
Hence Compunction and Repentance are synonyms to each other.

Q7. OBSTREPEROUS 
(a) squawking
(b) sullen
(c) subdued
(d) hushed
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Obstreperous: noisy and difficult to control.
Squawking: complaining or protesting loudly or vehemently.
Hence Obstreperous and Squawking are synonyms to each other.

Q8. EXORCISE
(a) expel
(b) entertain
(c) explain
(d) enigmatic
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Exorcise: rid (a person or place) of a supposed evil spirit.
Expel: force (someone) to leave.
Hence Exorcise and Expel are synonyms to each other.

Q9. ACCOST
(a) hesitate
(b) injurious
(c) address
(d) selective
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Accost: approach and address (someone) boldly or aggressively.
Hence Accost and Address are synonyms to each other.

Q10. SLAKE
(a) sharpen
(b) sate
(c) stain
(d) premature
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Slake: quench or satisfy (one's thirst).
Sate: satisfy (a desire or an appetite) to the full.
Hence Slake and Sate are synonyms to each other.

Q11. TROTH
(a) glorify
(b) faithful
(c) persuade
(d) ego
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Troth: faith or loyalty
Hence Troth and Faithful are synonyms to each other.

Q12. KIBITZ
(a) besiege
(b) meddle
(c) avoidance
(d) shrewd
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Kibitz: Look on and offer unwelcome advice.
Meddle: interfere in something that is not one's concern.
Hence Kibitz and Meddle are synonyms to each other.



Q13. BEWAIL
(a) careless
(b) envy
(c) rue
(d) rogue
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Bewail: express great regret, sadness, or disappointment about (something).
Rue: bitterly regret (something one has done or allowed to happen) and wish it undone.
Hence Bewail and Rue are synonyms to each other.


Q14. ESCULENT
(a) legal
(b) edible
(c) malcontent
(d) disguised
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Esculent: fit to be eaten.
Hence Esculent and Edible are synonyms to each other.



Q15. WRY
(a) jubilant
(b) vexed
(c) resolved
(d) wolfish
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Wry: (of a person's face or features) twisted into an expression of disgust, disappointment, or annoyance.
Vexed: annoyed, frustrated, or worried.
Hence Wry and Vexed are synonyms to each other.


You may also like to read:




  
  


No comments