Sentence Rearrangement Questions For SSC CGL Exam 2018: 19 May

Dear Students,

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Sentence Rearrangement Questions. To make you learn basic English structure effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options, given. Select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Q1.
P: Yet making loans to poor people is hardly a Poverty cure.
Q: Segmenting the industry, might be worth while if it allows more of the poor to get access to credit.
R: Multinational corporations could take the top micro-finance institutions to the next level, and the remainder could take the responsibility of development groups and regional banks.
S: Property rights and the role of law matter too.

(a) PRQS
(b) QRPS
(c) SPQR
(d) RSPQ
Show Answer
Ans.(b)


Q2. 
P: And from habitude very little incommoded by the remarks.
Q: Resolving to remain in the same place and the same employment till the clock struck one.
R: And ejaculations of Mrs. Allen, whose vacancy of mind and incapacity for thinking were such, that as she never talked a great deal.
S: Her plan for the morning thus settled, she sat quietly down to her book after breakfast.

(a) QRPS
(b) SPQR
(c) SQRP
(d) SQPR
Show Answer
Ans.(d)


Q3. 
P: While she sat at her work, if she lost her needle or broke her tread or saw.
Q: She could never be entirely silent; and, therefore.
R: A speck upon her gown, she must observe.
S: It aloud, whether there was anyone at leisure to answer her or not.

(a) QRPS
(b) QPRS
(c) PSRQ
(d) RSQP
Show Answer
Ans.(b)

Q4. 
P: Sometimes, though, there is a ghostly rumble among the drums.
Q: When we drank wood alcohol and every day in every way grew better and better.
R: An asthmatic whisper in the trombones.
S: that swings me back into the early twenties.

(a) QRPS
(b) QSPR
(c) PRSQ
(d) PSRQ
Show Answer
Ans.(c)


Q5. 
P: But the only danger he had really been in war in the last half-hour of his imprisonment.
Q: In after-years he liked to think that he had been in very Great Danger during the Terrible Flood.
R: When owl, who had just flown up, sat on a branch of his tree to comfort him and told him a very long story about an aunt.
S: Who had once laid a seagull’s egg by mistake, and the story went on and on.

(a) RSQP
(b) QRSP
(c) SQPR
(d) QPRS
Show Answer
Ans.(d)

Q6.
P: And with each passing moment he felt an urgent need to run and hide as though the bell were sounding a warning.
Q: And heavy that he could scarcely hold onto it and he wanted to know what was in the package and he stopped near an alley corner and unwrapped in.
R: It sounded suddenly directly above his head and when he looked it was not there but went on tolling.
S: And he stood on a street corner in a red glare of light like that which came from the furnace and he had a big package in his arms so wet and slippery.

(a) RPSQ
(b) RSPQ
(c) RQPS
(d) PSRQ
Show Answer
Ans.(a) 

Q7. 
P: I thought that today I would go back to the underground food store at the supermarket.
Q: We can get supplies for a week or two, I’m coming with you and we’ll ask one or two of the others to come along as well.
R: The one I went to on the first day, if nobody else has found it.
S: The next day, while still in bed, the doctor’s wife said to her husband, we have little food left, we’ll have to go out again.

(a) SRPQ
(b) PRSQ
(c) QRPS
(d) SPRQ
Show Answer
Ans.(d) 

 Q8. 
P: Leonardo Da Vinci was a man of.
Q: Powerful intellect, driven.
R: By An insatiable curiosity and haunted.
S: By a vision of artistic expression.

(a) PQSR
(b) QSRP
(c) PQRS
(d) QRPS

Show Answer
Ans.(c)

Q9.  
P: The copy after reading her comment, I feel like you did leave.
Q: I do agree with Reema, but since you said you have changed.
R: To point out right before you get into it.
S: A transition for what you were trying.

(a) QPSR
(b) SRPQ
(c) RQSP
(d) PSQR
Show Answer
Ans.(a) 

Q10.
P: Of all towns Zayn stopped to get a drink of sarsaparilla.
Q: Were bushy and worth finding out about, where the pastures climbed the hill and disappeared over the top toward the wonderful wide sky, in this loveliest.
R: Were wide and pleasant and the back yards.
S: In the loveliest town of all, where the houses were white and high and the elms trees were green and higher than the houses, where the front yards.

(a) PSQR
(b) SRQP
(c) SPQR
(d) SQPR
Show Answer
Ans.(b)


Q11. 
P: Which on one national holiday she had made her way through the guard of honor with a basket of empty bottles.
Q: Having the lights on all the time, sir, and she had said it with the same naturalness with.
R: She had said I’m tired of begging God to overthrow my son, because all this business of living in the presidential palace is like.
S: And reached the presidential limousine that was leading the parade of celebration in an uproar of ovations.

(a) RQPS
(b) QPRS
(c) RPSQ
(d) RSPQ
Show Answer
Ans.(a)


Q12. 
P: During the first half of the 20th century, many scientific computing needs were met by increasingly sophisticated analog computers, which used a direct.
Q: These were not programmable and generally lacked the versatility and.
R: Mechanical or electrical model of the problem as a basis for computation, however.
S: Accuracy of modern digital computers.

(a) PSRQ
(b) PRQS
(c) RQPS
(d) RSPQ
Show Answer
Ans.(b)

Q13. 
P: Corruption allegations involving government officials, including the 2G spectrum case and the Indian coal allocation scam.
Q: Poor economic conditions in the country, and growing discontent over a series of.
R: Lost much of its popular support, mainly because of several years of.
S: By the 2014 Lok Sabha elections, the party had.

(a) QPSR
(b) PRSQ
(c) SRQP
(d) QSRP
Show Answer
Ans.(c)

Q14. 
P: Within the next few years, Congress' demands became more radical in the face of constant opposition.
Q: which Congress could be a major party.
R: It would allow a new political system in.
S: From the British government, and the party decided to advocate in favor of the independence movement because.

(a) PRSQ
(b) PSRQ
(c) RQSP
(d) PQRS
Show Answer
Ans.(b)

Q15. 
P: Molecules in the air scatter blue light from the sun more than.
Q: A clear cloudless day-time sky is blue because.
R: They scatter red light, when we look towards the sun at sunset.
S: We see red and orange colors because the blue light has been scattered out and away from the line of sight.

(a) SPQR
(b) QRSP
(c) SQRP
(d) QPRS
Show Answer
Ans.(d)



You may also like to read:





  
  


No comments