Sentence Completion Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 11th May

Dear Students,

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Important Sentence Completion Questions With Detailed SolutionsTo make you learn grammar rules and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. My sister often spends her monthly pension on ___________ purchases she never uses.
(a) frantic
(b) frivolous
(c) frolicsome
(d) garish
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Frivolous: of no real worth.
Frantic: distraught with fear, anxiety or other emotion.
Frolicsome: lively and playful.
Garish: Obtrusively bright and showy; lurid.
Hence option ‘B’ fits in the context.

Q2. Rajesh ___________ committed this mistake twice if his friend had corrected him earlier.
(a) would not have
(b) had not
(c) had not been
(d) would not
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. If + Sub + had + V₃ + …………  Sub + would + have + V3 (3rd form of verb) is the correct structure of a sentence in such condition.

Q3. Sheena was asked if she had written the essay ___________ ink.
(a) with
(b) in
(c) by
(d) of
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Correct phrase is ‘write in ink'.

Q4. I heard loud voices and a ringing ___________ of dialogues.
(a) staccato
(b) ruffian
(c) threnody
(d) felicitousness
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Staccato: repetition
Ruffian: a violent, brutal person who is often a member of an organized gang.
Threnody: a song or poem that expresses sorrow for someone who is dead.
Hence option ‘A’ fits in the context.


Q5. The principal asked the girls to return to the hostel ___________ sunset.
(a) before the
(b) before
(c) beyond
(d) by
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. ‘The’ will not be used before sunset as ‘before / after + dawn / day break / sunrise / sunset / night etc.’ is the correct phrase.
Before / After + the + dawn / day break / sunrise etc. is wrong.


Q6. She said that she did not feel any need to discuss the episode ___________ detail.
(a) in the
(b) with
(c) in
(d) with the
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. ‘Option C fits in the context’. Moreover, in detail, in difficulty, in problem, in hope etc. are idiomatic expressions which don’t take any article with them.


Q7. None can believe that Rohan is ___________ than grieved to know it.
(a) happier
(b) happiest
(c) happy
(d) more happy
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. ‘More happy’ is the appropriate option. When two qualities of same subject are compared then, with adjective of one syllable, we use ‘more'.

Q8. The ___________ wind helped the boat going from the western bank to the eastern bank of the river. 
(a) eastwards
(b) eastward
(c) east flowed
(d) east inclined
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Option ‘B’ fits in the context. ‘Eastwards’ is an adverb while ‘eastward’ is an adjective and the sentence demands an adjective according to the sense.


Q9. Even though I was nervous during my presentation, I tried to project a ___________ of calmness while speaking. 
(a) surmise
(b) semblance
(c) veracity
(d) fence
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Semblance: an outward appearance of something; an assumed appearance.
Surmise: suspect.
Hence option ‘B’ fits in the context.


Q10. The boy started to ___________ the poem when he could not remember the words.
(a) garble
(b) interpret
(c) illuminate
(d) appellate
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Garble: to alter the sound or meaning of something.
Hence Option ‘A’ fits in the context.


Q11. His ___________ table manners make me cringe, especially when he tries to talk with his mouth full.
(a) suave
(b) germane
(c) gauche
(d) adroit
Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Gauche: lacking class or manners; awkward and Germane: relevant to a subject under consideration-tactless.
Hence option ‘C’ fits in the context.



Q12. While I can be a bit moody, I am not ___________ because I do not let small issues get to me.
(a) petulant
(b) well-disposed
(c) presage
(d) portent
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Petulant: A person’s behavior that is irritable, especially in a childish way.
Hence Option ‘A’ fits in the context.

Q13. The billionaire did not ___________ over the five-dollar service charge.
(a) quibble
(b) scrupulous
(c) saunter
(d) tromp
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Quibble: to quarrel about minor matters.
Option ‘A’ fits in the context.

Q14. Rohit’s behavior is worthy of ___________ by all the youngsters.
(a) trial
(b) emulation
(c) exploration
(d) exasperated
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Emulation: effort to match or surpass a person or achievement, typically by imitation.
Option ‘B’ fits in the context.

Q15. His ___________ of the topic was so good that students had few doubts to raise at the end.
(a) handline
(b) clarity
(c) exposure
(d) exposition
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Exposition: a comprehensive description and explanation of an idea or theory.
Option ‘D’ fits in the context.

You may also like to read





  



No comments