Previous Years English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam: 23 May


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years Questions With Detailed SolutionsTo make you learn English Grammar and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-4): In the following question, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. Vallabh Bhai Patel’s life ____________ some of the greatest events of the century. 
(a) spanned
(b) included
(c) encompass
(d) overcame
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Span: extend across (a period of time or a range of subjects).
Justifying the tense and meaning of the sentence, option A fits in the context.


Q2. The ____________ arguments put forth for not disclosing the facts did not impress anybody.
(a) convincing
(b) specious
(c) scrupulous
(d) intemperate
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Specious: misleading in appearance, especially misleadingly attractive.
Scrupulous: careful, thorough, and extremely attentive to details.
Hence option B fits in the context.


Q3. The fact is so ____________ that no one ever succeeded even in defining it.
(a) elusive
(b) slanderous
(c) morbid
(d) fragmentary
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Elusive: difficult to find, catch, or achieve.
Slanderous: false and malicious.
Morbid: characterized by an abnormal and unhealthy interest in disturbing and unpleasant subjects.
Befitting the sentence, option A is an apt choice.



Q4. Since its inception in 1947 WHO ____________ at the forefront of many breakthroughs in the field.
(a) is
(b) is being
(c) was
(d) has been
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Option D fits in the context. As since + time denoting word+………subject + perfect tense+……, Hence only option D is the correct to deal with.


Directions (5-8): Improve the bracketed part of the sentence.

Q5. Those who study (at sixes and sevens) seldom succeed.
(a) by leaps and bounds
(b) by fits and starts
(c) from pillar to post
(d) No Improvement
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. By fits and starts (idiomatic expression): to do something intermittently or sporadically while ‘At sixes and sevens’ stands for a confused, badly organized, or difficult situation. Befitting the sentence, option B is the correct answer.

Q6. You must (accustom yourself with) new ideas.
(a) accustomed with
(b) accustom to
(c) accustom yourself to
(d) No Improvement
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Accustom allows reflexive pronoun and takes preposition ‘to’ with it. Moreover, ‘Accustom oneself to’: To familiarize someone with something. Hence option C is the correct choice.


Q7. They appointed him (as a manager) as he is efficient.
(a) as manager
(b) a manager
(c) manager
(d) No Improvement
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Name, elect, think, consider, appoint etc. are some of the verbs that do not allow the use of ‘as’ with it. Also, there is no need to use an article before ‘manager’. Hence option C fits in the context.

Q8. He is not used (to walk) long distance.
(a) to walking
(b) to have walked
(c) to be walking
(d) to have been walking
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. By the Rule, Be + used to + Verb + ing (gerund). Option A fits in the context.

Directions (9-12): In the following questions, the 1st sentences of the passage are numbered 1 and the rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.

Q9. (1) They would gather information
(P) and then report the findings
(Q) of the lands
(R) through which they travelled
(S) about the wealth and military strength
(6) to the king
(a) PQSR
(b) PSQR
(c) QRSP
(d) SQRP
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Option D makes the passage meaningful.


Q10. (1) Though the exact dimensions
(P) involved in the rocket
(Q) and the precise amounts
(R) it is clear that such a large scale operation
(S) are yet to be ascertained
(6) could not have been possible without the connivance of officials at various levels.
(a) PSRQ
(b) QPSR
(c) RQPS
(d) SPRQ
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Option B makes the passage meaningful.



Q11. (1) A political decision or policy
(P) if judged by its immediate results
(Q) in the light of its
(R) may seem to be very wise
(S) but may prove to be unsound
(6) ultimate consequences
(a) RPQS
(b) RPSQ
(c) RQPS
(d) SQPR
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Option B makes the passage meaningful


Q12. (1) Believe it or not but
(P) to be a news reader
(Q) the Hindi firm industry’s leading actor
(R) was once dismissed
(S) for close to a decade
(6) on All India Radio
(a) QSRP
(b) PSQR
(c) RPQS
(d) SRPQ
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Option A makes the passage meaningful

Directions (13-15): In the following questions, out of the given four alternatives, one word is mis-spelt. Find the mis-spelt word.

Q13. 
(a) Ricochet
(b) Millenium
(c) Trammel
(d) Achievement
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Correct spelling is Millennium → an anniversary of a thousand years.

Q14. 
(a) Exacerbated
(b) Complications
(c) Sufrage
(d) Swerve
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Correct spelling is Suffrage → a legal right to vote.

Q15. 
(a) Asunder
(b) Prolitarian
(c) Beleaguer
(d) Wraith
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Correct spelling is Proletarian → a member of the working class.

You may also like to read:





  
  


No comments