Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 25th May

SOUND:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Put in ascending order of speed of sound in the mediums I-Water, II-Steel, III-Nitrogen- 
निम्नलिखित माध्यम I-जल , II-स्टील , III- नाइट्रोजन-में ध्वनि की गति को आरोही क्रम में व्यवस्थित करें. 
(a) III, II, I
(b) III, I, II
(c) I, III, II
(d) II, I, III
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The speed of sound is different for different type of mediums. The speed of sound is maximum in solids while minimum in gases. The speed of sound in air at normal temperature and pressure is 332 m/s. The speed depends on the density of the medium through which it is travelling. The medium which has higher density, the sound will travel faster in that medium.

Q2. The velocity of sound is maximum in- 
ध्वनि का अधिकतम वेग ______में होता है.
(a) Air  /  वायु
(b) Liquid  / तरल
(c) Metal  / धातु
(d) Vacuum / वैक्यूम
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The speed of sound is different for different type of mediums. The speed of sound is maximum in solids while minimum in gases. The speed of sound in air at normal temperature and pressure is 332 m/s. The speed depends on the density of the medium through which it is travelling. The medium which has higher density, the sound will travel faster in that medium.

Q3. If Va, Vw and Vs respectively are the speed of sound in air, water and steel, then- 
यदि ध्वनि की गति वायु, जल, स्टील में क्रमशः Va, Vw और Vs है तो-
(a) Va < Vw < Vs
(b) Vs < Vw < Va
(c) Vw < Vs < Va
(d) Vs < Va < Vw
Show Answer
Ans.(a)
Sol. As we know that the speed of sound is different for different types of medium. In general, sound travels faster in liquids than gases and faster in solids than in liquids.

Q4. In which medium the speed of sound is maximum at a temperature of around 20°C? 
किस माध्यम में ध्वनि की गति अधिकतम 20 डिग्री सेल्सियस के तापमान पर अधिकतम होती है?
(a) Air  / वायु
(b) Granite / ग्रेनाइट 
(c) Water  / जल
(d) Iron  / लौहा
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The speed of sound depends on the elasticity and density of the medium through which it is travelling. Greater the elastically and lower the density, sound travels faster in that medium. At temperature of 20°C, the speed of sound is maximum in iron.

Q5. Sound waves- 
ध्वनि तरंगे- 
(a) Can travel in vacuum(वैक्यूम में यात्रा कर सकती हैं)
(b) Can travel only in solids(केवल ठोस में यात्रा कर सकती हैं)
(c) Can travel only in gases.(केवल गैसों में यात्रा कर सकती हैं)
(d) Can travel both in solid and gaseous medium.(ठोस और गैसीय मध्यम दोनों में यात्रा कर सकती हैं.
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sound waves need to travel through a medium such as a solid, liquid or gas. The sound waves travel through each of these mediums by vibrating the molecules in the matter. The molecules in solids are packed very tightly but in liquids are not packed as tightly as solids, and in gases they are very loosely packed as tightly as solids, and in gases they are very loosely packed. The spacing of the molecules, enable sound to travel much faster through solid than gases. So sound waves can travel in solid, liquid and gaseous medium.


Q6. In which of the following option sound may not be across travel? 
निम्न में से कौन सा विकल्प ध्वनि यात्रा के आर पार नहीं हो सकता है
(a) Water  / जल
(b) vacuum   / वैक्यूम
(c) Iron  / लोहा
(d) Air  / वायु
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sound waves need a medium to travel. Vacuum is a situation of emptiness. So due to the absence of any medium in this situation, the sound waves may not be travelled.


Q7. Bats can fly during dark nights and also prey. This is because-
चमगादड़ रात के अँधेरे के दौरान उड़ान भर सकते हैं और शिकार भी कर सकते हैं. यह है क्योंकि-
(a) The pupil of their eyes is large  / उनकी आंखों की पुतली बड़ी होती है.
(b) Their night vision is very good / उनकी रात्रि दृष्टि बहुत अच्छी है
(c) Every bird can do this  / प्रत्येक पक्षी यह कर सकता है.
(d) They produce ultrasonic waves and are guided by them  / वे अल्ट्रासोनिक तरंगें पैदा करते हैं और इनके द्वारा निर्देशित होते हैं
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Bats are a fascinating group of animals. They are one of the few mammals that can use ultrasonic sound to navigate. As they fly, make an ultrasonic (shouting) sound. The returning echoes give the bats information about anything that is ahead of them, including the speed and size of an insect and which way it is going. This system of finding prey is called echolocation-locating things by their echoes.

Q8. The walls of the hall, built for music concerts should- 
हॉल की दीवारों, संगीत संगीत कार्यक्रमों के लिए कैसा बनाया जाना चाहिए-
(a) Amplify sound  / परिवर्धित ध्वनि
(b) Transmit sound /  ध्वनि संचार
(c) Reflect sound / प्रतिबिंबित ध्वनि
(d) Absorb sound / अवशोषण ध्वनि
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The walls of the hall built for music concerts should absorb sounds. Most of the solid walls reflects the sound. If the walls of concert hall reflect the sound, then audiences hear the echo sound. So to avoid this, there is a need to built soft surface walls.

Q9. The velocity of sound in air at 0°C  is approximately-
वायु में 0 डिग्री सेल्सियस पर ध्वनि की गति लगभग________ होती है.
(a) 10 km/sec. / 10 किमी / सेकंड
(b) 10 mile/min. / 10 मील / मिनट
(c) 330 m/sec.  / 330 मीटर / सेकंड
(d) 3 × 1010/sec.  /3 × 1010 / सेकंड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The speed of sound in air is approximately 331.5 m/s at 0 °C or around 1200 km per hour.


Q10. Two astronauts cannot hear each other on the moon’s surface, because- 
चंद्रमा की सतह पर दो अंतरिक्ष यात्री एक-दूसरे को नहीं सुन सकते हैं, क्योंकि-
(a) Their ears have stopped working on the moon / उनके कान चंद्रमा पर काम करना बंद कर देते है
(b) No atmosphere on the moon / चंद्रमा पर कोई वातावरण नहीं
(c) They wear special space suits on the moon  / वे चंद्रमा पर विशेष अंतरिक्ष सूट पहनते हैं
(d) The sound travels much more slowly on moon / चंद्रमा पर ध्वनि बहुत धीरे-धीरे यात्रा करती है
Show Answer
Ans.(b)
Sol. In order for sound to propagate from one place to another, it requires a medium or a fluid to move through. The air on the earth allows sound waves to move from one point to another. However, there is vacuum on surface of moon. Thus, there is no sound on the moon.

Q11. An astronaut cannot hear his companion at the surface of the moon because- 
एक अंतरिक्ष यात्री अपने साथी को चंद्रमा की सतह पर नहीं सुन सकता क्योंकि-
(a) Produced frequencies are above the audio frequency / ऑडियो आवृत्ति से अधिक उत्पादित आवृत्तियां .       
(b) Temperature is too low during night and too high during day / रात के दौरान तापमान बहुत कम होता है और दिन के दौरान बहुत अधिक होता है.
(c) There is no medium for sound propagation  / ध्वनि प्रसारण के लिए कोई माध्यम नहीं है
(d) There are many craters on the surface of the moon / चंद्रमा की सतह पर कई क्रेटर हैं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. In order for sound to propagate from one place to another, it requires a medium or a fluid to move through. The air on the earth allows sound waves to move from one point to another. However, there is vacuum on surface of moon. Thus, there is no sound on the moon.

Q12. In a Laser (say neon laser) all the atoms emit the light waves of
एक लेजर में (नियॉन लेजर) सभी परमाणु प्रकाश तरंगों को उत्सर्जित करते हैं-
(a)Same frequency / समान आवृति
(b)Same amplitude / समान आयाम
(c)Same phase / समान चरण
(d)All the above  / यह सभी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A Laser (say neon laser) all the atoms emit the light waves of  Same frequency, Same amplitude and Same phase.

Q13. Consider the following statements about ultrasonic waves: 
अल्ट्रासोनिक तरंगों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
1. They can destroy insects / वे कीड़ों को नष्ट करते है. 
2. They can clean clothes by removing dust /  वे धूल को हटाकर कपड़े साफ कर सकते हैं
3. They can be used to treat disease / वे बीमारी ठीक करने के लिए प्रयोग की जाती है.
4. They can control automatic doors / वे स्वचालित दरवाजों को नियंत्रित करते है.
Of the above statements   
उपरोक्त कथनों में से -
(a) 1 and 2 are correct / 1 और 2 सत्य है
(b) 3 and 4 are correct / 3 और 4 सत्य है
(c) 1, 2 and 3 are correct / 1, 2 और 3 सत्य है
(d) All are correct / सभी सत्य है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sound waves are longitudinal-mechanical wave. Sound  wave are divided into three categories that cover different frequency range; Audible waves (20 Htz- 20,000 Htz), Infrasonic waves (<20 Htz) and Ultrasonic waves (> 20,000 Htz). Ultrasonic waves are used to destroy insects, clean clothes by removing dust, treat diseases, control automatic doors, detection of aircraft and submarine, determination of depth of sea etc.

Q14. Ultrasonics are sound waves of frequency 
अल्ट्रासोनिक ध्वनि तरंगों की आवृत्ति _________हैं.
(a) Greater than 20,000 Hz  /20,000 हर्ट्ज से अधिक
(b) Less than 10,000 Hz  / 10,000 हर्ट्ज से कम
(c) Equal to 1000 Hz  /1000 हर्ट्ज के बराबर
(d) None of these  / इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Sound waves are longitudinal-mechanical wave. Sound  wave are divided into three categories that cover different frequency range; Audible waves (20 Htz- 20,000 Htz), Infrasonic waves (<20 Htz) and Ultrasonic waves (> 20,000 Htz). Ultrasonic waves are used to destroy insects, clean clothes by removing dust, treat diseases, control automatic doors, detection of aircraft and submarine, determination of depth of sea etc.


Q15. A biotechnique in which ultrasonic sound is used- 
उस बायोटेक्निक का नाम बताईए जिसमें अल्ट्रासोनिक ध्वनि का उपयोग किया जाता है- 
(a) Sonography  / सोनोग्राफी
(b) E.C.G  / ई.सी.जी.
(c) E.E.G  / ई.ई.जी.
(d) X-ray / एक्स-रे
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Sonography or ultrasonography is an important mean of clinical diagnosis. It is a diagnostic imaging technique based on the application of ultrasound. It is widely used in the field of medical science. It is mainly used to provide a variety of information about the health of the mother during pregnancy, and the health and development of embryo or foetus.


You may also like to read:






  

No comments